Tudod, hogy tudod? Vagy nem tudod?- A tanulás fázisai

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Tudod, hogy tudod? Vagy nem tudod?- A tanulás fázisai - 5.0 out of 5 based on 8 votes

tanulas fazisaiA tanulás, bárminek az elsajátítása mindig időt igényel. Még felnőttként is számos új dolog elsajátítása áll előttünk. Azonban a gyermeki kíváncsiság és az új felfedezésére való vágy ilyenkor már sokakban csökken. A kezdeti sikertelenségek sokakban a türelem gyors fogytához vezetnek és hajlamosak gyorsan feladni a küzdelmet. A mai írás után tisztább képet fogsz kapni a mozgástanulásról és pár általános érvényű gondolattal is gazdagabb leszel.

 Tudod, hogy tudod? Vagy nem tudod?

Most nem egy szójátékról van szó, hanem a lehető legegyszerűbben megnézzük a tanulás (mozgástanulás) folyamatát!

1. lépés: Nem tudod, hogy nem tudod

Lehet, furcsán hangzik, de mindenki innen indul. Mielőtt belefogsz valami újba még nincs rálátásod, hogy mivel jár annak elsajátítása, illetve milyen apróságokra kell majd figyelned.

Ilyenkor nincsenek információid a dologról.

2. lépés: Tudod, hogy nem tudod

Itt már tettél bizonyos erőfeszítéseket. Láttad mit kellene végrehajtani. Próbálkozol is, azonban általában nem érsz el egyből jelentős sikereket. Ezt a fázist azért tartom kritikusnak, mert ilyenkor sokan elkeserednek. „Jaj, milyen nehéz”, vagy „értem én, de nem megy!” Többen frusztráltnak érzik magukat.

Nagy hiba! Ez a tanulás egy természetes lépcsőfoka! Ilyenkor szembesülsz vele, hogy mit is kell csinálni. Igaz, hogy most jössz rá, hogy nem megy, de ezzel már egy lépcsőfokkal előrébb is vagy a tanulással, hiszen pontos és részletes elképzelésed alakul ki arról, hogy mi az, amit meg kellene csinálnod.

3. lépés: Tudod, hogy tudod

A ráfordított idő mindig meghozza az eredményeket. Egyre jobb leszel abban, amit gyakorolsz. Jönnek a hőn vágyott sikerek.

Ennek a fázisnak talán az az érdekessége, hogy a sikerek ellenére, még mindig nem sajátítottad el az új készséget, mozdulatot teljesen! Itt már érzékeled, hogy jobban mennek a dolgok, azonban nagymértékű odafigyelésre van szükséged és végig a végrehajtásra figyelsz. A megoldás az, hogy folytatni kell a gyakorlást, hogy teljesen végére érj a folyamatnak!

4. lépés: Nem tudod, hogy tudod

Ez már a legmagasabb szint. A helyes végrehajtás automatikussá válik, a figyelem jó része felszabadul. Hogy megértsd, miről van szó, gondolj csak bele milyen volt mikor utoljára bekötötted a cipőfűződet, vagy átmentél autóval a 30-as övezeten.

A fenti modell tehát általános érvényű. Ugyanúgy igaz a kettlebelles swing tanulására, a gépírásra, vagy akár a fejben számolásra is.

tanulas fazisai

Akit jobban érdekel a szakmaiság, az a fentieket akár párhuzamba állíthatja a Fitts és Posner-féle motoros tanulási modellel. Ez három fázisból áll.

A kognitív fázis során megértjük az adott készség pontos végrehajtását, képessé válunk azt részeire bontani.

Az asszociatív fázis során elvégezzük a végrehajtáshoz szükséges gyakorlást. A fázis végére következetesen hajtjuk végre az adott feladatot és megszabadulunk a helytelen mozdulatoktól.

A harmadik, vagyis autonóm fázisban a készség végrehajtása már automatikussá válik, a helyes végrehajtás programozódik.  Már kevés figyelem is elég a részletekre.

Bármelyik megközelítéssel szemléljük is a tanulást. Be kell látni, hogy ez egy összetett folyamat. A tanuláshoz mindig idő és nyitottság kell. Ne légy magaddal türelmetlen és hamarosan észre sem veszed, hogy tudod!

Üdv: Máté

Találatok: 3936