Mi az a giroszkóp és miért lehet jó neked?

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (11 Votes)
Mi az a giroszkóp és miért lehet jó neked? - 4.7 out of 5 based on 11 votes

gyrotwisterA giroszkópot Léon Foucault francia fizikus találta fel az 19. század közepén. Azóta hajókon, repülőkön is alkalmazzák a tájékozódás elősegítésére, de lehet, hogy a te mobiltelefonodon is van. Emellett ez az eszköz segíthet neked az edzésben, vagy akár a rehabilitációban is!

 

 

 

Mi a csuda ez?

A giroszkóp (vagy pörgettyű) a fizika világából lehet ismert. Lényegében a perdületmegmaradás törvényét demonstrálja az eszköz. Napjainkban változatos területeken terjedt el felhasználása.

gyroscope ride

A vidámparkban is van giroszkóp :)

Mi köze az edzéshez?

Eredetileg űrhajósok tréningezéséhez kezdtek kifejleszteni ilyen eszközöket. Az űrbéli tartózkodás alatt az izmok atrófiája (tömegüknek és erejüknek elvesztése) hosszabb távon mindig is problémát jelentett. A gravitáció hiánya miatt a hétköznapi tevékenységek során is jóval kevesebb izommunkára van szükség. Az erőedzésben próbáltak olyan eszközöket találni, aminél nem a tárgy súlya adja az ellenállást. Egy gumiszalag, vagy expander jó választás lehet azokra a körülményekre, de rájöttek, hogy a giroszkópot erre is lehet használni.

Ebben az esetben a kézi giroszkóp az elindítás után a mozgási energiától egyre nagyobb fordulatszámmal kezd el forogni. Minél nagyobb lesz a fordulatszám, annál nagyobb lesz az ellenállás is, és annál több erő kell az eszköz működtetéséhez. Ha nem növelni, hanem csak fenntartani akarjuk a fordulatszámot, már ahhoz is folyamatos izommunkára lesz szükség.

 

Használatban a kézi giroszkóp

Kinek lehet jó?

Mindenkinek, akinek fontos a kézügyesség és a csukló, ujjak, alkar ereje. Ezen területeket jól átmozgatja és erősíti az eszköz. Hegymászók, teniszezők, golfozók, küzdősportolók és zenészek is sikerrel alkalmazzák.

Rehabilitációs alkalmazása

 

Saját tapasztalat

Az egyik tanítványomnak csuklótörése volt, amit műteni kellett. Ez egy második műtét követte, ami után gipszrögzítésben volt a keze. A gipsz eltávolítása után gyógytornázott, de a kéz és a csukló ereje és mozgásai jól láthatóan elmaradtak a másikétól.

Megbeszéltünk pár nyújtást és próbáltuk tovább javítani a kézfunkciót. A kettlebelles edzés is jelentős mértékben igénybe veszi az alkar és a kéz izmait, de emberünk arra panaszkodott, hogy gyengébb a keze és „nem is érzi” úgy az izmait, mint a másik oldalon. Ekkor jutott eszembe a kézi giroszkóp és tettünk is vele egy próbát. Pár nap gyakorlás után már lehetett látni, hogy a korábban sérült terület izmait igazán jól meg tudjuk dolgozni vele és az addig „alvó” izmok is egyre jobban munkára foghatóak lettek. A két oldal közötti különbség csökkent, jobban terhelhetővé vált az érintett oldal és a kettlebelles edzés is kezdett jobban menni. Úgy gondolom, hogy ebben az esetben mindenképpen érdemes volt próbát tenni az eszközzel és az elért változást ennek tulajdonítom.

A kézi giroszkópból többféle termék kapható. Egy próbát érdemes tenni vele, akár erősítés, egy sérülés utáni felépülés, vagy pusztán a játék, szórakozás a cél. A fordulatszámmérővel ellátott termékek számszerűen mutatják, ki pörget gyorsabban, ez által összehasonlíthatjuk eredményünket edzőtársainkéval.

Jó pörgetést kívánok!

Máté

Találatok: 29899