Ne szívd mellre, de csukd be a szád!

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Ne szívd mellre, de csukd be a szád! - 5.0 out of 5 based on 9 votes

helyes legzes elonyokA légzés életünk része, létfenntartásunkhoz nélkülözhetetlen, ahogyan a  táplálék, a víz és az alvás is.  Annak ellenére, hogy a négy létszükséglet közül a légzés hiánya vezet messze leghamarabb halálhoz, mégis kevesen ismerik fel fontosságát. Több téveszme kering a légzéssel kapcsolatban ezeket is tisztázzuk a mai írásban és a végére mindenki megérheti miért ilyen fontos a téma!

 

Az éltető levegő

Annak ellenére, hogy számos egészségfejlesztő módszer (jóga, buteyko és más keleti, vagy nyugati módszerek) kiemelten foglalkoznak a légzéssel, a közvélekedés mégis úgy van vele, hogy úgyis van elég levegő körülöttünk, ingyen is van, úgyis mindenki jól lélegzik hát mindek ezzel foglalkozni. Ha valaki egészségesebb akar lenni, akkor figyeljen a táplálkozásra, a megfelelő folyadékbevitelre vagy pihenjen eleget. 

Ha azonban a magzat fejlődésére gondolunk, akkor már többeknek rémlik, hogy a téma nagy jelentőségű. Gondoljunk csak azokra a gyerekekre, akik a terhesség, vagy a szülés során nem jutnak elegendő oxigénhez!

Ha az élet végére gondolunk akkor meg belegondolhatunk, hogy a súlyos beteg emberek, mennyire nehezen lélegzenek. Ha pedig megszűnik a légzés véget ér az élet is.

Rossz szokások

Gyakori, hogy a helyes légzést rossz szokások akadályozzák. A két leggyakoribb a mellkasi légzés és a szájon át történő légzés.

helyes legzes elonyok

A helyes légzés előnyei

Ne szívd mellre!

A légzésnek két formája van, a mellkasi és hasi légzés. 

A mellkasi légzés azért probléma, mert háttérbe szorul az elsődleges légzőizmunk, a rekeszizom munkája. Aki mellkasi légző, az nem igazán képes a hatékony légcserére! A mellkasi légzés sokszor összekapcsolható a stresszel, szorongással, vagy a nem megfelelő ruházattal (túl szoros öv, szűk ruhák).

A hasi légzés során a tüdő mélyebb részeire jut a levegő, ahol hatékonyabb a gázcsere. 

Ha a rekeszizom kitérése megfelelő, akkor az ritmusos összehúzódásaival a belső szervek és a nyirokrendszer számára egy folyamatos stimulációt jelent, mintegy átmasszírozza a belső szerveket.

Aki mellkasi légző, az nem profitálhat ezekből az előnyökből!

Csukd be a szád!

A másik, nagyon gyakori tévhit, hogy nem számít különösebben, hogy valaki a száján, vagy az orrán veszi a levegőt. Ez egy nagyon nagy téveszme és sokkal fontosabb dolog, mint az a legtöbben hiszik. A be-és kilégzésre az intenzív erőkifejtéssel járó sportmozgásokat és az úszást leszámítva mindig az orrunkat kellene használni!

Az orr a légzésre kitalált szervünk:

Az orrüreg felmelegíti és nedvesíti a levegőt.

Kiszűri és elpusztítja a baktériumok jelentős részét.

Kiszűri a pollent és a légszennyezést.

Ideális mértékben szabályozza a légzés mennyiségét.

Szintén kevesek által ismert tény, de az orrlégzés a gyermekek esetében hozzájárul a megfelelő fogazat kialakulásához, ugyanis csukott szájüregnél a nyelv megfelelő helyre kerül. Ha a nyelv a helyén van, akkor állandó izomtónusával támasztja a fogsort és segíti annak rendezett fejlődését.

A nyitott szájjal való légzés amellett, tehát hogy kevéssé esztétikus egy rossz légzési mintát is jelent!

szajlegzes problema

A rossz légzés újabb hátránya

Ha valaki a száján lélegzik minden légvétellel feleslegesen szárítani fogja a száját és a torkát, sokkal több szennyeződést és kórokozót fog belélegezni, valamint nagy eséllyel nem fogja tudni ideálisan tartani a légzése mennyiségét! Ha hidegben teszi ezt, akkor indokolatlanul lélegzi be a hideg levegőt, ami további gondokat okozhat.

Mennyire fontos ez?

Egy nap az átlagember több mint 20 ezerszer vesz levegőt.

Mt gondolsz mekkora következménye lehet valaminek, ha naponta 20 ezerszer rosszul csinálod? A nagy számok törvénye miatt az egészen apró különbségek is hatványozottan adódnak össze és észre sem veszed! 

Tégy egy érdekes kísérletet! Kezdd el megfigyelni az emberek légzését. Nézd meg a családtagjaid, az edzőtársaid, az utcán az embereket és a kocogókat. Ha lehetőséged van rá, akkor figyelj meg beteg embereket, vagy valakit aki nagyon stresszes, vagy éppen dühös. Látni fogod, hogy sokan helytelenül lélegeznek. 

Hetek, hónapok, évek alatt vajon mekkora következménye lehet?

Remélem egy-két embert sikerült meggyőznöm a légzés fontosságáról. Talán lesznek olyanok is akik ezután jobban odafigyelnek magukra és elhagynak egy rossz szokást. Ők biztosan sokat tesznek ezzel az egészségükért! 

Végezetül Steve Maxwell a világszerte ismert és elismert edző szavaival búcsúzok:

"Légzés: a legfontosabb, legkevésbé megértett tényező- nem csak az edzésben, hanem az életben is.

A sok éves sportolói és edzői tapasztalatom dacára hosszú ideig tartott, míg felismertem, hogy a légzés hogyan kapcsolódik nem csak a teljesítményhez, hanem az egészséghez és a jó közérzethez is."

 

Üdv: Máté

 

 

 

Találatok: 3363