Az ismert sztáredző megmondta: Veszélyes a kettlebell! Vagy mégsem?

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Az ismert sztáredző megmondta: Veszélyes a kettlebell! Vagy mégsem? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

danger veszelyA napokban írtak rám, hogy valaki hallotta, hogy egy ismert magyar edző szerint a kettlebell „tönkreteszi az ízületeket” és hogy mit szólok ehhez?

Először persze meglepődtem, de utána rájöttem, hogy másoknak is érdekes lehet a téma.

Főleg, ha alkalmazunk egyfajta kritikus gondolkodásmódot, amit számos más esetben is sikeresen használhatunk majd!

 

 

Veszélyes eszközök, tárgyak, mozgásformák mítosza

Ha léteznek veszélyes eszközök, tárgyak, vagy mozgásformák akkor elvileg ez azt jelenti, hogy el kell őket kerülni és akkor nem lesz bajunk, míg ha a biztonságos kategóriából választok, akkor minden jó és szép lesz…

Ez nem teljesen igaz!

Szinte mindent lehet túlzásba vinni, túladagolni, vagy nem rendeltetésszerűen használni.

Pl ha elég sok vizet iszol, bele is halhatsz. A katonák lába eltörhet a hosszú meneteléstől (march fracture), pedig a járás már aztán tényleg elég biztonságos mozgásformának tűnt…

Az állás is a mindennapi életünk része, de emlékszem, hogy láttam, iskolás koromban, aki az ünnepségen elájult, pedig csak állni kellett. És a legrosszabb, hogy le se ülhetünk, hisz az ülő életmód meg káros. Ezt ugye lehet olvasni sok helyen…

Minden eszközt lehet rosszul használni. Minden gyakorlatot lehet rosszul kivitelezni. Mindent lehet túlzásba vinni (túl nagy edzésterhelés/dózis).

Én is láttam már szakembereket (edzőket, vagy gyógytornászokat ),akik nem jól használták a kettlebellt, mint eszközt. Tudok testnevelő tanárt is, aki szerint „káros”. Vannak ilyen vélemények, de ha belemennénk, egy vitába gyorsan kiderülhetne, hogy lehet az illető sajnos alapszinten sem tájékozott a témában és/vagy összekeverjük az eszközök, módszerek és a felhasználás kérdését, ami igen nagy hiba, főleg ha ezek után még általánosítunk…

Tegyük rendbe a dolgokat!

Mi is a kettlebell?

Egy eszköz, amivel ellenállásos edzést lehet végezni. Tipikusan ilyen eszközök még egyébként a kézisúlyzók, vagy a rúd. Persze ellenállásos edzést lehet végezni, homokzsákkal, sziklatömbbel, vagy bármi mással.

Tény: Az ellenállásos edzésnek igen sok élettani előnye van. Az egészség és a növekvő teljesítmény kiváló eszköze az ellenállásos edzés. Izomtömeg és erő fejlesztése, jót tesz a csontoknak, az anyagcserédnek stb. Erről többet itt nem írok.

Gondolatébresztő 1.

Ha az ellenállásos (súlyzós) edzés pozitív hatású, akkor, ha nem rúddal, vagy homokzsákkal, hanem kettlebellel végzek egy mozdulatot akkor az lehet hirtelen veszélyes lesz? Pl guggoltam egy zsák homokkal minden jó volt, utána kettlebellel kezdtem végezni ugyanazt a mozgást és hirtelen a korábban biztonságos mozgás veszélyes lett magától az eszköztől. Lehetséges ez?

A józan paraszti ész azt súgja, hogy nem! Leírni is furcsa volt ezt az eszmefuttatást.

A felhasználás módja, a végrehajtás és a nem megfelelően adagolt terhelés minden eszközt veszélyessé tud tenni! Igen még a saját tested is!

Ha nem hiszed, gyere el, válassz egy sportszert, amit akarsz, én keresek vele valami gyakorlatot, meghatározom a mennyiséget, és ha elég türelmes vagy előbb utóbb bármivel elérhetünk negatív hatást, vagy sérülést.

Gondolatébresztő 2.

Mikor valaki általánosságban beszél a kettlebelles edzésről, és eleve olyat mond, hogy látszik nem nagyon van képben, (pl a kettlebelles edzés sérülésveszélyes, tönkreteszi a derekat stb) akkor első az lenne, hogy megkérdezném az illetőt, hogy milyen kettlebelles edzésre gondol? Hardstyle vagy girevoy sport? Vagy valami más? Mivel a kérdezett 99%-ban nem is tudja, hogy miről beszél, így a vita igazából véget is érne, mielőtt elkezdődne.

Persze meg lehetne kérdezni azt is, hogy milyen kettlebelles gyakorlatra gondol. Itt is sokakat, meg lehet fogni, hogy igazából még az alapmozdulatok nevét sem tudja, de azért tuti véleménye az van.

No, akkor nézzük mi is a kettlebell újra

1. A kettlebell egy egyszerű, sokoldalúan felhasználható eszköz.

2. Gyakorlott edző kiválóan meg tudja ítélni általa, hogy hogyan tudsz mozogni.

3. A kettlebell az egész világon elterjed. Sikerrel használják sportolók, lelkes amatőrök, katonai alakulatok és rehabilitációs szakemberek.

Saját tapasztalat

Évek óta sikerrel használom a kettlebellt egy átfogó erőnléti edzés eszközeként.
2009 óta vagyok kettlebell oktató és több ezer edzést tartottam azóta. Számos embert láttam, aki szép sikereket ért el a kettlebelles edzésekkel.

Gyógytornász szemmel nézve is azt gondolom, hogy az eszköz szakszerű használata kiváló lehetőséget jelent!

Voltak, akik különféle mozgásszervi panaszokkal kerültek hozzám, vagy akár egy műtét után és ilyen esetekben is sikerrel használtuk a kettlebellt, mint eszközt.

Bízom benne, hogy tisztább képet kaptál és máskor is tudsz majd építő jelleggel, de azért kritikusan gondolkodni, ha hasonlót hallasz.

Sikeres edzés kívánok neked!

Üdv: Máté

Találatok: 2752