Az autó és a koordináció

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Az autó és a koordináció - 5.0 out of 5 based on 5 votes

auto koordinacioVajon mi köze lehet egy autónak a koordinációhoz? Olvass tovább és megismerhetsz egy nagyon érdekes összefüggést!

 

 

 

Nézzük, mi van az autóval!

Vegyünk egy átlagos autót! A motor mondjuk 100 lóerős. Ez a motor képes lehet 200 km/óra körüli tempóra gyorsítani a 10-11 mázsás kasztnit. Az emberi erővel elért mozgáshoz képest rendkívüli mértékben képes gyorsítani a haladást a motor ereje.

Igen ám, de ezt az erőt irányítani kell! A kormányon keresztül a megfelelő helyre lehet irányítani az autót, a váltó és a pedálok kezelése pedig segít adagolni a motor erejét. Ha figyelembe vesszük az ezek kezeléséhez szükséges erőt, akkor beláthatjuk, hogy a motor erejéhez képest elenyésző mértékű az az erő, ami a gép teljesítményének ideális kihasználásához szükséges. Egyszerűen használni kell a sebességfokozatokat, és finoman kezelni a pedálokat, és természetesen precízen kormányozni.

auto koordinacio

A sofőrön múlik, hogy mit hoz ki a gépből!

Viszont ha fentiek nem teljesülnek, akkor az autó lefullad, rángatózik, többet fogyaszt, vagy akár le is csúszhat az útról.

Mindenki el tudja képzelni, a tanulóvezető autóját. Lassan és bizonytalanul halad, nehezen tartja a sávot, vagy a kanyar ívét, az áltagos manőverek több időt vesznek neki igénybe és valószínű, hogy a fogyasztás sem a legjobb. A gyakorlatlan sofőr ugyanazzal az autóval tehát jelentősen kisebb teljesítményre képes!

A fenti példák után menjünk egy kicsit tovább és próbáljuk ezt összevetni az emberi mozgással!

Legyen mondjuk a mozgató szervrendszerünk az autó! Az izmok, amik erőt fejtenek ki, valamint a csontok, amelyek mozognak az erőkifejtés során!

Ha a két autó teljesen egyforma, akkor melyik lesz a hatékonyabb? Természetesen az, aminek a legoptimálisabban használják ki az erejét! A jól összehangolt, jól összerendezett mozgás lesz a nyerő, ahol az izmok gazdaságosan végzik munkájukat és optimálisan mozgatják a csontokat.

Az autós példához visszatérve tehát az ügyes sofőr lesz a jó koordináció, aki finom irányítással segíti a lehető leghatékonyabb haladást.

A jól koordinált mozgás

A magas szintű teljesítményhez az emberi mozgás során is kell az ügyesség. Aki ügyes, az jobban mozog, vagy mondhatjuk azt is, hogy fejlettebbek a koordinációs képességei. Az egyensúlyozás, a mozgásérzékelés, a téri tájékozódás, a reagálási képesség, a kéz-szem koordináció stb. mind ide tartoznak. Ezek azok a képességek, amelyek segítenek összerendezni mozgásunkat egy adott szituációban.

A jó sportolók mozgása gazdaságos, ritmusos, elegáns. Őket szemlélve úgy tűnhet, hogy nem is olyan nehéz, amit csinálnak…

Akinek fejlettek a koordinációs képességei az gyorsabban és könnyebben képes elsajátítani új mozgásokat is.

Koordináció és a fitnesz

A fitnesziparban annyira nem szokás a koordinációról beszélni. Legyél erős és bírd sokáig a kemény edzést. Készülj fel egy spártai programmal „bármire”. Miközben a koordinációval kevesen foglalkoznak. Az erő és az állóképesség kap nagy hangsúlyt. Nézzük viszont meg, milyen kihívásokat tartogathat az élet!

Koordináció és hétköznapok

Ha egy ösvényen, vagy lépcsőn megcsúszik valaki és gyorsan el kell kerülnie a leesést, akkor a fejlett kéz-szem koordináció és egyensúlyozás fog segíteni. Ha gyorsan meg tud valamiben kapaszkodni, és/vagy jól egyensúlyoz, akkor könnyebben megoldhatja a szituációt.

koordinacio eleses megelozes

Az esés megelőzésénél, a vészhelyzetekben való korrigálásnál nagyon sokat segítenek a koordinációs képességek.

Üljünk újra az autóba! Tegyük fel, hogy valaki épp egy közlekedési vészhelyzetbe kerül! Éppen ütközne, és menekülési utat kell találni az autóval (korrigálni az útirányt), vagy fékezni kell. Ilyenkor a (mozdulat)gyorsaság mellett, a reagálási képesség, a tér érzékelése és a végtagok összehangolt korrigáló mozdulatai fognak számítani, ezek menthetik meg akár az életedet is.

A fenti helyzetekben mennyi előnyt nyújthat, ha valaki mondjuk pár hónap edzés után 50 kilóval többel guggol, vagy nyom fekve? Esetleg ha 500 méterrel többet tud futni a Cooper teszten?

Egy vásárlás tanulsága

Nemrég egy boltban voltam, mikor eléggé meglökött valaki. Mikor oda fordultam láttam, hogy a kosarával nekem jött egy idősebb úr. Nem szólt semmit, és én sem foglalkoztam vele, maximum arra gondoltam, hogy nem valami figyelmes... Mikor a fizettem éppen láttam kifelé menni. Az ajtó előtti nagy szőnyegben majdnem felbukott, és úgy ment tovább, hogy a szőnyeg szélét felrúgva hagyta. Az ajtót, amit húzni kellett volna, nyomkodta egy darabig, majd nagy nehezen kiment.

Ez az egész néhány perc alatt történt. Mit gondolsz, ez az idős úr vajon jól koordináltam mozog? Lehet-e nagyobb rizikó nála, hogy elesik valahol, vagy véletlen kilép az utcán egy autó, vagy biciklis elé?

Záró gondolatok

A fenti sorokat olvasva remélem többen elgondolkodtak, hogy az erő, vagy az állóképesség önmagában nem elegendő. Az optimális teljesítményhez a testnek összerendezetten, jól koordináltan kell működnie. Ez teszi majd lehetővé hatékony mozgást, amely a sport és a mindennapjaink során is előnyöket nyújthat.

Ez nem azt jelenti, hogy a jó erőnlét haszontalan a hétköznapi életben, csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy erő és állóképesség mellett más fontos dolgok is vannak, illetve a hatékony mozgásnak számos összetevője van.

Üdv: Máté

Találatok: 2051