Jól belehúztunk --- Erőnléti felmérések 2019 május

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Jól belehúztunk --- Erőnléti felmérések 2019 május - 5.0 out of 5 based on 3 votes

szegedi kettlebell warrior tavasz19Az elmúlt napok során több tesztet is elvégeztünk, ahol igen szép sikerek születtek!

 

 

 

Húzódzkodás felmérések

„Jól belehúztunk”, már csak azért is, mivel nagyon szép eredmények születtek a húzódzkodás felméréseken. Úgy döntöttem, kicsit prioritásba kerül ez a nagyszerű alapgyakorlat.


A kettlebelles edzés az egész testet átmozgatja, de mindig végzünk saját testsúlyos mozgásokat is. Ha csak egy saját testsúlyos gyakorlatot kéne választani a kettlebellesek mellé akkor lehet, ezt mondanám, és sokan egyetértenének ezzel. A nyomásokat jól meg lehet csinálni a kettlebellekkel, az alsótestet is változatos módon lehet edzeni velük, viszont vertikális irányú húzás kettlebellezés közben nincs.


A húzódzkodás gyakorlatilag az egész felsőtest, sőt a törzs erejéről egy jó mérőszámot ad. Emellett tényleg hasznos (funkcionális) készséget fejleszt, hogy valamire fel tudod húzni magad. Ez több sportban, vagy élethelyzetben jól jöhet, illetve az egészség szempontjából pedig nagyon kedvező, ha a nyomó-húzó izmok erejét arányosan fejlesztjük.
Mindenképpen azt szerettem volna, ha több ember lenne, aki képes húzódzkodni, illetve aki már tud, az erősödne benne.

Azt leszögezném, hogy Nem kipping stílusú végrehajtásról van, szó!

A nőknek sokszor elérhetetlennek tűnik a gyakorlat és mindenképp célom volt, hogy egyre több lány legyen képes szabályos húzódzkodást végezni. A többieknél különféle rávezető feladatokban mértük a fejlődést. Nagyon szépen dolgozott mindenki. A lányoknál végül 11 (!) lett a szabályos teljes húzódzkodás legjobbja, ami mellett még 5, 3, 2 és 1 is született másoknál. A többieknél is számottevő javulás volt, többen eljutottak a saját súllyal végzett fél ismétlésekig, míg mások a gumiszalagos ismétlésekben javultak.

A fiúk is „belehúztak”! Mindenki fejlődött az ismétlésekben, volt, aki megduplázta a kezdetben mért eredményét a program végére, valamint többen húztak 10 ismétlés felett saját testsúllyal. Aki nem tudott húzódzkodni, azokkal itt is különféle rávezetéseket végeztünk és mindenki dolgozott a saját feladatán.

Mivel többen jól tudtak húzódzkodni, így velük már plusz súllyal terheltük a gyakorlatot. Ezt is felmértük max erőre. Volt több 20 kiló plusz súly feletti húzódzkodás 24, 26, 28, 32, 44, illetve nekem 60 kilóval. 4 ember saját testsúlya 50%, vagy felette húzott plusz súllyal, amit kiváló eredménynek tartok.

Kettlebell Warrior tesztek

Ezt a felmérést már évek óta rendszeresen csináltatom. Utoljára kb 1 éve volt. Öröm látni, hogy mindig egyre jobb eredmények születnek.

szeged kettlebell warrior 2019.05
Az első turnus :)


A lányoknál 8, 10, 12, 14, 16 és 20 kilóval teszteltek most. Az első tesztelők szépen vették az akadályt. Szinte mindenki nagyon magabiztosan belefért az időbe. Volt nagyon könnyű teszt 12, 14 kilóval is, illetve 16 kilóval is, úgy, hogy több mint másfél perc idő még maradt. Örülök, hogy lett új 14 kilós siker, valamint két sikeres 16 kilós teszt most. A nőknél ez már komoly erőnlétét jelent. A 20 kilós teszt vége 82 snatch lett. Ezt nagyon jó eredménynek tartom. Innen már biztos, vagyok benne, hogy fel tudjuk építeni a sikeres 20 kilós tesztet a jövőben!

A fiúk 14, 16, 20, 24 és 28-al teszteltek most. Van, akinek most volt az első tesztje, a többiek rutinosabbak, és szépen haladnak felfelé a súlyokkal. 3 újabb sikeres 24 kilós és egy 28 kilós teszt is született most, amiknek nagyon örülünk!

 

szegedi kettlebell warrior 19tavasz

A második csapat

Simple Sinister tesztek

Ez a Pavel Tsatsouline által alkotott teszt, amit tavaly rendszeresítettem. Hogy miért arról már írtam a blogon.
Mivel decemberben kb. mindenki ezt csinálta, most leginkább az idén januárban csatlakozók végezték ezt a feladatsort. Remek lehetőség, volt. hogy ők is részt vegyenek egy felmérésen és jó visszajelzést adott az elmúlt pár hónap munkájáról.

A kezdők mellett, volt még egy férfi 32 kilós tesztünk. Ráadásul 60 egynéhány kilós testsúlyú embertől, aki óriási lelkesedéssel végezte el a saját testsúlya felével az 5 perc alatt a 100 egykezes swinget és 10 perc alatt a 10 török felállást. Én is izgultam előtte, és nagyon nagy élmény volt végigszurkolni ezt a tesztet!

Sikerül nem sikerül--- Néhány gondolat

Nagyon érdekes, ahogy évek óta figyelem az embereket a tesztek közben. Hiszem, hogy minden teljesítmény mögött jelentős az emberi tényező.


Komolyan mondom, hogy a sikertelen 20 kilós női tesztet áttörésnek tartom abból a szempontból is, hogy végre évek után lett egy lány, akinek nem sikerült a tesztje. A lányok azt gondolom túlzottan a biztosra akartak eddig menni.


A fiúknál is volt pár teszt ami nem 100 szakítással végződött, de ez szerintem egyáltalán nem probléma! Be kell látni, hogy a súlyok között nagy ugrások vannak és ezt idő áthidalni. Ebben benne van az is, hogy az ember nekimegy és felméri hol tart most. Onnan aztán megint lehet építkezni.

Sokaknál gond, hogy kudarcként élik meg ezt, pedig ezek a tesztek is a fejlődés részét jelentik. Nem lehet várni a tökéletes alkalomra, hanem bele kell menni a helyzetbe, ahogy az életben is. Ez a munka az edzés egyik fontos hozadéka, hiszen ez fejleszti a karaktert, az ember jellemét.

Nagyon elégedett vagyok a munkával, büszke vagyok a csapatra!

Üdv: Máté

Találatok: 1528