Ground force method oktatói képzés

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Ground force method oktatói képzés - 5.0 out of 5 based on 4 votes

gfm logoA hétvégén GFM (Ground force method) oktatói képzésen vettem részt. Az új blogból megtudhatod, miket tanultunk a hétvégén, hogy pontosan mi is a GFM, illetve kinek lehet hasznos ez a mozgásforma.

 

Mi a GFM?

A GFM (Ground force method) egy újabb keletű testedzési forma. Korábban Primal move-ként lehetett hallani róla, de egy ideje már ezen a néven fut. A módszer elsősorban saját testsúlyos edzési rendszert takar, melynek célja az egészséges, biztonságos, játékos testmozgás mely ellensúlyozni kívánja a civilizációs ártalmakat, illetve a fizikai munka, vagy sportolás által okozott egyenlőtlen terhelést.

A GFM egy folyamatosan fejlődő rendszer, ami több más forrásból is merített mozgásanyaga és filozófiája kialakításához. A mozgásanyagot és az elméletet Lakatos Péter rendszerezte, ő alkotta meg a módszert. A GFM mára már több kontinensen és számos országban megtalálható.

A képzést Egyházi Gábor és Egyházi Böbe tartotta, akik vezető oktatók itthon és a rendszer terjesztésében nagy szerepük van. (Róluk korábban is olvashattál már a blogon ITT1 és ITT2.)

A GFM alapelvei

Említettem, hogy a módszer bizonyos alapelvek mentén halad. Ezek közül nézzünk meg pár fontosat!

I. Mozgásminőség

A több mozgás nem feltétlen jobb, a jobb mozgás lesz az, ami jobb!

A mai fitnesziparban gyakori tévhit, hogy minél többet mozog valaki, minden annál jobb lesz. Pedig a mennyiség mellett a mozgás minősége kiemelten fontos lesz, ha valaki profitálni szeretne a sportolás áldásos hatásaiból, vagy ha egy rehabilitációs programot végez.

A megfelelő mozgástartományban végzett minőségi mozgás rengeteg pozitív ingerrel látja el a testet, ami segíti, hogy a jövőben az még hatékonyabban tudjon funkcionálni.
A jól „adagolt” mozgásprogram nem csak a mozgató szervrendszerre, hanem az idegrendszerre is kedvezően fog hatni.

A keresztezett mozgások, a hintázások, mászások és gurulások gyorsan és kedvezően áthangolják az idegrendszert.

II. FMS gyökerek

Az FMS a Funkcionális Mozgásminta Szűrő. Ez egy vizsgálati módszer, mely pár funkcionális teszttel segít felismerni a nagyobb mozgáskorlátozottságokat és aszimmetriákat. Ezek felderítése után a módszer korrekciós gyakorlatokat kínál, így állítja helyre a megfelelő mozgást.

A GFM mozgásanyaga úgy lett összeállítva, hogy végig figyelembe veszi az FMS szemléletét és a GFM gyakorlatok sok esetben FMS korrekciók is.

III. Játék

A rendszer fontos elemét képezik a játékok, ahol önfeledt módon lehet mozogni, miközben fejlődnek a fizikális és gyakran mentális képességek is.

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a gyerekek profitálhatnak a játékos tevékenységekből!

ground force method szeged

Több játékot kipróbáltunk

IV. Vissza a földre!

A GFM nagyon sok talajon végzett feladatot alkalmaz. A mozgásfejlődésünk a talajról indul, azonban sok felnőtt egyszerűen már „elfelejt” a földön mozogni. Emlékszem régen nekem is volt olyan betegem, aki ugyan önállóan járóképes volt, és bár nem volt olyan sérülése, ami ezt konkrétan akadályozta volna, mégis egyedül képtelen volt fölállni a padlóról és nagyon rosszul mozgott ott.

Ezek a gyakorlatok, jók a koordináció fejlesztésére, erősítésre, és a mobilitás javítására is. Nem véletlen, hogy számos testedzési módszer használ hasonlókat (jóga, Movenat, Feldenkrais módszer stb).

Kinek hasznos ez a fajta edzés?

Mindenkinek, aki jobban és hatékonyabban akar mozogni. Átlagembereknek, akik mostanában nem mozogtak és sportolóknak egyaránt hasznos lehet, hiszen a gyakorlatoknak sok esetben több variációja van, így mindenki megtalálhatja az ő képességeihez megfelelőt.

GFE

A képzés második napján sokat foglalkoztunk a Ground force exploration-nal, ami egy meghatározott feladatsor és jól alkalmazható bemelegítéshez, illetve az edzések levezetéséhez.

Előnye, hogy a nagymozgásokat ízületenként lefedi, így azonnali visszajelzést ad a gyakorló mozgásszervi állapotáról is.

titan kettlebell imre mate

A képzés végén Böbével és Gáborral

Záró gondolatok

Hasznosan telt a két nap. Rengeteg feladatot közösen átbeszéltünk, és kipróbáltunk. Volt több GFM edzés is, így belekóstolhattunk, hogy milyenek a GFM órák a Titánbázison.

A tudatosan összeválogatott gyakorlatoknak és játékoknak gyakorlatilag végtelen variációja létezik, így bármelyik edző könnyen színesítheti repertoárját ezekkel.

Üdv: Máté

Találatok: 2686