Hidegtréning, hideg vizes tusolás – Mikor, hogyan kezdd el?

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Hidegtréning, hideg vizes tusolás – Mikor, hogyan kezdd el? - 5.0 out of 5 based on 2 votes

hidegvizes tusolasAz előző írásom óta páran jelezték, hogy belefogtak a hidegtréningbe, illetve mások kérdéseikkel kerestek ezzel kapcsolatban. A mostani blogban szeretnék pár gyakorlati tanácsot adni, hogy hogyan vágj bele.

Ne aggódj, már az elején megígérem, nem kell egyből fejest ugranod a hideg vízbe!

 

 

 

 

A hideghez való szoktatás egyik legkézenfekvőbb, és legegyszerűbb módja, ha elkezdesz rendszeresen hideg vízzel tusolni. Erre mindenkinek van lehetősége, könnyen beilleszthető a napi rutinodba. Emellett be tudod tartani a fokozatosság elvét is.

Kinek lehet jó?

Szinte bárki profitálhat belőle, ha a napi rutinjába illeszti a hideg alkalmazását. A hidegterápiát szerte a világon több ezer éve használják sikerrel az emberek! A hideg egy könnyen hozzáférhető pozitív stresszor. Az előnyökről olvashatsz ITT.

Ha nem jó az általános egészégi állapotod, vagy krónikus betegségeid, szív – és érrendszeri panaszaid vannak, egyeztess az orvosoddal!

Akinek éppen akut náthás, influenzás időszaka van, az pár napot várjon, mert a test visszamelegítésének ilyenkor felesleges kitenni a már legyengült szervezetet.

Mikor érdemes a hideg vizes tusolásokat végezni?

A hideg vizes tusoláshoz egy jó időpont, ha reggel megcsinálod. Ez felébreszt és energiával tölt fel. Persze napközben is mehet, de estére nem ajánlom a hideg vizes tusolást, mert aktiválja a testet és lehet, hogy az alvásod rovására megy.

Az erőedzések utáni azonnali hidegtréning megosztó téma. A regenerálódást ugyan segíti, de lehetséges, hogy az edzés által beindított jótékony folyamatot részint elnyomjuk, így érdemes ezzel legalább egy órát várni.(Vagy simán tusolni utána.)

Milyen hideg legyen a víz?

Csaphideg. Vagyis olyan hideg, ami a hideg vizes csapból kifolyik. A legtöbb ingatlanban, ahol központi hálózatról jön a víz, ott még télen is tizenegynéhány fokos bőven lesz a víz. A társasházi lakásokban érezhetően és jelentősen melegebb általában a hideg víz. Ez némileg hátrány, de mindegy hol élsz, csináld ott, ahol vagy.

Nem elég a langyos víz?

Ez is egyfajta edzés. Ha 10 métert futok, vagy 1 kilós súlyt felemelek kétszer, akkor nem fogok fizikálisan fejlődni, hiszen túl kevés a terhelés (stressz), ami a szervezetemet éri. Ha nincs meg a minimálisan hatékony dózis, akkor nincs adaptáció, illetve nem tudok profitálni a tevékenységből.

Itt az a lényeg, hogy a hideg víznek le kell tudni, hűtenie a bőröd, hisz ez által indulnak meg a kedvező változások.

Hogyan végezd?

Könnyebb, ha elkezdesz meleggel tusolni, majd fokozatosan hidegre válasz. Ebből csinálhatsz több kört is, ilyenkor váltózuhanyozol.

A rajta essünk neki is jó lehet, mert gyorsan túl leszel rajta.

A svédekről az olvastam, hogy sokan, akik vízparton laknak reggel egyszerűen kimennek csobbanni egyet évszaktól függetlenül. A hideg vizes tusolást is elvégezheted egyből is.

Mindegy hogy kezdem?

Azt ajánlom, hogy az arcod vizezd be hideggel. A reggeli arcmosásnál már gondolom így is többen érzékelték a hideg frissítő hatását. Az arcon kívül még érdemes először a végtagokra engedni a vizet. Először lentről kezd, a lábaidon, majd a karodon is. Utána menjen a víz a törzsedre.

Mennyi ideig tartson a hideg vizes tusolás?

Kezdetben elég 10-15 másodperc is akár. Ez fokozatosan növeld, míg egy vagy több percet nem bírsz.

Ha fázok, vagy a végén jöhet a meleg víz?

Azt javaslom, hogy nem! Ha túl intenzívnek érzed, akkor inkább csinálj még egy kör váltó zuhanyt, de hideggel fejezd be. A hideghez való hozzászokásnak egy fontos része, hogy a tested fűtse vissza magát. A hideg élénkítő, energizáló hatása is jobban meglesz, ha nem állsz még 5 percet a forró tus alatt miután 20 másodpercig magadra engedted a hideg vizet.

Továbblépési lehetőségek

Ha már pár hete gyakorlod a hideg vizes tusolást, akkor végezhetsz majd szabadtéri téli merüléseket, vagy el lehet kezdeni dézsába merülni.

Remélem kedvet kaptál a módszerhez és tudod, mire kell már figyelned.

Javaslom, szánj rá pár hetet, vagy egy hónapot, amíg egy-két percig felépíted az időt és utána magadon is látni fogod pozitív hatását!

Üdv: Máté

Találatok: 3042