A tudatos sportolás

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (8 Votes)
A tudatos sportolás - 4.8 out of 5 based on 8 votes

sport montazsÉlj tudatosan, étkezz tudatosan, vásárolj tudatosan szólnak a manapság egyre többet hallható jó tanácsok. A sportolással kapcsoltban már ritkábban hangzik el ez a kijelentés, pedig itt is kiemelkedő jelentősége van.  Érdekel, hogy mitől válik tudatossá a sportolás, és hogy miért lehet ez jó neked? Olvass tovább és a blog végére megtudod!

Tudatosnak lenni

Akár vásárlásról, akár étkezésről vagy edzésről van szó, a tudatosság mindig azt jelenti, hogy nem pusztán sodródsz az árral, hanem megpróbálsz információkat begyűjteni és ezeket felhasználva átgondolt döntéseket hozol. 

Ki sportol tudatosan?

Úgy gondolom, hogy a legtöbb edző néhány év alatt szerez annyi tapasztalatot, hogy a hozzájuk érkező új vendégek esetén sokszor az első telefonhívás során, vagy az első foglalkozáson való megjelenéskor sok érdekes dolgot meg lehet figyelni.

Látszik, hogy ki veszi komolyan a dolgokat, ki az aki tudja miért van ott és mit kell tennie.

Miért csinálod?

Ahhoz, hogy tudatosan választhass információkra lesz szükséged. Először is ismerni kell a saját céljaidat. Mit akarsz elérni? Mit vársz el az adott mozgástól? Szórakozást keresel, vagy konkrét célod is van? Ha erősebb akarsz lenni, akkor lehet nem jó választás a hosszútávfutás. Míg másnak, aki jobb állóképességet, vagy magányos kikapcsolódást keres tökéletes döntés lehet.

Ha magad sem tudod miért vágtál bele, szerinted hogy fogod elérni a célodat?

Tudatos választás

Figyelembe kell venned a saját egészségi állapotodat is. Ez a minimum! A korábbi és jelenlegi sérüléseid, betegségeid, a jelenlegi állapotod mind komolyan befolyásolják a helyes döntést.  Ha volt egy korábbi sérülésed, vagy műtéted, akkor lehet, hogy bizonyos sportokról jobb, ha lemondasz. Ha jelentős a túlsúlyod, akkor lehet nem a legjobb megoldás lesz az ízületeidnek, ha egyből elkezded a  futást.

Ha szívproblémáid vannak lehet célszerű megismerkedned a pulzusméréssel és a pulzuszónák használatával.

Ha a fizikai állapotod javul, akkor lehet, hogy szélesebb lesz a választék, és egyre több mozgást űzhetsz biztonságosan. Sajnos az is lehet, hogy tartósan, vagy átmenetileg szűkülnek a választási lehetőségeid.

sport montazs

Melyiket választod?

Mindebben sok segítséget nyújthat egy jó szakember. Egy képzett edző sokat segíthet a megfelelő választásban.  Ha pedig valamilyen betegséged, sérülésed volt, akkor a gyógytornász, vagy az orvos is jó tanácsokat adhat.

Ösztönös választás és egy baleset

Volt egy betegem egyszer, akinek Achilles ín szakadása lett.  Fiatal, intelligens nő volt. Kiderült, hogy elment sportolni és a zsákos bokszot választotta. Rúgni akarta a zsákot és olyan rosszul lépett le a földre, hogy egy ínszakadás lett az eredménye. Mikor kérdeztem, hogy milyen küzdősportot csinált, kiderült, hogy soha semmit. Számomra furcsa volt, hogy ezzel a háttérrel miért kellett akkor mindjárt a zsákot rugdosni, hiszen zsák nélkül sem ismerte a rúgások technikáját.  Gyakorlatilag egy olyan mozgással akartak kondícionálást végezni, amit nem is tudott végrehajtani (hiszen soha nem tanult ütéseket, rúgásokat) és ezt mindjárt nehezítve akarták végezni (hiszen a zsák egy ellenállást ad).  Leírva ez elég furcsán hangzik, ha kicsit jobban belegondol az ember! Már ha belegondol egyáltalán…

zsakosboksz edzes

Attól, hogy trendi, nem biztos, hogy a te sportod lesz

Az Achilles ín szakadása után először úgy volt konzervatív kezeléssel, tornával helyre fog jönni, sajnos a hölgy pár hét után megcsúszott a fürdőszobában és rálépett a még nem teljesen gyógyult lábára, aminek végül egy műtét és még további rehabilitáció lett a vége.

Elég banális eset nem igaz? Részben igen, bár véleményem szerint szakmai hiba is történt! Nem azt jelenti, tehát hogy ez a fajta edzés ennyire rossz, vagy veszélyes, pusztán nem így kellett volna elkezdeni.

Időbeosztás

Sokan azt mondják, hogy a rendszeres edzéseket nehéz beilleszteni a hétköznapokba.  Mindig közbejön valami, vagy ha már járnak valahová edzésre, akkor rendszeresen elkésnek, vagy gyakran kimarad egy-egy edzés. Természetes, hogy valakinek vannak családi, munkahelyi kötelezettségei és szabadidős programjai, azonban ha nincs rendes időbeosztásod, akkor sokkal nagyobb eséllyel marad el a mozgás. Ha nem tudod, mikorra kellene odaérned egy edzésre, akkor az esélyeid is jelentősen rosszabbak, hogy odaérj…

A tudás megszerzése

A tudás olyan érték, amit senki nem vehet el tőled. Ha belefogsz valami új dologba, akkor érdemes már előtte is minél több információt beszerezni róla. Ha kapsz egy tájékoztatót olvasd el, hiszen azért van, hogy a te kezdésedet könnyebbé tegye! Ha nem értesz valamit érdemes kérdezni.  Az edzők többsége szereti, amit csinál, így jó eséllyel szívesen beszél róla, emellett lehet, hogy további jó forrásokat tud ajánlani számodra a tájékozódáshoz.

Ha ideáig elértél az olvasásban remélem némileg elgondolkodtál, hiszen a blogot gondolatébresztőnek szántam.

Hidd el, ha képes vagy utána nézni bizonyos dolgoknak akkor sokkal jobb esélyekkel tudsz jó döntéseket hozni.  Igaz, ha csak simán eljársz egy edzésre és ott aztán „majd csak lesz valami” mentalitással veszel részt, már ezzel is elkezdtél tenni magadért, azonban ha tudatosabbá válsz ugyan annyi idő alatt komolyabb eredményeket érhetsz el és sok hibát elkerülhetsz.

Tájékozódj, merj kérdezni és hozz átgondolt döntéseket!

Üdv: Máté

Találatok: 2923