HIIT projekt tanfolyam és évzáró erőnléti tesztek

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
HIIT projekt tanfolyam és évzáró erőnléti tesztek - 5.0 out of 5 based on 4 votes

HIIT projektA rohamléptekkel haladunk az év vége felé és nálunk is felgyorsultak az események. Részt vettem egy izgalmas tanfolyamon és elvégeztük a szokásos év végi erőnléti felméréseinket is.

 

 

HIIT projekt

A hétvégén Pesten voltam 2 napos képzésen. A Thor Gym szervezésében megrendezett eseményen a HIIT( High Intensity Interval Training vagyis magas intenzitású intervallum edzés) edzések és az azokra való felkészülés volt a fő téma.
A HIIT eredete már pár évtizedre visszanyúlik, de talán a 21. század eleje óta lett igazán közismert és népszerű. A Tabata- féle alap kutatás is már több mint 20 éves, de az biztos, hogy az utóbbi pár évben lett sokak kedvence vagy éppen réme a Tabata szó.

A programot Papp Károly és Pozsonyi Zsolt vezette. Károly komoly tapasztalatokat szerzett edzőként főleg labdajátékosok felkészítésre során, míg Zsolt a hazai funkcionális edzés egyik úttörője. Sokan ismerik a TRX, vagy más képzések által.

Szó volt a HIIT edzés előfeltételeiről, amit nagyon fontosnak tartok. Igaz, hogy valóban hasznos módszerről van szó, azonban nem mindenki felkészült rá. Sajnos manapság gyakori probléma, hogy túl sok helyen alapok nélkül ugranak neki a divatos edzéseknek.

A Funkció – Fittség – Teljesítmény hármasa lenne a szükséges sorrend, hiszen ha nincsenek meg a megfelelő mozgásalapok (mobilitás, stabilitás, gyakorlatok kivitelezésének ismerete és valamennyi erőnléti alap), akkor az egyén nem alkalmas a HIIT edzésre, sőt jó eséllyel sérülésveszélyes lesz számára…

Pozsonyi Zsolt sokat beszélt még a plyometriáról és az excentrikus terhelés fontosságáról is. A gyakorlati blokkban az alapokon túl érdekes haladó feladatokat mutatott be.

Pap Károly beszélt még a készültség fontosságáról. Ehhez jó eszköz a „Welness Factor”, a HRV monitorozása, vagy az Ortosztatikus teszt.

Hasznos volt a képzést lezáró rész, ahol edzésterveket is írtunk és együtt megvitattuk a tapasztalatainkat, feltehettük kérdéseinket.

HIIT projekt

Erőnléti tesztek

Több éve szokás, hogy év vége felé tesztelünk, hiszen ez jó lehetőség, hogy nyomon kövessük az elvégzett munkát.

Ez úttal két féle felmérést is végeztünk.

Kettlebell Warrior teszt
2 török felállás, 20 felvétel és nyomás, 20 guggolás, 100 szakítás 12 perce szintidővel.

A lányoknál megszületett az első sikerese 20 kilós tesztünk, amit azt gondolom, hogy tényleg nagyon szép eredmény. A 16 kilóssal is lett két sikeres teszt. Ezek a felmérések a lányoknál már komoly eredmények. Ezek mellett lett több 12 kilós sikeres teszt, illetve 10 és 8 kilóval is teszteltek.

A fiúk 28 24 20 és 16 kilóval dolgoztak. A 28-as szintidőn túl csúszott, illetve az egyik 24-es teszt is. De ők is szépen végigcsinálták a feladatot és egyéni legjobbjukat érték el. Erre tudunk építeni a jövőben.
Ezen kívül minden teszt szintidőn belül sikerült. 24, 20, 16 kilóval is több siker született.
Örülök, hogy sokan szintet léptek. A 24 kilós felméréseknek külön örülök.

szeged kettlebell warrior2019

Simple sinister teszt

Ezt tavaly óta csináltatom, és remekül működik a koncepció. Jó alternatíva a másik felmérés mellett, és motiválja, fejlődésre ösztönzi az embereket.

Itt 100 egykezes swing van 5 perc alatt, majd 1 perc pihenő után 10 török felállás 10 percen belül.

A lányok itt 20, 16, 14, 12, 10 és 8 kilókkal dolgoztak.

A fiúknál 32, 28, 24 és 20, 16, 14 és 10 kilós kettlebellek voltak a feladatsorhoz.

Remek dolog, hogy az ősszel csatlakozott tagjaink is megcsinálták ezt a felmérést, ami jó visszajelzés nekik az elmúlt hónapok munkájáról.

A női 20-as, 16-os tesztek, illetve a férfi 32-es, 28-as felmérések, szerintem abszolút értékben is jó eredménynek számítanak.

kettlebellwarrior szeged 2019

Záró gondolatok

Örülök, hogy még az idén részt vehettem egy hasznos továbbképzésen. Úgy érzem a jövőben fogok tudni kísérletezni új edzésmódszerekkel is. Szerintem sokan örülnek ennek… :D

A szintfelméréseink ismét remekül sikerültek. A kezdők szépen elkapták a fonalat, sok egyéni csúcs született, valamint abszolút értékben is több komoly teljesítmény született.

Jövőre folytatjuk!

Üdv: Máté

Találatok: 1206