Gerincbarát edző tanfolyam 3. rész

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Gerincbarát edző tanfolyam 3. rész - 5.0 out of 5 based on 7 votes

spinal mouse vizsgalatA képzés a következő állomásához érkezett a hétvégén.  A mostani beszámolóban is sok érdekességről olvashatsz. A gerincegér és a makko ho torna mellett szó lesz még többek között mozgásmintákról és szűrőkről is.

 

A tanfolyam előzményeiről a korábbi blogokban tájékozódhatsz (1, 2,).  A mostani alkalmat vizsgálatokkal és szűrők megismerésével, összeállításával kezdtük.

Fizikális vizsgálatok és szűrők

Tény, hogy a fizikális vizsgálatnak az egészségügyben nagyobb jelentősége van, mint a sportban, azonban itt sem elhanyagolható.

Az egészségügyi vonatkozás

Az egészségügyi vizsgálat során a megtekintés mellett számos vizsgálat, teszt és mérés végezhető.

Ilyenkor specifikus problémák pontos diagnózisa a cél. Ez a megfelelő terápiához nélkülözhetetlen.

Az izmok, ízületek, vagy idegi képletek vizsgálatához számos teszt tartozik, amiket a különféle képalkotó vizsgálatokkal egészítenek ki szükség esetén.

Spinal mouse, vagyis gerincegér

Nem kell megijedni, nem valami egzotikus trópusi betegségről, vagy parazitáról van szó. A gerincegeret a diagnosztikában alkalmazzák.  Előnye, hogy sugárterhelés nélkül a röntgenhez hasonló adatokat szolgáltat, továbbá funkcionális és terheléses vizsgálatok is végezhetők vele.

spinal mouse vizsgalat

A gerincferdülés és testtartási problémák egyaránt vizsgálhatók általa. A mérés során a műszert egyszerűen végig kell gurítani a páciens gerincén. Az eredményeket ezek után egy számítógépen lehet megtekinteni.

Vizsgálatok a sportban

A vizsgálatok sportbeli jelentősége részint ott jön elő, hogy az edzés megkezdése előtt, vagy közben mielőbb felismerésre kerüljenek az esetleges problémák. A szűrők néhány alapmozdulat elvégzését jelentik, mely által lehet tájékozódni a sportolni vágyó általános mozgáskészségéről.

Ha a szűrők problémákat tárnak fel, akkor korrekciós programot kell folytatni, vagy tovább kell irányítani a klienst az egészségügyi ellátó rendszerbe.

A szűrés másik fontos előnye, hogy általa összeállítható a kliensre szabott edzésprogram. Ha például az egyes ízületeknél korlátozott a mozgástartomány, akkor egyes gyakorlatoknak olyan mértékű rizikója lehet, hogy inkább kerülendők lesznek. Még akkor is, ha épp divatosak, vagy ha valamely elit sportoló videójában szerepelnek…

funkcionalis mozgasminta szures

Ilyen szűrő például az FMS (Funkcionális Mozgásminta-Szűrés), mely Magyarországon is egyre ismertebb már. Nem szabad elfelejteni, azonban, hogy nincsen univerzálisan jó megoldás, olyan szűrés, amely minden sportolónál, és  sportban, minden korosztályban, az összes egészségügyi állapotban egyszerre a legjobb lesz!

A tanfolyamon több tesztet, vizsgálatot megnéztünk és kipróbáltunk.

Mozgásminták

Léteznek emberre jellemző elemi mozgásminták. Ilyenek például a kúszások, a különféle mázsások és a járásvariációk. A mozgásfejlődésről már korábban olvashattál itt a blogon is.

Az erőnléti edzések során azonban jellemzően más módon csoportosítják a mozgásokat.

Ezekben a felosztásokban a következő mozgások fordulnak elő:

1. Nyomások (horizontálisan és vertikálisan)

2. Húzások (horizontálisan és vertikálisan)

3. Csípőzsanér (hip hinge)

4. Guggolások

5. Cipelések (loaded carry)

Mikor valamit cipelünk, arrébb viszünk.

6. Törzs rotációja és antirotáció.

A rotáció a törzs fordítása, csavaró mozgása. Az antirotációra jó példa az egykezes kettlebell swing, hiszen le kell győzni a súly hatását, ami elfordítaná a törzset. Az ennek való ellenállás az antirotáció.
Más felosztásokban a többi törzsmozgást is beleveszik. Például flexiós (előrehajló) és antiflexiós (az előrehajlásnak ellentartó) mozgásokat is hasonlóan beleveszik a mintákba.

Létezik több felosztás, több edzőtől (Dan John, Steve Maxwell) de ezek nagyrészt hasonlóak és csak kisebb eltérések fordulnak elő.

Egy kiegyensúlyozott edzésprogramnak le kell fednie ezeket az emberi mozgásokat, hiszen a test normál funkcióit ezek alkotják.

Ezekre a mozgásokra van szükség a különféle sportok során, illetve a hétköznapi életben is.

Makko ho és a holdüdvözlet

Két hasznos gyakorlatsort is tanultunk. Mindkettő remek önkarbantartásra és a legegyszerűbben felfoghatjuk őket a nyújtások részeként.

makko ho gyakorlatok

Az első a Makko ho, ami egy egyszerű gyakorlatsor és a shiatsu masszázshoz tartozó tornát jelenti. A gyakorlatok jelentősége nem csak a klasszikus nyújtás, hanem hogy a meridiánokat is aktiválja és elősegíti a megfelelő energiaáramlást.

A holdüdvözlet (Chandra Namaskar) a jógához tartozik.  Az előzőhöz hasonlóan mindenki eldönti maga, hogy miben hisz. Az viszont biztos, hogy ha csak klasszikus nyújtásként tekintünk rájuk, már akkor több előnnyel járnak. A holdüdvözlet annyiban különbözik az általam már ismert napüdvözlettől, hogy oldalra hajló (laterálflexiós) és rotációs gerincmozgások is vannak benne, amik lehetővé teszik, hogy a gerincünket minden irányban átmozgassuk. Az edzéseken az oldalirányú mozgások és nyújtások gyakran kimaradnak, pedig ezek is a törzs normál mozgásait jelentik.

holdudvozlet chandra namaskar

Ismét több hasznos dolgot tanultam, amit be tudok majd építeni az edzéseinkbe!
Kíváncsi vagyok a decemberi zárásra, ahol majd helyére kerül minden részlet a tanfolyamról és teljesen összeáll a kép.

Üdv: Máté

Találatok: 2409