Gerincbarát edző tanfolyam 1. rész

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Gerincbarát edző tanfolyam 1. rész - 5.0 out of 5 based on 8 votes

gerincbarat edzo logoA civilizáció egyik ártalma, hogy a gerincbetegek száma óriási a társadalomban. A mozogni vágyók előbb-utóbb valamilyen edzőnél, vagy gyógytornásznál kötnek ki.

Vajon milyen háttérre van szükség ahhoz, hogy nyugodt szívvel merjünk ilyen kliensekkel is foglalkozni? Hol van a határ az egészségügyi szakemberek (orvos, gyógytornász) és az edzők munkája között?

A mai írásban beszámolok a hétvégén elindult Gerincbarát edző képzésről és többek között a fenti kérdésekre is választ kaphatsz!

 

A gerincpanaszokról általában

Az intaktív életmód, a sok ülés, a túlzott stressz, valamint sok más oka van, amivel a gerincbetegségeket magyarázni szokták. A lényeg, hogy sokakat érint és közülük egyre többen tudatosan igyekeznek megoldást keresni.

A megoldás

Rengeteg módszer van a panaszok javítására és visszaszorítására. A klasszikus gyógytorna, a jóga és pilates mellett az Alexander-technikán keresztül rengeteg további „funkcionális” módszer áll rendelkezésre. Nemhogy laikusként még néha szakemberként is nehéz eligazodni ebben az „útvesztőben”.

Az egyik legnagyobb probléma, véleményem szerint a határterületek közötti szakadék. Ha valaki túl van egy akut fájdalmon és szeretne javítani állapotán, vagy egy műtet követő rehabilitáció után szeretne biztonságos és hatásos mozgásformát találni, akkor nehezen tud választani.

A gyógytorna már kevés, de fél az intenzívebb sportolástól, hiszen nem akar újra panaszokat. Vajon az új edzés jót tesz neki? Vajon az oktató tényleg tisztában van az ő állapotával, korábbi panaszaival?

Ilyenkor egy tudatos szemléletű és kellő ismeretekkel felvértezett edző jelenti a megoldást! A gerincbarát edző képzés pedig mindehhez nagy segítséget nyújt!

 derekfajas sportolas

Ha rossz a mozgásprogram, akkor többet árt, mint használ

Lehetővé válik egy mozgásprogram összeállítása, mely által a kockázatok csökkennek és magas aktivitási szint tartható fenn.

Az esetleges panaszok, kórképek mielőbbi felismerésével és megértésével a kliens az állapotának megfelelő terhelést kapja. Ha nem terhelhető, akkor pedig a leghamarabb átirányításra kerül ez egészségügyi szakemberek felé.

A tanfolyam

Gyógytornászként is foglalkoztam gerincbetegekkel és az edzéseimen is voltak már nálam derékfájósak. Úgy érzem mindkét területen értem el sikereket, azonban biztos, hogy mindig van mit tanulni.

Balázsik Anikó sok éves tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. A Kettlebellspine program alapítója és tudtam, hogy mind a rehabilitációban, mind az edzősködésben szép sikereket ért el.

A tavaszi szeminárium is tanulságos volt, így a tanfolyamot is kíváncsian vártam.

Mindent az alapoktól!

Furcsa lehet, hogy egy gerinccel foglalkozó képzést a lábbal kezdünk. Mi köze lehet hozzá? Azt kell, hogy mondjam, hogy szerintem nem is furcsa ez! A helyes cipőválasztásról és a mezítlábas edzésről már volt szó a blogon is korábban. Vajon miért olyan fontos ez?

A lánc első eleme és a stabil alap

Manapság egyre ismertebb az edzés ízületről ízületre való megközelítése. Testtájanként más a funkció (mobilitás, vagy a stabilitás a hangsúlyosabb), azonban sokszor a láb ilyenkor is kimarad.

kinematikus lanc

Érdekes, hogy az FMS mérések is csak a bokáig vizsgálnak, miközben a kinetikus lánc alapja mindig a láb. (Na jó, van kivétel, ha te épp vízilabdás, vagy úszó vagy...)

A lábunk hordozza a testünk, valamint a további ellenállások súlyát! A futáskor, ugrásokkor nagy mértékű, repetitív stressz éri. Az ütések, dobások során stabil támasztékot kell, hogy nyújtson.

kinamatikus lanc akcioban

Akcióban az egész test! A talpaktól kezdődóen ízületek sora alkotja a kinetikus láncot

A gerincbetegségek mellett sajnos a láb apróbb statikai eltérései, vagy akár komolyabb megbetegedései is igen gyakoriak. Ennek ellenére kevés helyen foglalkoznak vele.

Ezt még tetőzi, hogy a láb panaszai negatívan befolyásolják a felette levő ízületeket, hiszen a terhelési viszonyok megváltozása miatt valami más fog kompenzálni! Nem csak a láb fájhat, hanem a térd, csípő, vagy gerinc is érintetté válhat idővel.

ludtalp hatasai

A láb statika megváltozása a felette levő ízületekre is hatással van

A lábtorna

Sok esetben a lábtorna megoldást jelent, mivel vannak deformitások, amelyek javíthatók. Ha a boka, talp izmai „alszanak” nem funkcionálnak megfelelően, akkor tornával, az izmok erősítésével a funkció javulni fog.

A tanfolyamon végeztünk gyakorlatokat nem terhelt (ülő) és terhelt (álló) helyzetben is. Mivel a láb is több irányban mozog, ezért tornáztatni is ennek megfelelően kell.

A lábas feladatok mellett még a testtartással és a megfelelő tengely beállításával foglalkoztunk valamennyit.

Minden feladatot kipróbáltunk, több kérdést közösen megvitattunk.

Összességében véve igen tartalmas volt a nap. Bőséges információ vár még feldolgozásra itthon is. A láb tényleg fontos téma és úgy tapasztalom sokaknak szükségük lenne valamiféle segítségre, iránymutatásra ezen a téren. Nagyon valószínű, hogy tudom majd használni a tanultakat.

Októberben pedig haladunk tovább az anyaggal!

Üdv: Máté

Találatok: 2770