Movemberes bajusz edzés és warrior tesztek

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Movemberes bajusz edzés és warrior tesztek - 5.0 out of 5 based on 8 votes

mate imre movember2016Felgyorsultak az események nálunk november végén és december legelején.  Az idén még izgalmasabb módon vettük ki a részünket a Movember mozgalomból és megtartottuk az idei második Kettlebell Warrior felmérőnket is.

  

 

 

 

Mi is ez a Movember mozgalom?

A Movember mozgalom Ausztráliából indult 1999-ben egy baráti fogadás apropóján. Aki csatlakozik, az november hónapban arcszőrzetet növeszt és ezzel próbálja felhívni a figyelmet a férfiegészségre. A Movember mozgalom az évek alatt világszerte elterjedt és a bajusznövesztés mellett az egészségtudatosság mellett kampányolnak, illetve adományokat is gyűjtenek.

Miért van erre szükség?

Na, ne már, vágják rá sokan. Hiszen a bajusz nem divatos, és hát amúgy is mindenki egészséges. Bár így lenne… Sajnos Magyarország egyáltalán nem büszkélkedhet valami nagyon magas szintű egészségkultúrával.  A nemzetközi felmérésekben hazánk sokszor ijesztően rosszul teljesít.  A jelentések szerint itthon kevesen sportolnak, sokan dohányoznak, túlsúlyosak és kevés zöldséget fogyasztunk. A neten több írás boncolgatja a témát, akit érdekel kezdetnek párat belinkelek: 1, 2, 3 .

Szembe kell nézi az ellenséggel

Ha probléma áll fent az ember sokszor tagadja, vagy egyszerűen tudomást se vesz róla.  Amikor egy újabb statisztika napvilágra kerül, sokan legyintenek egyet, vagy megvonják a vállukat.  A megoldáshoz vezető út első lépése pedig nem ez, hanem ha objektíven felmérjük a helyzetet és megpróbálunk a jövőben másképp cselekedni.

Tudás hiánya

Sajnos sokan nem is rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel, ahhoz, hogy igazán egészségesen éljenek. Ha szóba kerül a táplálkozás, akkor mindenki bólogat. „Igen, igen tudjuk mi is milyen fontos és egészségesen eszünk”. Hogy lehet, hogy mindenki egészségesen eszik és a leginkább túlsúlyos nemzetek között vagyunk? Miért van ennyi krónikus betegségben szenvedő ember? A megfelelő életmóddal számos betegség kockázatai jelentősen mérsékelhetőek lennének.

A megoldás véleményem szerint az lenne, ha az egészségkultúra minél fejlettebb lenne, és az embereket rávenné, ránevelné valaki, vagy valami a minél egészségtudatosabb életmódra.

Az iskolák szerepe ebben sokkal jelentősebb is lehetne. A rengeteg elavult lexikális ismeret sulykolása helyett érdemes lenne korszerű egészségtant tanítani.

A mi megmozdulásunk

A Movember főleg a férfiegészségről szól, a hererák és a prosztatarák megelőzéséről, de igazából jó lehetőség volt, hogy mi is tegyünk valamit egy jó ügy érdekében.

A Szegedi Kettlebell csapata fontosnak tartja az egészséges életmódot és szerettünk volna a rászorulókon segíteni, ezért idén is csatlakoztunk a Movember mozgalomhoz. Tavaly főleg a figyelmet szerettük volna felhívni az egészséges életmódra. Az idén még többen bevállaltuk az arcszőrzet növesztését és egy játékos bajuszos edzéssel zártuk a hónapot, valamint adományokat gyűjtöttünk a Magyar Rákellenes Liga számára.

szeged kettlebell movember2016

Csapatkép a Bajusz edzés után

Azon a napon 38 ezer forintot sikerült összegyűjtenünk.  Jó érzés, hogy mi is tettünk valamit a jó ügy érdekében.

Warriror tesztek

Idén második alkalommal került nálunk megrendezésre a Kettlebell Warrior teszt.

A következetes munkának mindig van eredménye. Többen egy szinttel feljebb léptek, illetve mások a múlt héten teljesítették az első sikeres tesztjüket.

Összességében újra jó visszajelzést kaptunk a munkánkról. Általános megfigyelésem, hogy a legtöbben inkább alábecsülték magukat a teszt előtt, így lettek szép hajrák és magukat a tesztelőket is meglepő eredmények.

Mi van, ha nem sikerül?

A mostani teszten volt, akiknek nem sikerült megcsinálni az előírt feladatsort. Úgy érzem, ez is több szempontból érdekes tanulság volt.  Egyrészt annak, akinek nem sikerült eleve volt bátorsága belevágni és megpróbálni. Mindezt mások előtt, ami azt gondolom tényleg tiszteletre méltó dolog.  Nem a legelső lépcsőről volt szó, így néha ilyenkor tényleg két súly között van az ember. Az előző könnyű a következő meg még sok. Viszont az is jó visszajelzés, hogy mennyi híja van a sikernek. A tapasztalattal gazdagodva a következő alkalom biztosan könnyebb lesz!

Fejben ott kell lenni, akinek nem sikerült, érdekes, hogy ezt előre borítékolta is magának, illetve a teszt alatt is. Pedig ha 5 perccel a vége előtt valaki azt hajtogatja, hogy nem bírja és mégis a százból nyolcvanöt szakításig jut, akkor lehet egy kicsit nagyobb hittel és akarattal teljesíteni tudja az előírt feladatsort.

szeged kettlebell warrior 16november

A Kettlebell Warrior teszt után

Biztos vagyok benne, hogy mindenki levonja a tanulságokat! Én mindenki teljesítményére büszke vagyok, hiszen tudom, hogy dolgoztatok érte és mindenki derekasan küzdött azon a napon!

Üdv: Máté

 

Találatok: 3399