Évindító Évértékelő – 2020

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Évindító Évértékelő – 2020 - 5.0 out of 5 based on 1 vote

szabadteri szegedi kettlebellIsmét eltelt egy év. Az új blogban a 2020-as évértékelőm olvashatjátok.

 

 

 

 

A koronavírus - A nagy fordulat

Az év első két hónapja a megszokott rendben telt. Elkezdtük az év eleji munkát, majd márciusban jött a nagy fordulat. Talán mondhatjuk senki ilyenre nem számított.

Egyik pillanatról a másikra jött a bezárás és a megszokott életünk a feje tetejére állt.

Az edzőtermeket és a sportolást az egész országban érinti azóta is a helyzet. Sok iparágnak és szolgáltatásnak igen nehéz lett az év.

Tavasszal a karanténos időszak kezdetén szerencsére viszonylag jól sikerült váltanunk. A sportszereket kiosztottam és online edzésekkel folytattuk a dolgot. Amint a kijárási korlátozás lehetővé tette, szabadtéri edzésekre váltottunk.

Elég sokan kitartottak, folytatták otthon is a munkát, illetve amint lehetett jöttek a szabadba edzeni. A kinti edzések remek hangulatban teltek.

 szabadteri kettlebell szeged

Nyáron és ősszel volt lehetőség ismét a teremben edzeni, majd novembertől megint jött a bezárás.

Újra adtam sportszereket otthonra. Az online edzést némileg még fejlesztettük is.

Összességében ebben az évben elég sok variáció volt. Úgy érzem, hogy a lehetőségekhez képest elég jól tudtunk alkalmazkodni. A teljes leállást mindig sikerült elkerülni. Mindig volt egy kemény mag, aki aktív és lelkes maradt és kitartott bármikor. A lelkesedésre jellemző, hogy a szabadtéri edzések közül több esőben volt és soha senki nem ment haza.

Nekem is sok erőt adott, látni mások kitartását.

Ennek ellenére tény, hogy a klub számára is elég nehéz volt az év. Hirtelen változások, kiszámíthatatlanság és nehéz tervezhetőség volt végig. Több programunk elmaradt, vagy csak késve tudtuk megtartani.

Az otthoni edzésre való átállás sajnos nyilvánvalóan nem volt zökkenőmentes. Nehezebb volt összefogni a csapatot és az edzéseket is nehezebb volt tervezni. Eszközökben vagy lehetőségekben sokszor ilyen-olyan korlátok voltak. És az adott helyzetből kellett a lehető legtöbbet kihozni.

Tapasztalatok, tanulságok

Az egyik tanúság, hogy „Ahol szándék is van, ott mód is van!”, vagyis aki akar, az a nem legideálisabb helyzetekben is fog tudni edzeni és akár fejlődni is.

Az önmotiváció képessége itt egy igen jelentős tényező és legnagyobb mértékben úgy látom, hogy nem a külső körülmények, hanem az adott egyén külső körülményekre való alkalmazkodása határozza meg, hogy tud-e edzeni, vagy nem.

A közösség ereje itt is sokat számít. Ha közös nehézségekben osztoznak az emberek, akkor tudják egymást segíteni.

A mostani technikai eszközök sok lehetőséget nyújtanak. Sokat számít, hogy a képernyőn legalább láthatjuk egymást. Még a kezdőket is lehetett tanítani és javítani webkamerán keresztül.

Közösségi élet

Szerencsére mikor az év lehetővé tette, azért sikerült megtartani több programot.

A Föld Napja jegyében szervezett faültetésünk elmaradt tavasszal, ősszel azonban tudtuk pótolni.

faultetes opusztaszer

Az Ópusztaszeri Emlékparkban körülbelül 40 fát ültettünk. Az ültetés mellett megnéztük a Feszty körképet és a lovasbemutatót is.

Nyáron egy lelkes kis csapattal pedig ismét nekivágtunk a Balaton átúszásnak.

balaton atuszas szegedi kettlebell 2020

A futás

Az idén edzőként új kihívásokban is aktívan részt vettem. Ennek csúcsa az augusztusi Korinthosz 80 ultrafutó verseny volt. Amire sikerült felkészítenem Duck Mirát.

Úgy gondolom szépen sikerült felépíteni az edzéseket. 50, 60 és 70 kilométeren is szép időket sikerült elérni a felkészülés alatt, élete első ultra versenyét pedig 8 óra 26 perccel zárt a 81 kilométeresen távon.

korinthosz80 ultrafutoverseny felkeszules

A munkát azóta is folytatjuk, néhány futónak azóta is segítem az edzésmunkáját.

Képzés

Sajnos a vírushelyzet ezt is befolyásolta. A Pavel vezette StrongEndurance programot nagyon vártam, de elmaradt Magyarországon. Viszont befizettem magam pár online tanfolyamra, amelyek elvégzése folyamatban is van.

Jótékonyság

Büszke vagyok rá, hogy az év végi helyzetben is tehettünk valamit. A Szegedi Gyermekklinika Gyermekintenzív Osztályának alapítványa számára gyűjtöttünk összessen végül 275111 forintot.

Jotekonysag szegedi kettlebell 2020

Csapatépítések, véradás

Néhány beülős este még belefért a fentiek mellett. Tavasszal pedig tucatnyian együtt mentünk véradásra.

Zárszó

Nem volt könnyű az elmúlt év, de örülök, hogy így is belefért több szép program.

Az edzéseket illetően sokan remekül vizsgáztak kitartásból. Az idei évben is voltak, akik fejlődtek és előrébb jutottak. Büszke vagyok a csapatra és köszönöm mindenki munkáját, amit az idei évben végzett!

Bízom benne, hogy sokaknak a jó élmények jutnak eszükbe, ha visszagondolunk majd erre az évre.

2021-ben is folytatjuk a munkát! Tarts velünk te is!

Üdv: Máté

Találatok: 685