"Melegen" ajánlom

Kategória: Blog Készült: 2016. február 16. kedd
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (19 Votes)
"Melegen" ajánlom - 4.9 out of 5 based on 19 votes

Készült: 2015.október.11.

kettlebell nyujtas

A legtöbbünk tapasztalta már, hogy a hirtelen és/vagy nagy intenzitással megkezdett sportolás során a testünk gyakran kellemetlenül emlékeztet bennünket a fokozatosság elvére. Meghúzódhatunk, kattognak az ízületeink, vagy szúr az oldalunk. Hosszabb távon a türelmetlenségnek még nagyobb ára lesz. A sérülések esélye drámaian megnő, elkerülhetetlen lesz a kiégés, ráadásul a teljesítményünk is jelentősen visszaesik. Ne feledjük, hogy már egy apró sérülés is hetekre visszavethet az általunk kitűzött cél elérésében. Vajon mi akkor a megoldás? Természetesen a bemelegítés! :)

 kettlebell nyújtás

Ő már felismerte a bemelegítés fontosságát!

Miért is kell?

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, lényegében a bemelegítés átvezeti testünket a hétköznapi aktivitásoktól az edzésterhelés szintjére.

Nézzük mi történik részletesen!

Mentális ráhangolódás: A bemelegítés segít az agynak másik üzemmódba váltani. Fejben is felkészülünk az előttünk álló feladatokra, javul a koncentrációnk. Ez a fókuszáltabb állapot hozzájárul mind a sérülések elkerüléséhez, mind az optimális teljesítményhez.

Keringési rendszer változásai: Felpezsdül a keringés és fokozódik mind a pulzusszám, mind a pulzustérfogat (egy összehúzódással kipumpált vér mennyisége). Javul a vér oxigénszállító képessége.

Légzési rendszer változásai: Változik a légzésszám, nő a légzés mélysége és a légzőizmok intenzívebb munkát végeznek.

A mozgatószervrendszer változásai: Az izmok vérellátása javul, hőmérsékletük megemelkedik, így jobban terhelhetők, elasztikusabbak lesznek. Javul az inak és a szalagok rugalmassága, így az edzésterheléssel szemben fokozottan ellenállóvá válnak. A jobb vérellátású izomzatban később következik be a savasodás.
Az ízületek átmozgatása során fokozódik az ízületi nedv (synoviális folyadék) termelődése, illetve a már „megkent” ízfelszínek könnyebben tudnak egymáshoz képest elmozdulni. Javulnak tehát az ízületen belüli (arthrokinematikus) mozgások. Ezek a kedvező változások segítik a porcok táplálását és csökkentik az ízületek korai elhasználódásának, kopásának esélyét.

Az idegrendszer alkalmazkodása: Megváltozik a test hőháztartása. Fokozódik a verejtékezés, részben ezzel védjük testünket a túlmelegedéstől (ezt a fokozott keringés is segíteni fogja).
Egy megfelelő bemelegítés után az idegrendszer kioldja a fékeket, lehetővé válik a komoly erőfeszítés. /Ha az idegrendszer veszélyt érez, visszavesz a leadható teljesítményből, mert elsődleges feladat mindig a sérülések megelőzése és a túlélés lesz./
Létrejön a szenzoros integráció. Ez azt jelenti, hogy a test összehangolja a különböző érzékszervek működését a hatékonyabb mozgás érdekében.

Milyen legyen?

Egy megfelelő bemelegítés során tehát fokozatosan aktívabbá tesszük a légzési – és keringési rendszert, pár dinamikus gyakorlattal átmozgatjuk az ízületeket és elérjük a megfelelő mozgástartományt bennük.
Miután az általános hatású bemelegítéssel elértük a kívánatos élettani hatást, a sportunkra jellemző speciális gyakorlatokkal, mozgásokkal még rá kell hangolódni a sportági edzésterhelésre.

kettlebell bemelegités

Pár dinamikus gyakorlattal jól átmozgathatjuk az ízületeket

Tudom, hogy számtalan helyen beszélnek már unásig erről a témáról, ennek ellenére úgy tapasztalom, hogy sokszor a szakszerű bemelegítés elmarad. Bízom benne, hogy a dolgok mélyére tekintve még jobban érthető lesz, hogy az edzéseket miért nem lehet elkezdeni enélkül.

Nálunk edzésen soha nem maradhatnak el a bemelegítés változatos feladatai!
Nem hiszed? Gyere és próbáld ki!

Máté

 

 

Találatok: 1901