Steve Maxwell szemináriumok

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Steve Maxwell szemináriumok - 5.0 out of 5 based on 10 votes

steve maxwell mate imreA múlt héten Horvátországban jártam képzéseken. Az oktató Steve Maxwell volt, ami garantálta a színvonalat. A tevékenységét már évek óta figyelemmel kísérem. Magyarországhoz ettől közelebb nem nagyon volt, így megragadtam az alkalmat, hogy élőben is lássam dolgozni és tanulhassak tőle. Az alábbiakban a beszámolómat olvashatjátok.

 

 

 

 

Először is kicsoda Steve Maxwell?

Mondhatni, hogy egy igazi legenda a fitnesziparban! Néhány fontosabb adat:

Amerika Top 100 edzője közé választották.
Ez egy óriási siker egy 300 milliós lakosságú országban, főleg ha belegondolunk, hogy az elmúlt évtizedekben szinte az összes trend ebből az országból jött a fitnesziparban. (az aerobictól kezdve, a testépítésen át, a crossfitig, vagy a ketlebell újkori forradalmáig)

Ő az első ember aki kettlebell órákat tartott az USA-ban.

Jelentős szerepe volt az RKC megalakulásakor az elméleti és gyakorlati anyag összeállításában. A török felállás (ami egy kulcsfontosságú erőgyakorlat a rendszerben) általa került be a mozgásanyagba.

Az egyik legnépszerűbb modern küzdősport a Brazil Jiu Jitsu. Maxwell az egyike az első amerikai fekete öves mestereknek. A legendás Gracie családdal szoros kapcsolatban állt. Közvetlen barátjuk, tanítványuk és erőnléti edzőjük is volt.

Sportolóként fiatalabb éveiben sikeres birkózó volt, majd szeniorként háromszoros barna öves Brazil Jitsu világbajnok.

Edzőként olyan referenciái vannak, mint Royce Gracie, Diego Sanchez UFC bajnokok, a színész Brad Pitt, amerikai NFL és baseball sztárcsapatok, vagy éppen az FBI és az USA titkosszolgálata.

Mivel több mint 50 éve az iparban van iszonyatos tapasztalattal rendelkezik. 10 éve saját otthon nélkül él, non-stop utazik és oktat. Lehetősége volt számos ország edzőivel együtt dolgozni, megismerni a helyi mozgáskultúrát.

A horvát program ezek alapján gondolom belátható, hogy egy edző számára igen izgalmasnak tűnt!

Helyszín a Basic Gym One

Egy fantasztikus edzőterm, ami egy hatalmas pavilonban található Zágrábban. Egy óriási méretű edzőterem felszerelve mindennel ami a korszerű funkcionális edzéshez kellhet. Rudak, kettlebellek, TRX ugyanígy megtalálható itt, mint az egykezes súlyzók vagy a clubbellek és homokzsákok.

A terem vezetője Marino Basic aki egy horvát kineziológus és edző. Hazájában számos profi sportoló és olimpikon edzője.

Első nap vagyis „biggest bang for the buck”

A képzés a különféle edzőfelszerelésekről szólt és hogy ezeket, hogyan lehet a leghatékonyabb módon használni. Először pár fontos alapelvet ismertetett Steve. Bemutatta, hogyan csoportosítja a mozgásokat és gyakorlatokat. Ez az ő „Five pillars” szisztémája.

Sokat beszélt még a sport és az edzés/testgyakorlás közötti különbségekről. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy túlságosan specializált edzést végeznek, pedig az emberek nagyon nagy többségének nem erre van szüksége.

A másik, nagyon gyakori hiba, hogy az edzés olyan szükségtelenül nagy teherrel jár a szervezet számára, ami egy amatőr, nem sportoló, az egészségéért tenni akaró ember számára felesleges. 

Az eszközök

Sorban haladtunk a rúdtól, a kézisúlyzón keresztül a kettlebellig, Majd a saját testsúlyos mozgások, a gumiszalagok és a homokzsák következett. Összességében elmondható, hogy Steve mindig mutatott valami újdonságot. Egy-egy új variációt, vagy egy olyan gyakorlatot amit sérülések után lehet használni. 

A kettlebelles gyakorlatoknál a kivitelezésben voltak apró eltérések a Strongfirstben megszokotthoz képest. A mozgások kivitelezése és a légzés néha eltér. 

steve maxwell training

A Steve a saját testsúlyos edzés nagy rajongója és szakértője is egyben. Itt is tudott érdekességeket és új gyakorlatokat mutatni.

A gyakorlatokat különféle protokollokkal kombinálta, ahogy a sebesség, az ismétlésszám vagy a légzés térnek el.

Második nap

A második nap a légzésről szólt. Steve az elmúlt évtizedekben több rendszerrel is megismerkedett. A jóga, az orosz módszerek (Systema, Buteyko) és a brazil légzéstechnikák közül azokat mutatta be, amiket a leghasznosabbnak tart és ő is gyakorol.

Érdekes, hogy a légzés mennyire elhanyagolt tényező a sportban és az egészség megtartásában is. Több érdekes történet is elhangzott, hogy az elitkatonák, vagy az élsportolók mennyire fontosnak tartották a légzéstechnikát és a felkészülésükben alaposan és komolyan foglalkoztak vele.

Az első naphoz hasonlóan itt is az oktatás közben mindig kipróbáltuk és elvégeztük a feladatokat.

steve maxwell csapatkep

Steve Maxwell képzéseit hagyományszerűen a "Spartan handshake" és a csapatkép zárja le. A hétvége nagyon információ gazdag volt. Az elmélet mellett sok gyakorlatot is ki tudtunk próbálni. Több jó kérdés elhangzott amiket megvitattunk. 

Maradandó élmény volt megfigyelni egy ilyen kaliberű edzőt oktatás közben. A tanulást Steve rengeteg történettel és személyes élményeivel tette még izgalmasabbá.

steve maxwell mate imre

Úgy érzem ez a hétvége is egy újabb előre lépés volt a jó irányba. Már a napokban el tudtam kezdeni hasznosítani a tanultakból.

Üdv: Máté

Találatok: 2532