Kettlebell! Na de milyen?

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (17 Votes)
Kettlebell! Na de milyen? - 4.7 out of 5 based on 17 votes

Készült: 2015.október.18.

kettlebell regiA kettlebell manapság már hazánkban is egyre ismertebb eszköz. Majdnem mindenki hallott már valakiről, aki legalább látott már ilyet… Na de honnan is ered ez a füles vasgolyó és milyen fajtái vannak?                                                                                                      

 

 

 

A kezdetek

Az eszköz első említései körülbelül 300 évesek, már csak ezért sem mondhatjuk, hogy valami új keletű divatos hóbortról lenne szó. A cári Oroszországban a girjákat (a kettlebell orosz neve) eredetileg a takarmány mérésekor használták ellensúlyként. Az oroszok pudban mértek, egy pud durván 16 kilogramm volt. Egy, kettő és három pudos súlyokat használtak. Vajon mi történik akkor, ha két férfi és a súlyok találkoznak? Bizony, összemérik az erejüket.

kettlebell regi

Takarmány mérése korabeli girjákkal

A kettlebellel való edzés lassan elterjedt. Alkalmazták a katonaságnál és sportolók edzéséhez is. A 20. század elején Oroszországon kívül Európában és Amerikában is használták ezeket a súlyzókat a korabeli erősemberek. Ennek ellenére az eszköz lassan feledésbe merült, csak az akkori Szovjetúnióban maradt meg szélesebb körű használata. Lassan kialakult egy önálló sportág, ami kizárólag a kettlebellek emelésére alapult.

A kettlebell elindul hódító útjára

Az eszköz mostani népszerűsége főleg Pavel Tsatsouline nevéhez fűződik. Őt szokás a „kettlebell modern kori királyának” is emlegetni. Pavel a Szovjetunióban fiatalon elsajátította a klasszikus girjasport technikákat, majd katonai alakulatok kiképzőjeként dolgozott. Tapasztalatait az USA-ba emigrálását követően elkezdte kamatoztatni és neki köszönhetően óriási figyelmet kapott ez az edzésforma.

A kettlebellből nagyon sokféle van már, nézzük meg mik a fő fajtái!

A versenygirja

versenygirja

A versenygirják mérete súlytól függetlenül azonos

A kettlebell sportban mindig versenygirjákat használnak. A súlyok színesek, a színek a súlykategóriát jelölik /kék12 kg, sárga 16 kg, lila 20 kg, zöld 24 kg, piros 32 kg/.

A fogantyú viszonylag keskeny és vékony, ami lehetővé teszi a magasabb ismétlésszám elérését. A golyók belül üregesek és méretük végig megegyező. Ez a versenyzők technikája miatt fontos. Ha valaki megerősödik egy nehezebb súlyhoz, akkor nem kell hozzászoknia egy eltérő méretű golyóhoz (annyi változik, hogy a nagyobb golyó kisebb mértékben lesz üreges).

És az öntöttvas kettlebell, aminek rengeteg változata van már

ontottvas kettlebell

Méltán népszerű eszköz a modern öntöttvas kettlebell

Az öntöttvas súlyok méretben változóak. Jellemző, hogy a súly növekedésével, arányaiban nő a golyórész a fogantyúhoz képest. Egy nagyobb súly mozgatásakor ezért a technika némileg megváltozik, a mozgáspálya finomítását igényli az edzés során. A fogantyú szélesebb, ez lehetővé teszi a kétkezes gyakorlatok kényelmesebb végzését. A vastagabb fogantyú jobban igénybe veszi a fogást. Ezzel a fajta golyóval szokták gyakorolni a talppal felfelé végzett emeléseket (bottom up gyakorlatok).

Mindkettő típusra igaz, hogy a tömegközépponttól távoli fogantyú miatt nehezebb lesz az erőkifejtés és a stabilizáló izmok komolyabb munkára kényszerülnek, ezáltal jobban megerősödnek.

A fogantyú és a golyóforma lehetővé teszi a ballisztikus gyakorlatok kényelmes végzését, továbbá a könnyed kézcserét. (Például rúddal, kézisúlyzóval nehézkes, vagy lehetetlen lendítéseket, szakításokat csinálni.)

Így történt tehát, hogy az egyszerű mezőgazdasági eszközből, komoly sportfelszerelés lett. Felhasználásának több módja, stílusa is van, ami viszont már egy következő írás témája lesz. Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld ezt a rém egyszerű golyót – mely mostanra milliók kedvence lett – várlak edzéseimen!

Üdv: Máté

Találatok: 5038