Korinthosz 80 ultrafutó verseny felkészítés

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (3 Votes)
Korinthosz 80 ultrafutó verseny felkészítés - 4.3 out of 5 based on 3 votes

korinthosz80 ultrafutas

A nyár végén zajlott egy sportesemény, ami számomra is fontos volt.
Csendben ment a felkészülés, és sikeres is volt a helytállás. Pár szót írtam róla akkor, de azóta többen érdeklődtek, kérdezgettek, így írnék a már azóta leülepedett tapasztalatokról.

Az új blogban a beszámolómat olvashatod egy lelkes kezdő ultrafutó felkészítéséről!

 A kezdetek

A futásba belecsöppentem mondhatni. Erőnléti edzéseket évek óta tartok, de most egy újabb műfajban vállaltam edzői szerepet.

A lényeg, hogy hónapokkal ezelőtt elkezdtük a munkát és egyértelmű cél volt az ultrázás. Szakmailag mindenképpen láttam benne az új kihívást és az izgalmat is.

A legelején végeztünk állapotfelmérést, mozgásminta szűrést, illetve megnéztük hol tartunk, majd kerestünk egy szép nagy célt, ami a 80 kilométer lett.

Az edzések alatt folyamatosan mérhető volt a fejlődés. Az 50 km például fél órát javult a felkészülés alatt. (5 óra 12 percről 4 óra 42perc). A futóedzéseket úgy gondolom eredményesen sikerült felépíteni. Az edzések alatti leghosszabb futás 70 km lett, ami szintén nagyon jól sikerült, 6 óra 47 perces idővel.

A fejlődés számokban jól mérhető, ígéretes és folyamatos volt. Sikerült javítani a futás közbeni légzésen is, ami véleményem szerint egy gazdaságosabb és könnyebben fenntartható futást eredményezett.
Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a korábbi időszakokhoz képest sikerült optimalizálni (csökkenteni) a futott kilométereket és a futással töltött időt is.

Az esemény

A Korinthosz 80/160 Magyarországon az egyik legnívósabb ultra futóverseny.

Az esemény neve a világhírű ultra versenye a Spartathlon előtt tiszteleg és lehetőséget is nyújt a Spartathlon kvalifikációra is.

A legjobb magyar futók mellett külföldi sportolók is érkeznek.

A magyar ultra futás nemzetközi szinten is komoly sikereket produkál évek óta, így tényleg erős a mezőny. Az egész rendezvény jól szervezett, izgalmas és mindezek mellett egy gála vacsora zárja a hétvégét.

A verseny

Az idei koronavírusos helyzetben ez a verseny is néha bizonytalannak látszott, de végül minden szép rendben ment. A versenyre az utolsó pillanatban nevezett be Mira. Igazából magára a 80-as távra már eleve készült, így az edzésterv kisebb átrendezésével meg lehetett oldani, hogy elinduljon élete első ultás versenyén és ott teljesítse a nagy célt, a 80 km-es futást.

 

A 80-as távon indulók éjjel 11 órás rajttal kezdték a futást. Az esti futásra néhány éjszakai hosszú futással készültünk fel.

A versenyzőket itt nem lehet sem kerékpárral sem más járművel kísérni. A 80-as versenyen 5 lehetőség volt a versenyzőnek segítővel találkozni. Ha már a felkészülésnek nekiugrottunk, a versenyen való kísérő szerepet is bevállaltam!

Tudtuk, hogy vannak rövidebb ultra versenyek is (50 km-től indul az „műfaj), és nem vagyunk tapasztaltak, de bíztunk a felkészülésben és sejtettük, hogy egy szép futásra lesz lehetőség így is.

Valamint tudtam, hogy Mira számára ez a verseny jelentett erős motivációt, így tényleg egy kisebb álom valósult számára meg!

A verseny előtt amennyire csak lehetett tájékozódtunk minden téren.

A frissítésre, vész esetére sok mindennel készültünk! A frissítéssel tavasz óta kísérleteztünk, és kaptunk segítséget is. Mindent összevetve a verseny előtti időszakot jól sikerült kihasználni és bíztunk benne, hogy jól sikerül a kaland!

A helyszín és rajt

A helyszínre érve már tömeg fogadott, hiszen a 160-as távon futók már jóval előtte elindultak.

Az idei évben is nagyon erős mezőny gyűlt össze minden távon. A tavalyi Spartathlon győztes Maráz Zsuzsa, és Bódis Tamás mellett Csécsei Zoltán és több más sikeres ultrafutó is részt vett az eseményen. A szegedi színeket képviselte még Bódi Pisti is. (Aki egyébként 160 km-es távon bronz érmet szerzett!) Érdekesség, hogy a nagyon sokak által ismert, rendkívül sikeres Lubics Szilvi sérülés miatt visszamondta a versenyt, de kísérőként a 80-as távon versenyző férjét segítette az éjszaka alatt.

11 óra előtt elkezdődött a visszaszámlálás és elindultak a futók!

Az éjjeli események

A frissítési pontok 10, 20,8, 39,8, 54,9, 64,6 kilométernél voltak. Itt lehetett a futónak segíteni. A pontok között nyilván át kellett utazni és mindig kikészítettem, ami előre el volt tervezve, illetve ami még külön kellett. Ha ez jól működik a futónak nyilván kevesebb cuccot kell magával vinnie. Az 5 frissítő pont között a versenyzők még több másik helyen is kaptak vizet, illetve frissíthettek, de ide segítő nem mehetett.

Az egyes pontok között volt kis időm nézni a versenyt, de azért számomra is egész éjszakás lett a program, mivel szinte mindig volt valami feladat. A live track-et (a futó követését telefonról) is használtuk, illetve a versenyző nyilván telefonálhat, ha szükséges. Az első frissítő pontokon várva az éjjeli sötétben már messziről látszott a sok közelgő fejlámpa fénye, mivel a mezőny eléggé együtt haladt.

Az idő előrehaladtával egyre inkább szóródtak szét a futók. Végig jó hangulatú volt a verseny, sokan bízhatták a futókat és mindenki nagyon segítőkész és sportszerű volt.
Nagyon sok versenyzőt kísértek, voltak, akiknek több családtagja, barátja is eljött szurkolni.

Ahogy sejtettem Mira elég jó egyenletes tempót ment, és ahogy teltek az órák egyre előrébb került a mezőnyben. 30 kilométernél volt talán a legnehezebb rész, amikor a sötétben rosszul lépett. Szerencsére nem lett sérülés, de itt több kilométeren át lelassult, itt a tervezetthez képest egyértelmű lett az időveszteség. A következő ponton volt egy cipőcsere, így a továbbiakban számottevő gond ebből már nem volt.

Ahogy hajnalodott, láttam, hogy nem lassul és szépen halad, így sejtettem, hogy a végére minden kikerekedik.

A verseny vége 8 óra 26 perc lett, amivel a 174 indulóból az 52. lett Mira abszolútban, a nők között pedig a 15. Igazán büszke vagyok rá!

korinthosz80 ultrafutoverseny felkeszules

A futás után a célszalaggal! :)

Záró gondolatok

Nagy fába vágtuk a fejszét, de úgy érzem összességében véve jól sikerült minden.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a verseny egyes részei terepesebbek voltak és fejlámpával se futott még Mira. A jövőben nyilván a rutin növekedésével bizonyos dolgok könnyebbek lesznek.

Sok tér van a fejlődésre. A felkészülési idő nem volt sok, de ezt jól sikerült kihasználni.

Számomra is érdekes volt kísérőként végignézi a versenyt.

Itt megszerzett hasznos tapasztalatokat a jövőben is kamatoztatni tudjuk.

A verseny után egy remek gálaest volt, ami feltette a pontot a hétvége eseményeire!

 

Üdv: Máté

Találatok: 1925