Patrick Mckeown Oxygen Advantage képzése

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Patrick Mckeown Oxygen Advantage képzése - 5.0 out of 5 based on 4 votes

oxygenkepA napokban véget ért egy érdekes képzés, amin részt vettem. A Buteykós iskola világszerte egyik legismertebb képviselője most először tanított Magyarországon. Többen kérdezték, hogy milyen volt a tanfolyam, így az új blogban az ezzel kapcsolatos beszámolómat olvashatod.

 

A légzés egy ellentmondásos terület

Légzés nélkül pár percig bírunk életben maradni. Folyadék, étel, vagy alvás nélkül jóval hosszabb ideig kibírja az ember. Ennek ellenére a légzéssel igen keveset foglalkozunk. Pedig sokaknak gondja van vele… a horkolás, a bedugult orr, sok allergiás tünet mind gyakran előfordul alapjában véve egészséges embereknél is.

Furcsa mód amellett, hogy a légzésnek igen kevesen fordítanak figyelmet valójában több száz éves rendszerek vannak, ahol a légzés kiemelt fontosságú. (itt főleg a különféle keleti iskolákra gondolok)

Manapság már lehet itt-ott különféle információ morzsákat találni, hogy azért egyre több helyen foglalkoznak légzéstechnikával.

Emil Zátopek, a legendás futó már a múlt század közepén használta edzései során a lélegzet visszatartásokat. A magyar olimpiai csapat a Riói olimpia előtt Ágh Csaba vezetésével külön légzéstechnika tréningeket tartott felkészülése során a PRS9 projekt keretein belül. Néha lehet hallani róla, hogy a sportolók mellett rendvédelmi, katonai egységek, sőt akár a hivatásos szónokok, előadóművészek is végeznek hasonló gyakorlatokat.

Most először járt nálunk az egyik elismert légzéstechnika szakember Patrick Mckeown.

Kicsoda Patrick Mckeown?

Patrick Buteyko professzor tanítványa volt. Asztmásként folyamatos gyógyszeres kezeléssel élt, míg 26 évesen rátalált a Buteyko módszerre. Teljesen meggyógyult és ez arra ösztönözte, hogy másokkal is megossza a légzéstechnikában szerzett ismereteit.

2002 óta tanít, kutatásokat végez és fejleszti a módszert. 7 könyvet írt, ami számos országban megjelent. A Buteykós iskola világszerte egyik legismertebb képviselője.

Az elmút években megalkotta a saját módszerét az Oxygen Advantage programot.

Mi az Oxygen Advantage módszer?

Talán mondhatjuk, hogy Buteykós alapokon nyugszik és ezzel senkit nem sértünk meg. A fő különbséget abban látom, hogy a Buteyko módszer elsősorban légzőszervi betegségek kezelésére született. (Persze ahogy éveken át foglalkoztak vele, látták, hogy messze több pozitív hatása van és számos más egészségügyi panasz esetén is kedvezően hat. )

A másik fontos dolog, hogy a kedvező egészségügyi hatások és a javuló regeneráció mellett a teljesítmény optimalizálásban, a magasabb szintű sporteredmények elérésében is egye többen kezdték használni a légzéstechnikát. Az Oxygen Advantage program sokkal inkább a sport szemszögéből közelíti meg a légzést.

oxygenkep

Az Oxygen Advantage egy moder légzéstechnikai módszer

A képzés

A tanfolyam 3 napja alatt bőséges anyagot kaptunk. Az elméleti oktatást sokszor gyakorlat váltotta, illetve dolgoztunk csoportban is, ami lehetőséget adott rá, hogy közösen átbeszéljük és gyakoroljuk a tanultakat.

Jó volt, hogy a gyakorlatok alatt használtunk többször pulzoximétert is. Ennek használatát alaposan megbeszéltük és bizonyos élettani hatások, így teljesen objektíven nyomon követhetőek voltak.

patrick mckeown imre mate

A képzés után

Összegzés

A légzésnek annyi előnye van, hogy szinte mindenkinek érdemes lenne foglalkoznia vele. Nem állítom, hogy ez lenne a Szent Grál, de mind az egészségmegőrzés, mind a teljesítménynövelés szempontjából sok pozitív hatása lehet.

Sok új dolgot tanultam úgy érzem. Pár héten belül vár még rám egy vizsga, amit mindenképpen szeretnék megcsinálni, aztán kíváncsi vagyok, hogy mit lehet majd elérni a módszerrel!

Az edzéseimen is sokszor tapasztalom, hogy sokaknak nagyon rossz a légzési mintája. Az Oxygen Advantage módszer jól követhető és kiváló eszközt nyúlt majd a légzés optimalizálásához.

Üdv: Máté

Találatok: 2333