Láthatatlan GFM szeminárium

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Láthatatlan GFM szeminárium - 5.0 out of 5 based on 9 votes

imre mate lathatatlan gfmSzombaton egy rendhagyó programon vettem részt. Az új blogból megtudhatod, hogy milyen érzékszerveink alapján szervezzük és hajtjuk végre mozgásainkat és mit történik, ha ezek közül az egyik legfontosabbat kiiktatjuk.

 

 

 

 

A látás szerepe, vizuális kontroll

A hétköznapi életben és a sportban is a látás az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb érzékszervünk. A szemünkön keresztül rengeteg információhoz jutunk a környezetünkről, ami segíti a tájékozódást a térben és a mozgások kivitelezését.

Gondolj csak a közlekedésre, autóvezetésre, valamilyen labdajátékra, vagy küzdősportra. A látás szerepe annyira fontos, hogy el se nagyon tudjuk képzelni, milyen lenne vakon.

Látás nélkül

Nem túl gyakori, hogy a szemünk bekötésével mozognánk, bár néha lehet látni azért, hogy alkalmazzák. A különféle testedzési rendszerek (pl jóga) követői néha gyakorolnak csukott szemmel. Ilyenkor jellemzően lelassulnak a mozgások. Nehezebb lesz egyensúlyozni és tájékozódni a térben. Előbb-utóbb, viszont jobban kezdünk figyelni a saját mozgásunkra.

Rendszeresen lehet hallani vak sportolókról, akik valamilyen küzdősportot gyakorolnak, vagy éppen erősítő edzéseket végeznek. Sokan önállóan közlekednek, dolgoznak látás nélkül. Érdekes, hogy a 2016-os riói paralimpián egy vak fotós is dolgozott!

Néma lehet látni embereket, akik összetett koordinációs feladatokat (pl. zsonglőrködés) hajtanak végre becsukott szemmel. A tűzoltóknak pedig végre kell tudni hajtani a mentést nagy füstben is, amikor a szemükre alig tudnak támaszkodni.

Mi teszi ezt lehetővé? Milyen érzékszervek segítenek a látáson kívül?

A kulcs a mozgásérzékelés, vagyis kinesztézia. Ez a képesség több érzékszerv alapján segíti a mozgások kivitelezését és szervezését.

A látás mellett, a belső fülben megtalálható egyensúlyszerv (vesztibuláris rendszer), a propriocepció (az izmokban és a szalagokban lévő receptorok, amik a testrészek egymáshoz viszonyított helyzetét segítenek meghatározni), a tapintás és a hallás fognak még fontos szerepet játszani.

A hétvégi program

A szemináriumot Egyházi Gábor Ground Force Method vezető oktató és Bélafi Szilárd Európa bajnok csörgőlabda válogatott tartotta. Szilárd 15 éves korában veszítette el a látását. Ennek ellenére sportol és dolgozik is. Nagyon jól közlekedik önállóan az utcán és különféle épületekben. A csörgőlabda (bekötött szemmel játszott labdajáték) mellett kettlebellel és saját testsúlyos gyakorlatokkal is edz.

A rövid elméleti áttekintés után rátértünk a gyakorlati blokkra, amit a csörgőlabdában használt szemre helyezett tapasszal és még egy kendővel végeztünk, hogy ne láthassunk semmit.

Jó két órán át végig csukott szemmel kellett mozogni. Az első nehézség az volt, hogy a földszintről le kellett menni a lépcsőn a pincébe, ahol a további feladatokat végeztük.

lathatatlan gfm

Ehhez persze kaptunk segítséget, de így is iszonyatosan nehéz volt eleinte a mozgás és nagyon bizonytalanok voltunk. A terem padlóján több vonal volt, jól kitapinthatóan, ami segítette a tájékozódásunkat. Egy idő múlva megtaláltuk a falakat és az oszlopokat is, ami segített egyre részletesebb képet „festeni” számunkra a térről.

Több saját testsúlyos gyakorlatot elvégeztünk így, amiket egyre könnyebben és pontosabban tudtunk végrehajtani. Fél óra után egyre jobban átállt az agyunk arra, hogy a látás mellett meglevő, a hétköznapok során kevésbé figyelembe vett ingerekre támaszkodjunk.

A fő különbség ez lesz, hogy kezded a figyelmed máshová irányítani. Szilárd is mondta, hogy szerinte nem jobb a hallása, mint az átlagembernek, egyszerűen csak jobban ráállt az agya, hogy a hangok, a levegő mozgása és a tér akusztikája által tájékozódjon. Természetesen ezek mellett a tapintása és a propriocepciója biztosan átlag feletti.

A 2 órás mozgásblokk után nagy stressz volt újra a fény. A gyakorlatok közül többet újra kipróbáltunk, immár nyitott szemmel és ilyenkor már nagyon-nagyon könnyűnek tűntek.

lathatatlan gfm szeminarium

Záró gondolatok

Nagyon izgalmas tapasztalat volt átélni ezt és a teljes sötétségben mozogni. Érdekes volt látni, ahogy Szilárd tájékozódik a térben, vagy végrehajt egyes gyakorlatokat.

Elképesztő, hogy mennyire csodálatos és összetett az emberi szervezet működése.

Ha otthon a koromsötét szobában megpróbálsz végrehajtani pár egyszerű gyakorlatot te is tapasztalhatod, hogy mennyire más élmény lesz a mozgás! 

Üdv: Máté

Találatok: 2542