Mi az a giroszkóp és miért lehet jó neked?

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (11 Votes)
Mi az a giroszkóp és miért lehet jó neked? - 4.7 out of 5 based on 11 votes

gyrotwisterA giroszkópot Léon Foucault francia fizikus találta fel az 19. század közepén. Azóta hajókon, repülőkön is alkalmazzák a tájékozódás elősegítésére, de lehet, hogy a te mobiltelefonodon is van. Emellett ez az eszköz segíthet neked az edzésben, vagy akár a rehabilitációban is!

 

 

 

Mi a csuda ez?

A giroszkóp (vagy pörgettyű) a fizika világából lehet ismert. Lényegében a perdületmegmaradás törvényét demonstrálja az eszköz. Napjainkban változatos területeken terjedt el felhasználása.

gyroscope ride

A vidámparkban is van giroszkóp :)

Mi köze az edzéshez?

Eredetileg űrhajósok tréningezéséhez kezdtek kifejleszteni ilyen eszközöket. Az űrbéli tartózkodás alatt az izmok atrófiája (tömegüknek és erejüknek elvesztése) hosszabb távon mindig is problémát jelentett. A gravitáció hiánya miatt a hétköznapi tevékenységek során is jóval kevesebb izommunkára van szükség. Az erőedzésben próbáltak olyan eszközöket találni, aminél nem a tárgy súlya adja az ellenállást. Egy gumiszalag, vagy expander jó választás lehet azokra a körülményekre, de rájöttek, hogy a giroszkópot erre is lehet használni.

Ebben az esetben a kézi giroszkóp az elindítás után a mozgási energiától egyre nagyobb fordulatszámmal kezd el forogni. Minél nagyobb lesz a fordulatszám, annál nagyobb lesz az ellenállás is, és annál több erő kell az eszköz működtetéséhez. Ha nem növelni, hanem csak fenntartani akarjuk a fordulatszámot, már ahhoz is folyamatos izommunkára lesz szükség.

 

Használatban a kézi giroszkóp

Kinek lehet jó?

Mindenkinek, akinek fontos a kézügyesség és a csukló, ujjak, alkar ereje. Ezen területeket jól átmozgatja és erősíti az eszköz. Hegymászók, teniszezők, golfozók, küzdősportolók és zenészek is sikerrel alkalmazzák.

Rehabilitációs alkalmazása

  • A kéz, ujjak, csukló, könyök törése és sérülései esetén jól használható.
  • Csuklóízületi instabilitás esetén is ajánlják.
  • Neurológiai betegeknél is sikerrel alkalmazható, ahol a kézfunkció és a kézügyesség fejlesztése a cél.
  • A használatához szükséges ritmusos mozgás stimulálja az ízületi folyadék termelődését is.

 

Saját tapasztalat

Az egyik tanítványomnak csuklótörése volt, amit műteni kellett. Ez egy második műtét követte, ami után gipszrögzítésben volt a keze. A gipsz eltávolítása után gyógytornázott, de a kéz és a csukló ereje és mozgásai jól láthatóan elmaradtak a másikétól.

Megbeszéltünk pár nyújtást és próbáltuk tovább javítani a kézfunkciót. A kettlebelles edzés is jelentős mértékben igénybe veszi az alkar és a kéz izmait, de emberünk arra panaszkodott, hogy gyengébb a keze és „nem is érzi” úgy az izmait, mint a másik oldalon. Ekkor jutott eszembe a kézi giroszkóp és tettünk is vele egy próbát. Pár nap gyakorlás után már lehetett látni, hogy a korábban sérült terület izmait igazán jól meg tudjuk dolgozni vele és az addig „alvó” izmok is egyre jobban munkára foghatóak lettek. A két oldal közötti különbség csökkent, jobban terhelhetővé vált az érintett oldal és a kettlebelles edzés is kezdett jobban menni. Úgy gondolom, hogy ebben az esetben mindenképpen érdemes volt próbát tenni az eszközzel és az elért változást ennek tulajdonítom.

A kézi giroszkópból többféle termék kapható. Egy próbát érdemes tenni vele, akár erősítés, egy sérülés utáni felépülés, vagy pusztán a játék, szórakozás a cél. A fordulatszámmérővel ellátott termékek számszerűen mutatják, ki pörget gyorsabban, ez által összehasonlíthatjuk eredményünket edzőtársainkéval.

Jó pörgetést kívánok!

Máté

Találatok: 28910