Kondícionálás, dekondícionálás

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (11 Votes)
Kondícionálás, dekondícionálás - 4.7 out of 5 based on 11 votes

adaptacios ciklusA nyári hónapok során a különféle programok, utazások miatt többen kihagynak rendszeres edzéseikből. A kisebb-nagyobb szünetek után általában mindenki tapasztalja, hogy kell egy kis idő, amíg visszarázódik a megszokott terheléshez. Gondolkodtál-e már rajta, hogy vajon mi történik ilyenkor a szervezetedben és mi lehet az oka? Vajon miért nehéz visszarázódni? A cikkből megtudod a választ és olvashatsz pár jó tanácsot is!

 

Adapdáció és a SAID elv

Ígérem, nem fogjuk túlbonyolítani a dolgokat, csak néhány fontos alapfogalommal kell tisztában lenni.

Az adaptáció alkalmazkodást jelent. Az edzésterheléshez való alkalmazkodás is mindig adaptáció. Az adaptáció után a szervezet könnyebben tudja elviselni az adott terhelést.

A SAID elv neve az angol Specific Adaptation to Imposed Demands szavak kezdőbetűjéből ered.  Magyarul specifikus alkalmazkodás a szervezetet ért igénybevételhez, terheléshez.

Ha tehát futni jársz, akkor egyre jobb leszel abban és jobb futóvá válsz. Ha ellenállásos edzést végzel, akkor egyre erősebb leszel. Mindig abban leszel a legjobb, amivel a legtöbbet foglalkozol.

said elv

A sportolók eltérő testtalkata részint az adaptáció, részint az alkati adottságok eredménye.

A SAID elv mindig működik. Ha sokat mozogsz, akkor abban leszel egyre hatékonyabb és számos élettani előnnyel jár majd az adaptációs folyamat. Azonban, ha rengeteget ülsz az irodában, akkor ahhoz is elkezd a szervezeted alkalmazkodni! Ilyenkor persze az adaptációs folyamat nem jár előnyös hatásokkal. (Például bizonyos izmok rövidülnek és romlik a testtartásod.

Kondícionálás

Ha edzésbe kezdesz, akkor egy bizonyos specifikus terhelés ér, amihez alkalmazkodva elkezdesz fejlődni. Mindegy, hogy arról van szó, hogy magasabbra ugrasz, vagy 5 perc alatt többször tudsz felemelni egy súlyt. Az alapelv mindenre érvényes.

Az alkalmazkodás mindig egy komplex folyamat lesz. Benne vannak a testben lezajló objektíven is megfigyelhető, mérhető szöveti változások, mint például a nagyobb izomtömeg kialakulása, vagy az szív és az erek alkalmazkodása a keringési rendszert érő terhelésre.

Ezen kívül alkalmazkodik az idegrendszer is, hiszen az adott sportág mozgásanyagát egyre technikásabban, egyre hatékonyabba hajtod végre.

kondicionalas dekondicionalas

Dekondícionálás

Ha megszűnik az edzésterhelés, akkor megáll a fejlődés és egy idő után a megszerzett képességek hanyatlásnak indulnak.

A testben kialakult pozitív változások is lassan elmúlnak. Csökkenhet az izomtömeg, vagy a csonttömeg, nőhet a nyugalmi pulzus stb

Mivel a mozgást nem végzed, az idegrendszer adott mozgáshoz való alkalmazkodása is csökkenni fog. A mozgás hatékonysága csökken, hosszabb kihagyás után teljesen elszokhatsz tőle, már-már idegennek érezheted. (Gondolj bele például, ha a rendszeres úszás abbamaradása utána pár évvel egy nyaraláson újra úszni kezdesz!)

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Gondolom a fentiek alapján mindenki tudja már, hogy ha sportolsz, akkor egyre ügyesebb és hatékonyabb leszel az adott mozgásformában. De mi van akkor, ha jön egy sűrű nyári időszak?

Aki ilyenkor hosszabb kihagyást tesz, vagy kicsi rendszerességgel mozog, az számolhat akár egy komolyabb visszaeséssel is.

Mi van akkor, ha mondjuk elmész egy két hetes nyaralásra, ami sok aktív kikapcsolódással telik? Úszol, vagy túrázol esetleg evezel, vagy búvárkodsz. Igaz, hogy sokat mozogsz, de a SAID elv miatt ez a terhelés nem elég specifikus. A testmozgás élettani előnyeivel számolhatsz, de mivel más ingerek érnek, az általad űzött sportágban bekövetkezhet a visszaesés.

Mindez idő függvénye. Ha elég sokat vagy ott és a korábbi terhelés megszűnik, akkor elkezdesz visszaesni az eredeti sportodban, viszont ezzel párhuzamosan meg lehet egyre jobban úszol újra….

Még pár gondolat a kihagyásokról

Nem hinném, hogy évi 1-2 hét nyaralás tönkretenné az egész éves edzésmunkát. Ha aktív kikapcsolódással telik, akkor még jót is fog tenni hosszabb távon.

A tudatos dekondícionálást egyébként egyes edzésrendszerek rendszeresen alkalmazzák. (Ilyenkor egy-egy terhelési ciklus után jön egy több napos pihenő. A dekondícionálás után induló újabb ciklust végig tréningezve már a korábbi eredményeknél magasabbra lehet tenni a lécet.)

Lehet, hogy egy kisebb kihagyás után a sportági technika egy picit visszaesik, de az egész mozgásanyagot nem fogod elfelejteni a motoros tanulási folyamatok miatt.

Összességében véve a szervezet mindig azokhoz az ingerekhez alkalmazkodik, amik érik.  A folyamatos, kellő gyakoriságú testmozgás a lényeg. Hosszabb távra kell tervezni, mert hosszabb távon összeadódnak az erőfeszítések és apránként szépen lehet a célok felé haladni.

Akik egész évben becsületesen edzenek, azok egy nyaralás miatt nem veszítik el a munkájuk gyümölcsét, azonban a több hónapos kihagyások mindig visszaeséssel fognak járni.

Üdv: Máté

Találatok: 4131