PWRON-Energy System tréning

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
PWRON-Energy System tréning - 5.0 out of 5 based on 2 votes

PWRON Energy System trningTegnap egy érdekes képzésen vettem részt, ami a PWRON Energy System tréning volt. Miről szólt a tanfolyam? Olvasd tovább a blogot a részletekért!

 

 

 

 

PWRON képzések

Még 2015-ben végeztem a fő részt, ami egy edzéstervezési tanfolyam. Ennek időközben lettek kiegészítő eseményei is. Tavasszal voltam már egy a PWRON fighters eseményen, ami főleg küzdősportolóknak szólt. Mivel mindegyik eddig elég érdekes és színvonalas volt, így ezt is kíváncsian vártam.

Biológiai rendszer vagy!

Az ember maga egy komplex biológiai rendszer, ami rendkívül összetett és elképesztően sok dologhoz tud alkalmazkodni, vagyis adaptálódni. A stressz maga az élet része, és ha megfelelő mértékű és minőségű, akkor pozitívan reagál rá a szervezet. Erre jó példa lehet az edzés.

Az alkalmazkodás folyamata igen összetett és az elmúlt években egyre több információ érhető el szélesebb körben. A test reakciót számtalan külső körülmény befolyásolja. Az optimális edzéshez pedig az kell, hogy olyan terhelést válasszunk, ami a célunk elérését segíti, és amihez az egyén az adott állapotában a lehető legjobban tud alkalmazkodni.

Ha ez a terhelés jól van adagolva, akkor a lehető legrövidebb úton haladhatunk a célunk felé. Ha túl kevés, vagy túl sok stressz éri a testet akkor nem tud alkalmazkodni és az edzéssel töltött időt nem használtuk ki ideálisan.

A biológiai alapokról az elmúlt években már tanultam sokat, mégis ebben is vannak újdonságok. A sejtek energiaellátása, a különféle jelutak mind befolyásolják az adaptáció folyamatát, így a végeredményt is.

Az elméleti rész szerintem bár tömény, de igen érdekes volt!

Edzésmódszertan

Az elméleti alapok után áttekintettünk különféle edzésmódszereket. Ezek azért hasznosak, mert a különféle sportok, vagy akár a hétköznapi fittség is számos összetevőből áll. Rengeteg egyéni eset és variáció van, így az általános edzésprogramok a kezdő szinten túl már nem eléggé célirányosak.

Minden sportágnak van egy sajátos igénybevétele és az lenne a helyes, ha a sportolók ennek megfelelően edzenének. Egy csapatsporton belül is igen nagy különbségek lehetnek az egyes játékosokat érő terhelésben, így a fizikai igénybevételben is.

Esettanulmányok

Kézilabda

Voltak érdekes példák is. Lakatos Péter egy kézilabdásról beszélt, aki fiatalon minden korcsoportban válogatott és igen eredményes játékos volt. Fiatal felnőttként azonban úgy nézett, hogy hanyatlik a pályafutása és csökkent az eredményessége. Szerencsére jó helyre került és felismerték, hogy a fizikális állapota akadályozza a kiváló teljesítményét. Ezt objektív mérésekkel és megfigyelésekkel természetesen alá is lehetett támasztani.

Az erőnléti edzéseket ennek megfelelően alakították ki. A szív és érrendszer még felnőtteknél is komoly mértékben át tud alakulni a terhelés hatására, ahogy az izmok is. Kitartó munka meghozta a gyümölcsét. A kézilabdás fizikálisan ideális állapotba került, így kamatoztatni tudta a tehetségét és játék intelligenciáját a pályán. Egyre eredményesebb lett újra és ismét válogatott lett!

Szerintem ez azért is izgalmas, mert biztos vagyok benne, hogy több sportolónak szakadt már meg a pályafutása a helytelen erőnléti edzések miatt. Sokan csak annyit látnak, hogy már nem teljesít jól, vagy akár sorozatosan lesérül, miközben ez lehet, hogy orvosolható lenne és akár évekig az élmezőnyben maradhatna!

Az első magyar UFC versenyző

A másik példát Stefanovics József hozta. Ő Fábián Melinda UFC felkészüléseiről beszélt. Ez már csak azért is érdekes, mert Melinda volt az első magyar résztvevő, így ezt sporttörténelemnek is mondhatjuk. Mivel másik magyar nincs, aki hasonló szinten versenyezne, így a rutintalanság komoly akadály volt. Egyszerűen itthon nincsenek egyelőre ilyen szinten versenyző sportolók és nincsenek meg a speciális szakmai tapasztalatok ebben a sportban.

Ezek mellett úgy láttam, hogy egy kreatív, lelkes és nagyon magas színvonalon dolgozó stáb gyűlt össze, akik egy nagyon sikeres munkával tudtak felkészülni. Érdekes belepillantani, hogy egy-egy felkészülés hátterébe mi van.

Tudni kell, hogy itt az MMA-ban extrém magas a fizikális igénybevétel. Komoly fogyasztással készültek a súlycsoport miatt. A nagy kihívást az jelenti ilyenkor, hogy tudnak ilyen körülmények között edzeni és ideális felkészültséget hozni.

pwron energiarendszerek

Csapatkép a nap végén

Záró gondolatok

Sok érdekes témát érintettünk, az energiarendszerek, és az anatómiai alapok megértése nagyon fontos. Az edzéstervezés témaköre igen összetett talán művészetnek is mondhatnánk. Ez a szint jóval túlmutat azon, hogy megvan a tuti edzéstervem neked, mert láttam a neten, hogy ez jó lesz… A komoly munkához ismerni kell az alapelveket, amik segítenek rendszerben gondolkodni. Ehhez most hasznos segítséget kaptunk!

Üdv: Máté

Találatok: 1568