Kettlebell kezdőknek

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (14 Votes)
Kettlebell kezdőknek - 4.9 out of 5 based on 14 votes

kezd el kettlebellt szegedA héten egy lelkes társaság vágott bele nálam Szegeden a kettlebell edzésbe. Ezt a blogot főleg nekik és a jövőben ezzel a mozgásformával komolyan foglalkozni akarók számára szánom, mintegy útmutatásként az első lépésekhez. Több kérdés érkezett a héten, ezekre is igyekszem válaszolni. Az írás végére a kezdők minden szükséges tudnivalóval fel lesznek vértezve és megfelelő előismeretekkel vághatnak bele a kalandba!

 

 

 

Nézzünk akkor először meg pár gyakran elhangzó kérdést az edzéssel kapcsolatban. Többre egy-egy külön írást linkelek be válaszként, ami biztosítja, hogy ne részinformációkból tájékozódj, hanem mielőbb lásd a teljes képet. Mindenkit buzdítanék az olvasásra! Bár a kettlebellezést nem lehet olvasgatva, meg videókat nézve megtanulni mégis úgy gondolom, hogy a fejlődésed gyorsítod vele, ha kicsit utána nézel a dolgoknak, illetve minél többször hangzik el valami annál nagyobb eséllyel marad meg.

Gyakori kérdések:

Mi is ez a kettlebell? Miért ekkora divat?

Cikk az eszköz eredetéről és elterjedéséről ITT.

Pontosan milyen edzés ez?

A StrongFirst egy hardstyle edzésrendszer. Bővebben erről és a kialakulásáról: ITT.

Kik használják sikerrel ezt a módszer?

Nők és férfiak, hétköznapi emberek és profi sportolók egyaránt. Különféle foglalkozású emberek (rendőrök, katonák, tűzoltók stb.), akiknek hivatalból szükségük van egy edzett fizikumra szintén gyakran alkalmazzák a kettlebellt edzésük részeként. A rendszer egyik szépsége, hogy egy átlagos anyuka, vagy irodai munkás ugyanúgy tudja a maga számára hasznosítani, mint egy olimpikon.

Kinek való a kettlebell és hogyan érdemes elkezdeni? Cikk ITT!

Mi vár rád az edzések elkezdésekor?

Elfogod sajátítani a kettlebelles edzés alapjait. Eleinte nagyon sok rávezető mozgást végzünk és fokozatosan haladunk a gyakorlatokkal. A mozgások egymásra épülnek, eleinte könnyebb feladatokat végzünk, aztán összekötjük, nehezítjük a gyakorlatokat idővel. Készülj fel, hogy az elsőre nem túl bonyolultnak látszó mozdulatok kifinomult, összetett kivitelezést igényelnek. Egyszerre több dologra kell figyelned. Az egyes gyakorlatok megfelelő kivitelezését összekapcsoljuk a helyes légzéssel és az izmok tudatos használatával.

Készülj fel, hogy sokat javítalak edzésen. Nem azért megyek oda annyiszor mert kinéztelek magamnak, hanem mert segíteni akarok. Ezt másként nem lehet. Lehetne az is, hogy én megmutatom aztán meg mindenki elgyakorolgat magában valahogy… de így megtanulni biztosan nem fogod.

Milyen gyakorlatok vannak?

Ebben a rendszerben ballisztikus és erőgyakorlatokat különböztetünk meg. Bővebb ismertetésért kattints a linkekre!

Hogy néz ki egy edzés?

A bemelegítés után a kezdőkkel folyamatosan haladunk előre az anyaggal. Sok rávezető gyakorlatot végzünk. Ilyenkor még többet magyarázok, egy-egy dolgot megbeszélünk és közösen kipróbálunk edzésen.

A haladók edzése pörgősebb. Itt feszesebb a tempó, ezek már kifejezetten erőnléti edzések. Persze őket is kell még javítgatni, illetve itt is előfordul, hogy egy – egy mozgást előveszünk és alaposan kielemzünk.

Az edzéseket a technikák gyakorlása és az erőnléti feladatokat követően mindig egy levezető rész zárja.

kezdo kettlebell szegeden 1604

Elkezdődött a munka

Én gyorsan akarok fogyni/ erősödni! Amíg ezeket a gyakorlatokat tanuljuk fogok fejlődni?

Mire elsajátítod az alapgyakorlatokat addig is fogsz fejlődni! Várható változások:

  • Jobban és könnyebben tudsz majd mozogni
  • Javul a testtudatod
  • Erősebb, egészségesebb leszel
  • Nagyobb lesz a terhelhetőséged, javul az éllóképességed
  • Megfelelő táplálkozás mellett ez az edzés kellő terhelést nyújt a fogyáshoz is

 

Az alapok elsajátítása után még több erőnléti feladat lesz az edzéseken, a fizikális képességek fejlesztése kerül előtérbe. További fejlődés várható a fentiekben. Ehhez viszont nélkülözhetetlen pár hónap edzés és hogy közös nyelvet beszéljünk!

Elég merevek az izmaim/kötött vagyok! Fog ez menni nekem?

A civilizált ember sajnos gyakran elveszíti természetes mozgáskészségét. Egy új csoportban nem egy ember szokott lenni, aki valahol merev. Ez a tanulást nyilván nem gyorsítja, de az edzéseken foglalkozunk ezzel. Ha úgy érzed komolyabb problémád van ezzel érdemes otthon kicsit gyakorolni a rávezető mozgásokat.

Mindenki meg tudja tanulni?

Ha nincs kizáró egészségügyi oka és érdekel ez a mozgásforma, akkor igen nagy eséllyel meg fogod tudni tanulni. Nem fog mindenki azonos tempóban haladni és egyforma eredményeket elérni. A lényeg szerintem az, hogy a saját életed pozitív irányba haladjon az edzéstől. A fejlődésed elsősorban magadhoz mérd!

Jó megyek! Mit vigyek edzésre?

Sportruházat, víz, törölköző.

Milyen ruha kell?

Egy írás a megfelelő ruháról: ITT.

Milyen cipő a jó?

Cikk a cipőről és a mezítlábas edzésről: ITT.

Nő vagyok, ajánlott nekem ez az edzés?

Egyértelműen igen! Olvasd el milyen előnyöket nyújt ez az edzés a nők számára: ITT!

Jobb, a kettlebell mint a konditerem/testépítés/gyúrás?

Mindkettőnek más a célja! Olvasd el a cikkeket a témában:

Kettlebell vs konditerm 1. rész

Kettlebell vs konditerm 2. rész

Van, volt, hogy fáj a derekam, nem lesz káros ez az edzés?

Gyógytornászként és edzőként is azt gondolom, hogy a kettlebelles edzés megfelelően végezve jót fog tenni. Olvasd el a cikket, milyen előnyökkel járhat számodra!

Az elmúlt években úgy tapasztaltam, hogy van pár gyakori téveszme a kettlebelles edzés elkezdésével kapcsolatban! Nézzük mik ezek:

1. Most kipróbálok több sportot, voltam pár helyen aerobicon, több jógaórán, meg zumbán, meg crosstrainingen is. Most kipróbálnám a kettlebellt….

Nem ez a mentalitás lesz itt a megfelelő. Egy-két edzés után elmondhatod, hogy kipróbáltad, de nem fogod még átlátni teljesen ezt a dolgot. Ez az írás is ezért született, hogy tudj tájékozódni és el tudd dönteni, hogy bele akarsz-e vágni. Ahhoz, hogy ebben az edzésformában biztos alapokat szerezz és elkezdhess igazán profitálni belőle szükséges lesz minimum pár hónap.

Ez nem olyan mint pl. egy aerobic óra, ahol akár az első alkalommal be tudsz csatlakozni az ott folyó munkába és már az első órán ugyanazt az erőnléti edzést hajtod végre, mint aki már fél éve jár.

2. Keménység legyen meg Spárta! Harcos akarok lenni, meg hős. Hardcore edzést, kiképzést ide! Az edzés után az izzadságban akarok fetrengeni miközben alig kapok levegőt. Szerintem aki nem edz ilyen keményen az úgyse ér el semmit...

navy seal training

Az első órán ne erre számíts!

Ha van egy alap edzettséged, akkor az első edzések után ilyen komoly terhelésre ne számíts (lásd a fentieket). Egy intelligensen megtervezett edzésterheléssel sokkal messzebbre lehet jutni, mintha mindig kikészíted magad edzésen. Elég kemény lehet-e ehhez egy kettlebell edzés? Ezt garantálni merem…

3. Na jó befizetem a pénzt és majd jövők. Ha sok a munka, vagy nagyon fáradt vagyok, akkor lehet jönnék majd máskor. Ha nem fejlődök az úgyis az edző hibája!

Ha belefogsz valami újba, akkor ahhoz kell némi elkötelezettség. Kell, hogy be tudd fogadni az újat, kell, hogy tudd mi a célod az edzéssel. Tudnod kell, hogy miért csinálod. A tanuláshoz kell némi alázat és kitartás. Ez a megfelelő hozzáállás, ez az ami előre fog vinni. Az edző mutatni fogja az utat, de azon magadnak kell végigjárni!

Bízom benne, hogy a leggyakrabban felmerülő kérdésekre találsz ebben az írásban választ! Hidd el, a titok –már ha van- nem az eszközben, hanem a felhasználóban van elrejtve. A felhasználóban, aki megfelelő hozzáállással dogozik és kitartóan, lépésről lépésre halad.

Légy Te is ilyen és azt kívánom, hogy érd el a céljaid kettlebellezéssel!

Máté

Találatok: 7322