Strongfirst diploma hosszabbítás

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Strongfirst diploma hosszabbítás - 5.0 out of 5 based on 6 votes

strongfirst diploma2018A hétvégén vettem részt a StrongFirst diploma hosszabbításomon. Az új blogban erről a programról olvashatsz.

 

 

 

 

 

Diploma hosszabbítás – Hogyan, miért?

Maga a fogalom azt jelenti, hogy az oktatóknak rendszeres időközönként (2 évente) részt kell venniük egy programon, ahol mindenből újra le kell vizsgázni, valamint lehetőség van átismételni és megbeszélni a StrongFirst mozgásrendszer anyagát.

Az oktatók folyamatos felkészültségét szeretnék ezzel megtartani, illetve a fejlődő rendszert is lehetőségünk van így jobban nyomon követni.

Nyilván az alapok nem tudnak totálisan megváltozni, de 2009 óta azért tapasztalom, hogy sok dolog változott, fejlődött. Ez persze nem azt jelenti, hogy aki akkor megtanult valamit, az ma már teljesen rossz.
Arról van szó, hogy a korábbi tapasztalatok alapján egy-egy gyakorlat tanítása, rávezetése vagy akár a kivitelezése némileg módosulhat a hatékonyság érdekében. Oktatói szinten természetesen illik a változásokkal is tisztában lenni, hogy minél magasabb szinten dolgozhassunk.

A program

A hosszabbítás egy napos volt, ahol meg kellett csinálnunk a kötelező teszteket. A technikai teszt során a hat alapgyakorlatból kellett vizsgát tenni (swing, török felállás, felrántás, nyomás, guggolás és szakítás). Az erőnléti teszten pedig férfiaknak 24 kg kettlebellel 5 percen belül kell végrehajtani a 100 szakítást (snatch teszt).

A nap többi részében teljesen az alapoktól átvettük az oktatási tematikát. A gyakorlatok korrekcióit, rávezetéseit. Mindig voltak edzésblokkok ahol kipróbáltunk pár dolgot, illetve folyamatosan figyeltük egymás mozgását. Sokszor közösen gondolkodtunk és megbeszéltük a tapasztalatainkat.

A programot Lakatos Péter Master SFG vezette, aki nagyon összeszedetten és színvonalasan oktatott. Sok apróságra felhívta figyelmünket és beszélt az edzéstervezésről is.

imre mate lakatos peter

A képzés után Lakatos Péterrel

Záró gondolatok

Sikerrel vettem az akadályokat és jól ment minden tesztem.
Úgy érzem, megint sok hasznos dolgot tanultam. A mostani kezdő tanítványaimnál rövidesen ki is tudok próbálni néhány új tanítási technikát. A haladóknál pedig hibajavítási és edzéstervezési ismereteket lehet majd sikerrel használni.

Hazafelé még „lendületből” elmentem falat mászni. Pesten sok jó lehetőség van mászásra és úgy voltam vele, hogy kihasználom az alkalmat. Az egész napos program után sikerült egy jót bouldereznem. Érdekes, hogy 3 olyan utat is sikerült teljesítenem, amit hobbi mászóként nehézségi szintje alapján az idei évre célként tűztem ki.

Fáradtan, de elégedetten tértem vissza éjjel a Naptény Városába! :)

Üdv: Máté

Találatok: 2163