Mitokondriumok, légzés, testtartás

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Mitokondriumok, légzés, testtartás - 5.0 out of 5 based on 2 votes

mitokondrium sejtAz elmúlt másfél hónapban szombatonként tanfolyamokon voltam. Az új blogban ezekről olvashatsz, valamint megismerkedhetsz egy nagyon érdekes, most még kevéssé ismert szemlélettel is.

 

 

Légzés és testtartás

Dóka Róbert a Szanszkrit Akadémia alapítója tartott Szegeden több héten keresztül egy rendezvényt. Robi több éves tapasztalattal rendelkezik a jóga és az indiai gyógyítás területén, valamint TestSzobrász kezeléseket végez.

Robi tradicionális jóga légzőgyakorlatokat (pránajáma) tanított. A tanfolyamon foglalkoztunk a testünkben levő anatómiai vonalakkal. Érdekes, hogy a több száz éves jóga gyakorlatok gyakorlatilag végighaladnak a mostanában egyre ismertebb és divatos mély anatómiai vonal mentén.
A légzés, a testtartás és az izomtónus szorosan összefüggenek. Nemcsak a fej, hanem a nyelv helyzetéről is lehet mostanában itt-ott olvasni. Ezek mind az egészséges testtartás, mind a sportteljesítmény és a megfelelő légzés szempontjából is érdekesek.

Mitokondriumok és az egészség

A most szombati előadásokat Sáfrán Mihály kezdte. Biomérnök végzettsége van, több könyv szerzője. Misi az elmúlt években alaposan elmélyedt az emberi működés biokémiájában. A mitokondriális szemlélet kevéssé ismert, pedig mind az egészség, mind a sport szempontjából egy érdekes megközelítése a dolgoknak.

A mitokondrium a sejt energiatermelő motorja, vagy kazánja. Minden sejtben van. Gyakorlatilag, ha a sejtben levő mitokondriumok működése megfelelő, akkor a sejtek jól működnek és te erős, egészséges lehetsz.

Mivel óriási iparággá nőtte ki magát az fitnesz- és egészségipar az átlagember számára teljesen átláthatatlan már az a mennyiségű információ, ami elérhető. Eközben a mitokondriumokról pedig alig hallasz!

Csak egy érdekes példa ezzel kapcsolatban:

Vegyük úgy, hogy a sejt az autó. Akkor a motorja az a mitokondrium lesz ez biztos. Ha maradunk a példánál, akkor az autó üzemanyaga az elfogyasztott táplálékod lesz. Elképesztő mennyi helyen foglalkoznak ezzel, hogy miből, mikor, mennyit eszünk, vagyis mit tankoljuk a motorba. Persze van jelentősége, de magával a motorral, a motor karbantartásáról, optimális működéséről miért nem beszélünk?

Ez a példa azért is nagyon jó, mert rávilágít, hogy egy tényezővel hiába foglalkozunk annyit (táplálkozás), soha nem fogja lefedni a teljes képet, és mivel a dolog összetett, így simán lehet, hogy egymásnak teljesen ellentétes táplálkozási elvek is működhetnek különböző embereknél (pl vegán, és paleós étkezés, vagy a nagypapa, aki szalonnát evett kenyérrel, de hát mégis 95 évet élt.)

Biztos, hogy kevesen ismerik még ezen témák jelentőségét, pedig a kvantum-biológiai elméleti alapjai már több évtizedesek. Sőt magyar vonatkozásban is büszkék lehetnénk, mert már Szent-Györgyi Albert is tett ezen elméletekkel kapcsolatos kijelentéseket az 1940-es, 1950-es (!) években.

Ez mind jól hangzik, de mi hasznod neked ebből jöhet a kérdés?

A modern életmód sajnos olyan gyors változásokat hozott a mindennapjainkba, hogy ahhoz egyszerűen képtelenek vagyunk alkalmazkodni. Gondolj csak bele, hogy az elmúlt pár évtized alatt milyen radikális módon megváltozott az életmódunk.

A mitokondriumok megfelelő működése, a cirkadián ritmus megzavarása, az egészséges fénykörnyezet, mind nagyon érdekes témák, és minden civilizált emberre hatással vannak.

Ha ezen elemekre is tudatosan figyelünk, sokat tehetünk az egészségünkért.

A mitokondriumok működését, persze az edzés, a légzés, a különféle regenerációs módszerek (hideg-meleg terápia például) mind-mind befolyásolják. Tehát ezek és a fénykörnyezet, a táplálkozás és az alvásminőséged fogják alkotni a teljes kép jó részét.

Ezen gondolatokat figyelembe véve jó magyarázatot is találhatunk arra, hogy azok, akik odafigyelnek az étkezésre és edzenek is, néha miért nem érnek el jó eredményt például testkompozíció változásban. Milyen érdekes, annyi mindenre figyelnek, csak magával a motorral nem foglalkoztunk ugyebár…

mitokondrium sejt

A mitokondrium a sejtjeink motorja, legyen hát minél jobb a müködése!


A másik, jelentős gondolatom ezzel kapcsolatban pedig az, hogy a régi dogmákat, mint a 70% kaja és 30% edzés a siker titka miért lenne jó elengedni és felülírni.

Egy rövid részben még Lakatos Péter beszélt légzéstechnikáról itt is, hiszen a légzés nagyon fontos sejt szinten is az emberi test helyes működéséhez.

Üzletfejlesztés és kommunikáció

Az utolsó részt Paksi András tartotta, aki véleményem szerint egy kiváló előadó és tréner. András több előadásán vettem már részt az elmúlt 10 évben, de most is magával ragadó volt.

Érdekesség, hogy, bár András az üzleti éltben tevékenykedik évtizedek óta mégis tavaly év végén ő lett hazán második Wim Hof módszer oktatója (Ez egy nemzetközi szinten egyre ismertebb hidegterápiás és egészségfejlesztő módszer, melyet a többszörös Guinness rekorder Wim Hof fejlesztett ki. ). Előadásában pár szóban ezzel kapcsolatos élményeiről is beszámolt.

Záró gondolatok

Összességében véve elég izgalmasan telt az elmúlt másfél hónap. Érdekes előadókat hallgathattam számos témában, valamint több új nézőpontból is megismerhettem dolgokat.

Remélem minden olvasóm érdeklődését felkeltette a mitokondriumok témája, ami kiváló magyarázatot szolgál sok civilizációs betegségre és nagyon jó iránymutatást ad az egészséges életmódhoz.

Üdv: Máté

Találatok: 2056