Őszi szakmai rendezvények avagy, Funkcionális edzés, Ketogén étrend és Biohackelés

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (2 Votes)
Őszi szakmai rendezvények avagy, Funkcionális edzés, Ketogén étrend és Biohackelés - 4.0 out of 5 based on 2 votes

ketofestblogAz elmúlt hónap során 2 szakmai rendezvényen is részt vettem. Szívesen hallgatok szakmai előadásokat, és jó dolog tájékozódni, milyen változások, trendek vannak a világban.

 

 

 

 

 

Thor Gym Szakmai Nap

Itt a funkcionális edzés jelene és jövője volt leginkább a téma.
A funkcionális edzés tizenegynéhány éve már itthon is úgymond „divat”, aztán fene tudja, ki mit is ért ez alatt. Az azonban biztos, hogy az elmúlt években jelentős irányvonallá nőtte ki magát ez a dolog és sok értékes információ bejutott Magyarországra is.


Az eltelt időszakban létrejött Thor Gym ezt a tudatos és fejlett irányt képviseli és kialakították a maguk képzési rendszerét is. A terem nagy, jól felszerelt és komoly szakmai gárda áll mögötte.

Az előadások közül nekem legjobban Pozsonyi Zsolté tetszett. Zsolt a TRX magyar úttörője és az R-med Performance Lab szakmai vezetője. Élsportolókkal végzett munkája során komoly tapasztatokat szerzett. A konferencián az excentrikus edzésről beszélt. Ez amellett, hogy érdekes volt, jó megerősítés volt számomra, mivel az elmúlt 1-2 évben egyre többet alkalmazzuk edzéseink során, illetve már a mozgástanítás alatt is.

A másik magával ragadó előadást Lukasz Trzaskoma tartotta. Ő a varsói egyetemen szerzett sporttudományos végzettséget, valamint az elmúlt 20 évben számos világversenyen szereplő sportoló felkészülését segítette. Előadása során nagyon értékes és gyakorlatisa szemléletet mutatott be, hogy miként lehet az edzéssel a teljesítményt optimalizálni, illetve a sérülések esélyét csökkenteni. Sok érdekes példát mutatott be a sérült sportolók visszatéréséről, rehabilitációjáról is.

Ezek mellett még számos aktuális témát érintett a program. Voltak előadások periodizációról, a manapság nagyon népszerű akadályversenyekre való felkészülésről, táplálkozásról, és egyéb funkcionális edzésmódszerekről, valamint egészséget javító technikákról.

Ketofest és Biohacking konferencia

Újabb két izgalmas témát érintett az esemény. Nézzük miről is van szó!

Ketogén étrend              

A ketogén étrend alapjában véve igen magas zsírbevitelt jelent nagyon alacsony szénhidrát fogyasztás mellett. (75-80% zsír, 15-20% fehérje és 5-10% szénhidrátbevitelt említenek általában.)

Fontos dolog, hogy ilyen táplálkozás mellett beindul a testben a ketózis és a szervezet rááll a zsírok felhasználására a szénhidrátok helyett.

Sokan a fogyás miatt fedezték fel a módszert. (Mint ahogy a mindenféle más diétáknál is ugyebár… Hisz az emberek igen jelentős része fogyni szeretne valamennyit.)
A fogyás mellett azonban egyre több helyen lehet olvasni róla, hogy a cukorbetegség, akár a rák, vagy az Alzheimer-kóros emberek állapotának javításában is sikeresen alkalmazható.

Biohacking

A biohacking fejlődő világunk, egy másik izgalmas témája.
A biohacker tulajdonképpen az az ember, aki az egészségét, vagy a teljesítményét úgy próbálja optimalizálni, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokat alkalmaz, úgy, hogy közben méréseket is végez, és ezek által tudja monitorozni a pozitív élettani változásokat a testében.

A biohacking módszerek között lehetnek étkezéssel (pl böjtölés), testmozgással kapcsolatos változtatások (pl. rendszeres aerob edzés), regenerációs technikák használata (pl. szauna), vagy más életmódbeli tanács (pl. fénykörnyezet, légzés megváltoztatása). A biohacker az egyes technikák használata során méréssel ellenőriz is, így valóban meg lehet győződni az objektív változásokról. Ha pozitív változások figyelhetők meg a testemben, akkor mondhatom, hogy az adott technikával sikeresen „meghackeltem” a rendszert, javítottam az életminőségemen.

Tény, hogy a technikai fejlődés olyan fokú, hogy egy átlagember, simán hozzáférhet olyan technológiához, ami 15-20 éve még csak szakmai laboratóriumokban használtak.
A vérnyomás és vércukor mérés mellett már otthon is könnyen ellenőrizhetjük az alvásminőségünket, napi fizikai aktivitásunkat, szívfrekvencia variabilitásunkat, a keton szintünket, vagy akár az idegrendszerünk pillanatnyi állapotát. Egyre több testünkben zajló folyamat és változás nyomon követhető. A mérések objektív, számszerűsíthető értékeket adnak, amik valóban segíthetik a sikeres életmódprogramokat.

A rendezvény

A program során többen felhívták az egyén szerepére a figyelmet. Szó volt a deutériumcsökkentésről, ami a jövőben sokakat érintő változásokat hozhat az egészségügyben.
Rippel Ferenc beszámolt életmódváltásáról, ami által újra remek formába került és közeledve az ötvenhez még mindig képes artistaként dolgozni. Számomra érdekes volt Illés Norbert is. Ő naturál testépítőként versenyzett évekig és bemutatta, hogy változtatott a napi rutinján, némely régi dogmát elhagyva.


Varga Zsolt mesélt a Wim Hof módszerről, és saját tapasztalatairól a módszer kapcsán.
Izgalmas volt még Rácz András programja is, aki szintén elmesélte a saját történetét, valamint beszélt körülbelül 20 biohacker technikáról, amiket megismert és alkalmaz.

Záró gondolatok

Ez a trend is külföldről indult és az elmúlt években itthon is egyre többen foglalkoznak vele. Szerintem nem csak múló hóbort a biohacking!
Egyrészt mert akár több ezer éve sikeresen működő módszereket is szívesen alkalmaznak (pl hidegterápia), másrészt miért ne állíthatnánk szolgálatba a modern technikát egészségünk fejlesztéséhez?

Talán te is leszel még biohacker?

Üdv: Máté

Találatok: 1615