Titan Kettlebell Klub – Váll szeminárium

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Titan Kettlebell Klub – Váll szeminárium - 5.0 out of 5 based on 10 votes

titan kettlebell klubA hétvégén egy rendezvényen vettem részt a Titán Kettlebell Klub szervezésében. Az alábbiakban a beszámolómat olvashatjátok az eseményről!

 

 

 

 

 

Az előzmények és a szervezők

A rendezvényt Egyházi Gábor és felesége Egyházi Böbe szervezte. Mindketten Strongfirst oktatók és az egyik legnagyobb hazai kettlebelles közösség alapítói. Nem csak a kettlebellel foglalkoznak hanem mindketten aktív gyakorlói és tanítói is a Ground Force Method módszerének. A rendszer hazai vezető oktatója az idei évtől Egyházi Gábor lett. Gábor hátteréhez hozzátartozik, hogy gyógymasszőr végzettséget is szerzett és a dr. Erbszt András vezette gerincambulancián részt vesz a gericbetegek rehabilitációjában és mozgásprogramjuk kidolozásában.

Az igazság az, hogy Gábor már a 360 konferencián tartott egy előadást a vállról, aminek ha úgy vesszük tulajdonképpen folytatása volt a hétvégi szeminárium, hiszen itt több idő állt rendelkezésre, illetve a gyakorlatban is ki tudtuk próbálni az egyes korrekciókat, mozgásokat.

A helyszín, szervezés

Eddig, bevallom, még nem jártam a Titan főhadiszálláson. Mikor megérkeztem Gábor nagyon kedves volt és jó házigazdaként végigvezetett a három szintes épületben és megmutatta a termeket. Mind a három szinten tudnak dolgozni. Megfelelő helyiségek lettek kialakítva mind a csoportos, mind a privát foglalkozásokhoz.

Végig jó volt a hangulat, kaptunk egy jegyzetet is az anyag főbb pontjairól. Sokszor interaktív volt a tanulás, lehetett kérdezni, néha pedig közösen gondolkodott a társaság. Az egyes gyakorlatok kivitelezésében Gábor és Böbe folyamatosan jártak körben és mindenkinek segítettek.

Az anyag

Átbeszéltük a váll problémáinak legfőbb forrásait, majd az anyagban a váll és az ahhoz kapcsolódó testtájak, ízületek mozgásainak korrekciója és a terhelés progresszív felépítése szerepeltek. A saját testsúlyos mozgások és a kettlebelles gyakorlatok mellett végeztünk gyakorlatokat gumikötelekkel és mindenki új kedvencével a „rombuszlabdával” is.

A saját testsúlyos, általános átmozgató gyakorlatok (joint mobility) egyaránt fontosak a normál mozgástartomány kialakítása és fenntartása miatt. Ezekből a mozgásokból mindenki sokat ismer a különféle bemelegítések részeként, de minidig lehet egy-egy újabb gyakorlatot is tanulni. A változatos gyakorlatanyag használata segíti, hogy valóban minden ízületet kellően átmozgassunk, illetve egy adott problémával célirányosabban foglalkozhassunk.

joint mobility

A Ground Force Method gyakorlati közül kipróbáltunk párat, amik segítenek a vállőv izmainak aktiválásában, valamint a vállízület megfelelő mobilitásának és stabilitásának fejlesztésében. Gábor nyilván igen járatos a témáben és pár apró trükköt is megosztott velünk.

GFM titan kettlebell

A könnyű kettlebellel is lehet rehab mozgásokat végezni. Ezek a gyakorlatok szintén hasznosak a mozgástartomány növeléséhez és  a stabilizáló izmok edzéséhez is. Fontos még, hogy az esetleges technikai hibák javítása így könnyebben sikerül, ez által meg lehet szabadulni az olyan hiányosságoktól, mint a könyök nem megfelelő lockolása, vagy a lapockák rossz pozícionálása.

Az SMR hengerrel végzett mozgások segítenek a feszes izmok lazításában és további mobilitási gyakorlatok végezhetők velük. A rombuszlabdát már használtam  évek óta, de a könyök és az alkar lazítására szolgáló gyakorlatok újak és hatásosak voltak számomra is.

titan kettlebell szeminarium

Összességében véve jól és hasznosan telt az idő. Szerintem mindenki tanulhatott valami újdonságot. Az itt elsajátított technikákat otthon és az edzéseken is tudjuk majd használni.

Máté

 

 

Találatok: 2687