Wim Hof Fundamentals workshop – Élménybeszámoló

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (6 Votes)
Wim Hof Fundamentals workshop – Élménybeszámoló - 4.2 out of 5 based on 6 votes

Wim Hof workshopMostanában részt vettem egy nagyon izgalmas programon, mégpedig egy Wim Hof workshopon. Az új blogból megismerheted ezt a módszert és megtudhatod, hogy milyen kaland egy jégfürdőzés!

 

 

 

Wim Hof és az ő módszere

Wim Hof, vagyis az Iceman (Jégember) mára már az egész világon ismert, holland extrém atléta. Nem mindennapi élete során 26 Guinness rekordot állított fel. Ezek többsége általában a hideggel kapcsolatos extrém teljesítmén.
-Futott félmaratont jégben és hóban mezítláb 2 óra 16 perces idővel
-Futott teljes maratoni távot mindössze cipőben és rövidnadrágban -20 fokban a sarkkörön
-57,5 métert úszott a jég alatt
-112 percig volt nyakig a jégben
-A Namíbiai sivatagban 40 fokban futott maratont víz nélkül
-Mindössze cipőben és rövidnadrágban felment az Everesten 7200 méterig
-Ugyanilyen „öltözékben” 2 nap alatt feljutott a Kilimandzsáró tetejére (5895 m)

wim hof

Wim az egyik rekordkísérlete közben

Wim képes volt a hideggel, meleggel és az oxigénhiánnyal is dacolni. Épp elég mutatványt hajtott végre ahhoz, hogy a tudósok is felfigyeljenek rá és elkezdjék komolyabban vizsgálni. Mivel Wim meggyőződése volt, hogy nem csak ő képes ilyesmire és tudását képes átadni, így megszületett a Wim Hof módszer (Wim Hof Method=WHM).

A módszer

3 pillére van:

1. Hidegtréning (hidegnek kitettség)

2. Légzéstechnika

3. Meditáció/vizualizáció

Egy kísérlet során 24 embert vontak be. 12 embert Wim kiképzett és megtanította nekik a módszerét, míg a kontrollcsoport nem csinált semmit. Mindenkibe beoltották az E coli baktérium endotoxinját. A tünetekben számottevő különbség volt a 2 csoport között, a módszert használók teste valóban látványosan jobban tudta kezelni a kórokozókat.
Innentől beigazolódott, hogy a WHM alkalmazása valóban tanítható és képes befolyásolni a test és az immunrendszer működését.

Miért éri meg foglalkozni ezzel?

A gyakorolás által nem csak a hideghez való alkalmazkodás javul.
A várható előnyök a jobb testi és mentális egészség, erősebb immunrendszer, jobb légzés és alvás, javuló sportteljesítmény és regeneráció valamint javuló mentális fókusz.

Fundamentals Workshop

Mivel már évek óta olvastam a módszerről, és Wim Hofról, így örömmel láttam, hogy van lehetőség részt venni egy alapszintű workshopon.
A programot Varga Zsolt egy Hollandiában élő magyar Wim Hof oktató tartotta. Zsoltot már láttam élőben a Ketofesten. Ő közvetlenül Wimtől tanult és azt gondolom, hogy nagyon következetesen és jól felépítve vezette le a programot.

Az elméleti alapok áttekintése után ismerkedtünk a jéggel, és gyakoroltuk a légzéstechnikákat is. Körülbelül tízen vettünk részt és azt gondolom, hogy a kiscsoportos foglalkozás jellege még inkább gyorsította a haladást. A foglalkozás végén lehetőség volt a teljes testes jégfürdőzésre.

Jégfürdő

A jégfürdő itt azt jelentette, hogy belemerülsz egy kicsi medencébe amibe van némi víz és totál tele van jéggel. Ez bevallom elsőre azért igazi kihívásnak tűnt. A program előtt tudtam, hogy ez lesz a vége és nagyon kíváncsi voltam rá.
A felkészülés alatt volt olyan gyakorlat, hogy az alkarunkat kellett beletenni és igazán kemény volt, már így is, mikor az ember érzi pár percig az intenzív hideget.

Nyilván ez egy komoly kihívás/stresszhelyzet a szervezetnek, de hát az élet ugyebár a komfort zónán kívül esik. Valahol természetes, hogy az ember fejében elszabadulnak a gondolatok. Biztos kell ez nekem? Fogom bírni? Egy rész biztosan mentális játék és ez miatt is hasznos tapasztalat!

Wim Hof workshop

Majdnem fagyos a hangulat... :)


Mikor életedben elsőre belemerülsz a jégbe, az bizony érdekes élmény. Egyszerűen olyan erővel kerülsz szembe amivel teljesen esélytelen harcolni. Ha nem vagy főkuszált, akkor könnyen be is pánikolhatsz és elveszíted a tested feletti kontrollt.
Zsolt a medence széléről amennyire tudott segített minket. Érdekes, hogy ebben az extrém helyzetben is az egyik kulcs a légzés volt. Ha arra koncentrálsz, akkor megmarad a fókusz és a test teszi a dolgát. Kb egy perc után rááll a szervezet és tényleg kezd egyre „kellemessebb” bent lenni.

Végül 2, 5 percet voltam bent. Hatalmas élmény volt a jégfürdő és az egész program!
Új ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagodhattunk. A workshop ha úgy tetszik egy kaland is volt, ami egyúttal jó mentális kihívás is.

Záró gondolatok

A test és az elme tényleg együtt alkotják az egészet. Az ember jóval többre képes, mint azt a legtöbben képzelik. Wim Hof valóban másokat is rá tud rávezetni arra, hogy jobban megismerjék és használják a testüket.

A hidegterápia a legtöbbeknek személyre szabható (könnyíthető, nehezíthető). Wim Hof módszer egy jó lehetőség, hogy fejleszd az egészséged és a mentális attitűdöd is.

Üdv: Máté

 

A cikk senkit nem bátorít sem otthoni, sem magányos jégfürdőzésre vagy hidegben való úszásra. Ilyen programra csak egészséges emberek vállalkozzanak, megfelelő körültekintés és felkészítés után!

A magányosan és/vagy nem megfelelően végzett intenzív hidegtréning veszélyes lehet!

Találatok: 2638