Nem kell félni, nem fog fájni!

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)
Nem kell félni, nem fog fájni! - 5.0 out of 5 based on 20 votes

Készült: 2015.november.7.

swing rosszAz elmúlt években folyamatosan figyelhettem, hogy az emberek hogyan kezdik el a kettlebellezést. Egy új mozgásformába kezdeni mindig izgalmas, de tény hogy egyesek számára némileg félelmetes is lehet. Sokszor azt vettem észre, hogy a sport elkezdését, különböző kétségek és téveszmék is akadályozzák. Szeretném ha mindenki tiszta képet kapna az írásom után és egyúttal a tévedéseket is szeretném eloszlatni! Nem kell félni, nem fog fájni!

 

Hogyan kezdd el?

Először mérlegelni kell az egészségügyi állapotodat. Ha komolyabb betegséged, sérülésed, volt mindenképpen kérd ki hozzáértő szakember véleményét!
A második pont, hogy keress egy oktatót! Jó dolog, hogy a teremben vettek golyókat, de magadtól nem fogod tudni használni. Sokan megpróbáltak már ismerőstől, videóról, könyvből kettlebellezni tanulni. Keveseknek sikerült…

 swing rosszul

Ez viszont fájni fog! Lehet az instruktorát keresi hátul? :)

Milyen oktatót keressek?

Ebben legyél nagyon igényes! Sajnos sokan úgy járnak sportolni, hogy azt sem tudják az edzőjük miket és hol tanult. Attól, hogy valaki űzött egy mozgásformát még nem azt jelenti, hogy tanítani is tudja. Az, hogy rég óta csinálja, nem jelenti, azt hogy jól is csinálja…

Mielőtt nekivágsz alaposan tájékozódj! Ha már ott vagy láthatod hogy zajlanak az órák. Az edző dolga, hogy korrigáljon! Nem azért megy oda, és hajtogatja, hogy nyújtsd ki a karod, vagy húzd hátra a vállad mert nem vagy szimpatikus, hanem segíteni akar. Ha eleinte nem javítanak és értékelik a mozgásodat gyakran, az sajnos nem csak azt jelentheti, hogy mindent kiválóan csinálsz, lehet, hogy egyszerűen nem foglalkoznak veled. Odamegy-e hozzád valaki rendszeresen hogy kijavítson?

Tényleg veszélyes?

A veszély soha nem az eszközben, hanem a felhasználóban és a felhasználás módjában rejlik. Az autó, a különböző szerszámok, vagy akár egy strandolás veszélyes-e?

Ha rosszul csinálod, akkor veszélyesek is lehetnek a kettlebell gyakorlatok. Ha jól belegondolsz, minden sportmozgás veszélyes lehet, ha nem helyesen végzed.

Gyógytornászként is ugyanaz a véleményem, mint amit edzőként az elmúlt években megfigyelhettem! A helyesen végrehajtott kettlebelles edzés nagyon biztonságos. Ezt egyébként nem csak empirikus tapasztalatok bizonyítják, hanem biomechanikai kutatások vizsgálták a kettlebell hatásait. Stuart McGill a világ egyik vezető gerincspecialistája is a kettlebell edzés mellé rakja a voksát! Ja, hogy a szomszéd nem ezt mondta! Értem…

bmw kettlebell

Nem az eszköz, a felhasználás módja ami veszélyes lehet!

Ez akkor erőre, vagy állóképességre megy?

Miért a rúdsúlyzóval, homokzsákkal való edzés mire megy? Mindkettőt lehet akár maximális erő, akár állóképesség fejlesztésre használni. Saját testsúlyos edzést is lehet akár maximális erő fejlesztéséhez, akár állóképesség fejlesztésére használni.
Ezekben az esetekben újra a felhasználás módja ami számít, nem pedig az eszköz! A StrongFirst Girya egy komplett erőnléti rendszer, amit az összes fizikai képesség fejlesztésére lehet használni.

Lehet fogyni?

Jó, hír, hogy igen! A komoly fogyáshoz viszont a táplálkozás felülvizsgálata elengedhetetlen!

Nem leszek túl izmos?

Általában a nők kérdezik. Szerencsére nem egy reális probléma ez! A nők általában szeretnének kicsit fogyni, formásodni, miközben a nőiességüket is megtartják. Ez a fajta edzés erre teljesen megfelelő. Ahhoz, hogy valaki komoly izomzatot építsen jó genetika mellett is komoly munkára és precíz táplálkozásra van szükség. Véletlenül senki sem fog izmot építeni magán!

Ez is súlyzós edzés! Nem fog lelassítani?

Ettől se kell félni. Rengeteg sportban használják, ahol robbanékonyság és gyorsaság szükséges.

Kell sportmúlt, nem röhögnek ki?

Vannak akik félnek elmenni az első órára. Ebben esetleg egy vállalkozó kedvű ismerős segíthet! Ha viszont nincs ilyen, akkor vágj bele egyedül mert a soha el nem kezdett edzés lesz a legeredménytelenebb…
Az edzésekhez nem kell előképzettség. A legtöbben képesek rá. Ha valaki edzéseket tart számolhat vele, hogy többféle ember érkezik hozzá. Minden edző értékeli, ha tenni akarsz magadért!

Remélem ezt a pár kérdést a cikk végére sikerült tisztázni és így könnyebben tudsz majd dönteni!
Azt kívánom, hogy leld meg az örömöd a mozgásban!

Máté

Találatok: 2905