Az emberi mozgásminták alapjai - Giancarlo Russo szeminárium

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Az emberi mozgásminták alapjai - Giancarlo Russo szeminárium - 5.0 out of 5 based on 7 votes

giancarlo Russo szeminariumVasárnap egy érdekes eseményen vettem részt. A téma az emberi mozgások alapjai, a mozgások szerveződése és az azokat befolyásoló különféle tényezők voltak.

 

 

Kicsoda Giancarlo Russo?

Egy olasz rehabilitációs szakember. Rómában évekig dolgozott a Vojta Központban, ahol gyermekekkel foglalkozott. (A Vojta módszer egy mozgásfejlesztő módszer egészen kicsi gyermekek számára.) A babák mellett a helyi futballisták és rögbisek felkészülését segítette. Később megismerte Karel Lewit professzort (a prágai rehabilitációs iskola világszerte ismert alakja) aki mentora lett, majd évekig együtt dolgoztak.

Giancarlo több küzdősportban is járatos, emellett hipnózissal, hipnoterápiával is évek óta foglalkozik, így érthető, hogy az emberi mozgást és a rehabilitációt” több szemüvegen keresztül” képes megközelíteni. Munkáját világszerte elismerik, több országban rendszeresen oktat különféle képzéseken, tanfolyamokon.

Az oktatás

Érdekes tapasztalat volt, maga az egy napos program. Úgy érzem, az oktatás picit szabadabb stílusban folyt, nem pedig valami kötött, merev tematika mentén. Néha kicsit arra emlékeztetett, mintha Giancarlo csak mesélne nekünk egy-egy alapelvről.

Több példát is elmondott, aztán egy-egy gyakorlat következett. Szerintem ezek által nyerhettünk betekintést abba a megközelítésbe, ami által dolgozik.

giancarlo Russo szeminarium

Giancarlo tanítás közben

Alapelvek

Az anyag több esetben elég mély és összetett volt, hiszen ő is sok korábbi tanár munkájára alapoz és különféle biomechanikai, vagy akár pszichológiai elvre támaszkodik, amik alapján megközelíti a mozgást. Az biztos, hogy több témakör eléggé elgondolkodtató volt. Sokáig lehet emészteni, később lehet rá építeni.

Igyekszem néhány közérthető dolgot leírni, hogy ne csak általánosságokról legyen szó!

A láb újra

A láb, mint fontos téma megint előkerült. A kinetikus lánc alján nagyon fontos szerepet tölt be az elhanyagolt láb. A modern ember cipőbe bújtatott lába a testképében is kicsi szerepet tölt be a nem-használat miatt. A láb nagyon sok információt szolgáltathatna a hatékonyabb mozgáshoz, illetve mechanikailag is fontos (lenne) a támasztó szerepe. Számos mozgás megkezdésekor nem is gondolnánk, de az első lépés a kivitelezés során a láb talajhoz való kapcsolódása lesz.

(A láb fontosságáról már korábban is olvashattál a blogon ITT1 és ITT2)

A belső kép

A mozgások kivitelezésénél a belső képünk fontos kiindulópont. Egy tipikus irodai dolgozó lehet jobb kezével kezeli az egeret, azzal eszik, ír. Az asztalánál a fontos dolgok a jobb oldalon vannak, még a családi képek is oda kerültek. Ilyenkor idővel a testséma is módosulni fog! Mit gondolsz, egyforma lehet az illető belső képe a két oldaláról? Vajon érintheti-e ez a mozgását, egészségét?

A modern ember

Szó volt arról, hogy az afrikai gyerekek, jobban fejlődnek több esetben a civilizált világban élő társaikhoz képest, mivel fizikailag sokkal aktívabbak, a környezeti behatásokra állandóan nagyobb figyelmet kell fordítaniuk, nagyobb készenlétben élnek. A rengeteg telefonnyomkodás sajnos nem csak az inaktivitás miatt káros, hanem olyan képességek is a háttérbe szorulnak, mint például a térlátás.

Giancarlo azt mondta, hogy a gyermeknek 5 éves korára sikerül magas szinten elsajátítani a járást, mint alapvető emberi mozgást! Miért ilyen soká gondolhatnád, hiszen 1 éve kor után már általában a gyerekek többsége lépeget. Azért, mert 5 éves korra jut el a koordináció olyan szintre, hogy a gyerek képes lesz akár megállítani a mozgást, megtartani egy egy lábas támaszhelyzetet, vagy hátrafelé is menni. A járást, mint készséget teljesen elsajátította, képes megállítani, vagy visszafordítani a mozgást tetszőleges pillanatban.

5 éves kor után mikor beindulna a nyelvi fejlődés és tovább fejlődhetnének a mozgások (ezáltal az egész idegrendszer!) a gyermek beül az iskolapadba, ahol nem tud már szabadon mozogni. Mivel a legjobb, ha szép csendben ül egész nap, a nyelvi fejlődéséhez sem a legideálisabbak lesznek a körülmények. Zárójelben megjegyezném, hogy milyen érdekes a tendencia, hogy mindennek ellenére milyen szépen növekszik az iskolában az óraszám és ezzel az inaktivitással töltött idő. A gyerekek egyre kevesebbet vannak a friss levegőn és kevesebb lehetőségük van a szabad játékra, ami segíthetné ideális fejlődésüket.

Biomechanika, testséma, érzelmek, tehetséges sportolók

Az emberi mozgás valójában biomechanika. A megfelelő támaszhelyzetekre van szükség a mozdulatok végrehajtásához. Sok szó esett a gerinc szerepéről, a mozgások síkjairól, illetve arról, hogy egyes érzelmek hogyan hatnak a mozgásra. Néhány érdekes példát is megbeszéltünk, ahol ismert sportolókon keresztül, könnyen közérthető lett, hogy a nagyon jól és hatékonyan mozgó emberek a valóságban milyen jól szemléltethetnek egyes alapelveket.

emberi mozgas

Összetett a rendszer! :)

Hipnózis

Az esemény végén egy rövid demonstrációt láthattunk a hipnózisról. Nincsen tapasztalaton ezzel a módszerrel és nagyon érdekes volt, látni, ahogy Giancarlo a hangjával, és pár mozdulattal irányította a szituációt.

mate imre giancarlo russo

A szeminárium után

Záró gondolatok

A korábbi tanulmányaimból leginkább a neurológiai fizioterápia az, amivel a leginkább össze tudom kapcsolni az itt elhangzottakat. A PNF (Proprioceptív neuromuszkuláris facilitáció= egy összetett kezelési módszer), vagy a Bobath módszer (a Bobath házaspár által kialakított terápiás eljárás, amit főleg neurológiai betegek kezelésénél használnak), ami hasonló elvek mentén működik és az emberi mozgást igen összetetten közelíti meg.

Úgy érzem, minél többet tudok az emberi testről és mozgásról, annál inkább látom, hogy mennyire csodálatos és összetett téma ez, és hogy mennyi minden van, amit még a jövőben megtanulhatnék!

Üdv: Máté

Találatok: 2873