Miért swingelj? Górcső alatt a kettlebelles alapgyakorlat

Kategória: Blog Készült: 2016. március 20. vasárnap
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (25 Votes)
Miért swingelj? Górcső alatt a kettlebelles alapgyakorlat - 4.6 out of 5 based on 25 votes

tek kettlebell edzesAki már csak egy keveset hall a kettlebellezésről, az is hamar találkozik a swing kifejezéssel. Több helyen felbukkan, és egyre többen végzik különféle variációit. Mi is pontosan ez a gyakorlat? Mit kell tudni róla és mik az előnyei?

 

 

 

A swing, vagy magyarul lendítés a hardstyle kettlebell edzés egyik alapgyakorlata. A ballisztikus gyakorlatok közé tartozik. Annyira fontos, hogy többen a Kettlebelles Gyakorlatok Univerzumának közepeként emlegetik!

kettlebell gyakorlatok univerzuma

A Kettlebelles Univerzum közepén a swing áll

A gyakorlat pontos végrehajtása

A gyakorlat maga tulajdonképpen egy folyamatosan váltakozó csípőzsanér (hip hinge) és egy felső pozíció (lockout). Az alsó pozíció a felhúzás (deadlift) alsó pontja, a csípő hátra van tolva, és enyhén rogyasztott térdekkel kell állni. A kettlebell ilyenkor a két láb között hátra van húzva. A felső ponton a test egyenes vonalban van. A térdek teljesen kinyújtva. Az egész test megfeszül egy határozott kilégzés kíséretében.

kettlebell swing pavel

A helyes végrehajtás

A swing jellemzői, hogy az egész mozdulat alatt egyenes a gerinc! Nem szabad görbe háttal emelni vagy a felső pozícióban túltolni a csípőt és túlzottan ívelni az ágyéki gerincet (hyperextenzió).

A swing motorja a csípő lesz. A golyót nem a karokkal vagy a felsőtest erejével kell előre hátra lengetni! A másik típushiba a guggoló swingelés. A helyes végrehajtás során a térdek a lábfej felett maradnak és a csípőnél kisebb mértékben mozognak.

Az elsődleges mozgató izmok az ischiocruralis izmok (népiesen combhajlító) és a nagy farizom lesznek. Részt vesznek a mozgásban még a gerinc melletti izmok és a hasizmok, továbbá némileg a quadriceps (négyfejű combizom) is. A lapocka körüli izmok szintén dolgoznak, mivel a karokat a törzshöz kapcsolják, stabilizálnak. A kéz és alkar izmai is komoly munkát végeznek a golyó tartása miatt.

Miért hasznos a swing, kinek ajánlott végezni?

Jó a kérdés, feltehetnénk úgy is, hogy miért lehet ez az egyszerű gyakorlat amatőrök és élsportolók valamint rendvédelmi egységek kedvence?

tek kettlebell edzes

Az igazi funkcionális edzés

Erő

A swing is ugyanolyan súlyzós gyakorlat, mint egy guggolás, vagy fekvenyomás. Ha erősödsz lehet növelni a súlyokat, az ismétlésszámot, vagy akár nehezebb variációra lehet váltani. Donnie Thompson volt az első ember aki erőemelésben áttörte a 3000 fontos határt össszetettben. Ha az ő edzéprogramjában van helye a swingeknek, akkor nagy eséllyel a te fejlődésedet is segítheti a mozdulat!

Állóképesség

A swing a többi ballisztikus gyakorlathoz hasonlóan gyorsan fel tudja vinni a pulzust és kellő terhelést nyújt a keringési rendsze számára. Megfelelő edzésprogramokkal így intenzív, rövid intervallum edzésekhez és hosszabb állóképességi munkához is egyaránt jól használható.

Fogyás

Sokak nagy örömére a testkompozíció változtatásban is jó társ lesz a swing. A kettlebell swing királynőjeként emlegetett Tracy Reifkind több mint 50 kilót fogyott le heti két swing edzéssel a megfelelő étrend mellett.

tracy reifkind kettlebell

Tracy átalakulása

Helyes testtartás, ülő életmód éllensúlyozása

A lendítés alatt mint már megbeszéltük végig egyenes a gerinc, a felső pozícióban pedig egy szép egyenes testtartással, széles mellkassal ki kell állni egy pillanatra. Ez segít ellensúlyozni a sok ülés, görnyedés által okozott károkat. A civilizált ember gyakran egész nap ül, főleg ha összeadjuk a munkaidőt az autózással és az otthoni pihenéssel ami a fotelben telik. A mozgatószervrendszernek ez egy nagyon aránytalan terhelést jelent. A küzdősportolók sportjuk miatt sok időt töltenek el összehúzott, előrehajolt testhelyzetekben. Nekik is segíteni fog a gyakorlat ellensúlyozni a sportági mozgással töltött időt.

Az egészség szempontjából további előny, hogy az egész hátsó mozgáslánc terhelés alatt van, és a törzsizmok is optimális edzésingert kapnak.  

Robbanékonyság fejlesztése

A swing sajátossága a robbanékony végrehajtás. Emiatt a hasonló aktivitásokban is várható a fejlődés. Számos helyen említik például a swing súlypontemelkedésre kifejtett pozitív hatását.

A gyakorlat alatt végzett ritmusos izomfeszítés és lazítás szintén sok sportaktivitásban visszaköszön és hasznos készségként alkalmazható. Gondoljunk csak egy atléta robbanékony sprintelésére, vagy egy küzdősportoló gyors ütéssorozatára!

+2 BÓNUSZ!

1. A swing eddig felsorolt előnyei mellett még külön jó, hogy nem okoz az ízületeknek nagy terhelést. Sőt kicsi ízületi terhelés mellett jelentős súlymennyiség mozgatható meg egy edzés alatt.

2. Technikailag viszonylag könnyen elsajátítható és végrehajtható. A ballisztikus gyakorlatok közül ez a legegyszerűbb és a szakítással szemben azok is biztonságosan végezhetik, akiknek a válla, vagy a háti (thoracalis) gerince nem kellően mobil.

 

Bízom benne, hogy a kétkedőket sikerült meggyőzni a swing hatékonyságáról és használhatóságáról. Népszerűsége is bizonyítja, hogy ez a nagyszerű gyakorlat szinte bárkinek az edzésprogramjában megállja a helyét!
A cikk következő részében a swing variációiról olvashattok majd!

Máté

Találatok: 18758