Faültető akciónk a Föld napja jegyében

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (3 Votes)
Faültető akciónk a Föld napja jegyében - 4.7 out of 5 based on 3 votes

faultetes szegedi kettlebellSokan nem is tudják, de mostanában volt a Föld napja nemzetközi ünnep. Mivel mi igen fontosnak tartjuk a környezettudatosságot, így elhatároztuk, hogy egy közösségi akcióval teszünk valamit a környezetvédelemért. Az új blogban a beszámolót olvashatod!

 

 

Mi is ez a Föld napja?

A Föld napja véleményem szerint egy méltatlanul háttérbe szorult ünnepnap. A nemzetközi kezdeményezést Magyarországon elvileg 1990 óta tartják.
A Föld napja mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet környezetünk megóvásának fontosságára.

Környezeti problémáink

Sajnos az ember tevékenysége, néha súlyos árakat követel a környezetünktől. Az erőforrások ész nélküli használata, a fogyasztói társadalmunk jellemző szokásai hosszú távon egyszerűen nem fenntarthatóak. Sokan csak a vállukat vonogatják, ha felkerül a téma… „Persze tudjuk”. Mások meg elintézik azzal, hogy a gyáraknak, meg a kormányoknak kell megoldani a környezetszennyezés kérdését. Ez óriási tévedés!

Az, hogy a kukától 2-3 méterre levő pad környékén tucatszám szét van hajigálva a cikk, az az embereken múlik. Hogy használod a szelektív hulladékgyűjtőt, vagy néha biciklivel, vagy gyalog mégy az autó helyett az csak rajtad múlik!

A téma egyre aktuálisabb és szeretném lehetőségeinkhez mérten ez úton is felhívni rá a figyelmet!

A legnagyobb szakadék ugyanis a tudom és a teszem között van!

A faültető akciónk

Tavaly ősszel figyeltem fel rá, hogy a városban érezhetően rossz a levegő. A légszennyezettség mértékékét bárki ugyanúgy megnézheti a neten, mint az időjárást (http://www.legszennyezes.hu például). Sajnos miközben érezni lehetett a levegő rossz minőségét, napokon át a közölt adatok is azt mutatták, hogy bizony a levegő rossz minőségű és már az egészségügyi határérték felett van. A hírekben persze mindig volt érdekesebb téma és szinte sehol nem is beszélnek erről. Pedig a probléma létezik, és még sokat romolhat a helyzet.

Mostanra ott tartunk, hogy vannak helyek, ahol már rendszeresen maszkkal járkálnak az emberek a légszennyezés súlyossága miatt. Nekem is van barátom, aki Ázsiában utazva szembesült vele, hogy milyen mikor maszkkal kell közlekedni a városban. Van, ahol a hotelben már eleve kapsz is maszkod a törölközők mellé, hogy aludj inkább abban, mer annyira rossz a levegő.

Szerencsére Szegeden, jobb a helyzet, de szerintem bőven lenne mit javítani rajta, ezért szerettünk volna tenni valamit, illetve mások figyelmét is felhívni a problémákra!

faultetes szegedi kettlebell

Az ültetős brigád :)

Az eredmény

Néhány heti keresgélés után végül a Vízművel sikerült megegyezni, hogy az általuk kezelt területen a város belsejében ültethessünk 16 kocsányos tölgyet. A faültetést kiváló ötletnek tartottam mivel, a fák élettartama igen hosszú és így várhatóan hosszú évekig élvezhetjük tevékenységüket.

fold napja szegedi kettlebell 2019

Örülök, hogy sikerült hivatalos engedélyt kapnunk a projekthez és hogy elég sokan jó ötletnek tartották az akciót. Több mint 30 ember jött ki a kettlebellesek közül az ültetésre személyesen is, ami várakozásaimon felüli.

Külön köszönöm Gyarmati Gábor erdész barátomnak, hogy segített a szervezésben és a felmerülő szakmai kérdésekben.

Bízom benne, hogy mások is kedvet kapnak hasonló akciókhoz és egyre többen gondolkodunk és cselekszünk is környezettudatosan!

Üdv: Máté

Találatok: 1854