Pavel Simple & sinister tesztje

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Pavel Simple & sinister tesztje - 5.0 out of 5 based on 1 vote

simple and sinisterA mostani írásban Pavel Tsatsouline egyik híres erőnléti tesztjéről és a Simple Sinister programról olvashatsz. Megvizsgáljuk, hogy mik ezek az erőnléti standardok, és milyen előnyei lehetnek ennek számodra.

 

 

 

 

 

A Simple & Sinister könyv és a teszt

Pavel ezen programja egy külön könyvben a Simple and sinisterben jelent meg 2013-ban. (A mű magyarul is olvasható Egyszerű és ördögi címmel.)

Az könyvben található egyszerű erőnléti program lényege, hogy magas gyakoriságú edzésekkel fókuszál a kettlebelles alapgyakorlatok közül az egykezes swingre és a török felállásra.

simple and sinister

Az amerikai könyv borítója

Az edzésterhelés nem olyan nagy, amit így akár napi szinten is el tudsz viselni. Néhány másik gyakorlat szerepel még a bemelegítésben. Ez direkt úgy van kitalálva, hogy másik sport űzése mellett kiegészítő edzésként szinte bármikor végezhető legyen, anélkül, hogy túlterhelnéd magad az edzésekkel.

Túl egyszerűnek tűnik! Meg amúgy is én haladó vagyok…

A program célja, hogy elérd a könyvben meghatározott standardokat, miközben jut időd minden másra. Tény, hogy ezek egyáltalán nem változatos edzések, de az időbeosztásodba könnyen beilleszthető, illetve nem zavarja majd (ha van) a saját sportágad edzésmunkáját.

A gyakorlatok közül tehát az egykezes swing és a török felállás, ami fókuszban van. Fontos, hogy ezek gyakorlatilag az egész testet átmozgató és fejlesztő alapgyakorlatok! Mellesleg a teszt jellemzője, hogy ezekkel az alapgyakorlatokkal elég nagy súlyokat lehet mozgatni.

Nézzük, hogy milyen szinteket is kellene elérni!

Simple (egyszerű)

Nőknek:

Egykezes swing 5 perc alatt 100 darab 24 kg-mal és

Török felállás 10 perc alatt 10 darab 16 kg-mal

Férfiaknak:

Egykezes swing 5 perc alatt 100 darab 32 kg-mal és

Török felállás 10 perc alatt 10 darab 32 kg-mal

Ez a felmérés pedig maga a Simple & sinister teszt!

A Sinister (ördögi) célok valóban ördögiek.

Nőknek:

Egykezes swing 5 perc alatt 100 darab 32 kg-mal és

Török felállás 10 perc alatt 10 darab 24 kg-mal

Férfiaknak:

Egykezes swing 5 perc alatt 100 darab 48 kg-mal és

Török felállás 10 perc alatt 10 darab 48 kg-mal

A Simple célok valóban következetes munkával elérhetőek szinte bárki számára. A Sinister célok igen komoly szintet jelentenek, elsőre talán akár lehetetlennek tűnik, de tény, hogy ezt is egy maroknyi ember már teljesítette a világon!

A tréningprogramnak időben közben persze lettek variációi, de a standardok ugyanazok. Természetesen másfajta edzésprogramokkal is lehet a fenti célokra edzeni!

Miért olyan jó ez?

1. Koncepció átlátható, jól követhető. Értelmes, elérhető célokat ad, amik megtámogatják a többi edzéscélodat.
Ahogy Dan John mondaná: „Cél, hogy a cél maradjon a cél.” Ha egyszerre nagyon sok dolog van terítéken, könnyen lehet, hogy elsikkad a lényeg. Mindenféle gyakorlatot használsz, különféle módszerekkel, elvégre már „haladó” vagy aztán nagy sokára kiderül, hogy igazából nem jutottál előrébb, mert az alapokban semmiféle javulás nem látható, ugyanott tartasz ahonnan indultál…

2. Az alapokat nagyon stabilan rendbe teszi. Én is csak mikor megismertem a koncepciót,  akkor gondolkodtam rajta, hogy nagyobb súlyokkal nem egykezes swingeltem rendszeresen. Sokakon ezt látom, hogy meglepődnek, hogy miért ennyi az egykezes swinghez a súly. Aztán meg lehet azon lepődnek meg, hogy tudnak nagyobb súllyal swingelni mint hitték! :) Ha pedig az alapgyakorlatokban előrébb jutsz, akkor ez minden másra pozitívan hat majd!

Záró gondolatok

Összességében véve egyszerű dolgokról van szó, amik segítségével nagyon stabil alapokat lehet felépíteni. Nem muszáj mindenkinek elérni még a Simple célokat sem, de ha mérhetően haladsz feléjük, akkor nagyon valószínű, hogy jó úton haladsz az edzésedben!

Üdv: Máté

Találatok: 3331