A kettlebelles gyakorlatok és a tea

Kategória: Blog Készült: 2016. március 13. vasárnap
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
A kettlebelles gyakorlatok és a tea - 5.0 out of 5 based on 16 votes

tea and sugarMi köze lehet a teának a kettlebellhez? Látszólag semmi, de az egyik oktatói képzésen Ronen Katz ezen az érdekes példán keresztül magyarázta el a kettlebelles gyakorlatok tanulásának útját. Ha jobban belegondolunk ez nem csak a kettlebellre lesz igaz… Nézzük meg mi lehet az összefüggés!

 

 

 

Ronen Katz Izraelben él, 6 danos karate mester és StrongFirst oktató. Komoly tapasztalatra tett szert a jóga és a légzés tanulmányozásában is. Az elmúlt évtizedekben harcművészettel, önvédelmi kiképzéssel és karatékák tanításával foglalkozott. A StrongFirst rendszerét eredményesen használja versenyzői felkészítésénél.

Ronen Katz kettlebell

Ronen Katz

A tanulás kezdete

Azon a kurzusnál Ronen csoportjába kerültem és az alapgyakorlatok tanításáról volt szó. Ronen elmagyarázta, hogy eleinte van maga a tanuló és külön maga a technika. A kezdő küzd a mozdulat elsajátításával. Lehet, hogy merevek az ízületei, nehezen érez rá a mozdulat helyes kivitelezésére, nem jó a légzése, vagy rosszul használja az izmait. Tulajdonképpen a tanulás ezen fázisában ő és a gyakorlat két külön dolog lesznek.

A fejlődés

Idővel, gyakorlással egyre jobban ráérez a mozdulatra. Ritkábban hibázik. A mozgás kezd a részévé válni. Olyan ez, mondta Ronen, mint mikor a teában feloldjuk a cukrot. Elkezdjük kavargatni, és a cukor lassan kezd oldódni benne.

kettlebell master

 

A technika elsajátítása

Ha tovább folytatódik a gyakorlás, akkor a tanítvány ráérez a helyes technikára. Megfelelő módon használja az izmait, jól veszi a levegőt és végig stabil lesz a végrehajtás. Olyan ez, mint mikor a cukor teljesen feloldódik a teában. Eggyé válik vele. A tanítvány részévé válik a megfelelő végrehajtás. A részévé válik a mozdulat.

Azon a képzésen sok hasznos dolgot tanulhattam, de a mai napig előttem van, ahogy ezt a példát meséli. A kettlebelles mozgásokra –más sportokhoz hasonlóan- rá kell szánni a kellő időt és fokozatosan kell végighaladni a tanulás fázisain, hiszen a teában sem egy pillanat alatt oldódik fel a cukor!

Máté

Találatok: 3738