Pavel Tsatsouline Second Wind képzése

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Pavel Tsatsouline Second Wind képzése - 5.0 out of 5 based on 2 votes

pavel second windA hétvégen részt vettem egy két napos tanfolyamon Pavel Tsatsouline vezetésével. Az új blogban a beszámolómat olvashatod.

 

 

 

 

 

Kicsoda Pavel Tsatsouline?

Pavelt a kettlebell modern kori királyának is emlegették.

Tény, hogy munkájával a kilencvenes évek végén olyan irányvonalat indított el, ami az egész világon elterjedt és rengeteg ember életére hatással van. Számos sportolóval foglalkozott, és nagyon komoly referenciái vannak neki, illetve a munkatársainak.

Ha kicsit leegyszerűsítjük a dolgot, akkor akár azt is mondhatjuk, hogy Pavel az, az ember, aki miatt elkezdtünk kettlebellezni és érdemes megjegyezni a nevét!

A StrongFirst szervezet új képzése

A különféle erőedzési rendszerek képzései (kettlebell, rúd, saját testsúlyos) mellett új fejlesztés ez a képzés. Már a 1900-as évek első fele óta kutatják, hogy a megfelelő légzési és relaxációs technikák, hogyan hatnak a teljesítményre.

Miért fontos a relaxáció és a légzés?

Az alapvető erőszinten túl megfigyelték, hogy az elit sportolók teljesítményében már nem feltétlen hozza az erő további növelése a javulást az eredményekben. A kiváló eredményeket elérő sportolók birtokolják azt a készséget, hogy a szükséges munka elvégzése után a lehető leghamarabb relaxált állapotba hozzák az izmaikat. A kezdő és a profi versenyzők között ezen a téren jelentős mértékű és számszerűsíthető különbség van.

Ezzel elkerülhető a felesleges izommunka, javul a koordináció, a robbanékonyság, vagy akár az állóképesség is.

A helyes légzés a sportmozgások alatt szintén hozzájárul az optimális teljesítményhez.

Az edzések végén a levezetésben, illetve két edzés közötti pihenő időszakban alkalmazott légző gyakorlatok segítenek a regeneráció gyorsításához, ami további jelentős előny.

A képzés

Ez egy nemzetközi esemény volt, Lakatos Péter szervezésében. Izraeliek, lengyelek, csehek, amerikaiak szintén vettek részt a tanfolyamon.

Az első napon főleg a légzéssel foglalkoztunk. Először elméletben, aztán jöttek a gyakorlatok. A sima légzőgyakorlatok mellett volt, amikor kocogással, vagy kettlebell swingekkel kapcsoltuk össze a légzést.

A második napi téma volt az izomrelaxáció, illetve előkerült több edzéstervezési dolog, valamint beszélt Pavel a fizikális képességek fejlesztéséről is. Ez nem nagy általánosságban volt, inkább segített összekapcsolni a korábbi ismereteinkkel az újakat.

pavel tsatsouline mate imre

A "kötelező" kép Pavellal

Záró gondolatok

Összességében véve szépen kikerekedett a képzés. A jegyzet elég tömény volt, rengeteg kutatási eredmény van benne. Két nap után már egyre átfogóbb képet lehetett látni a témáról. Pavelt látni szerintem sokunknak élmény volt, hiszen évek óta nem járt Magyarországon.

Üdv: Máté

Találatok: 1595