Hosszú Katinka és a kettlebell

Kategória: Blog Készült: 2016. február 28. vasárnap
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (24 Votes)
Hosszú Katinka és a kettlebell - 5.0 out of 5 based on 24 votes

hosszu katinka kettlebell

Ha azt mondom, hogy Katinka vagy Ironlady, azt gondolom, hogy egy egész ország felkapja a fejét, hiszen ki ne lenne büszke erre a mindössze 26 éves pécsi lányra, aki jószerivel a fél világot megverte, akit méltán nevezhetnek az úszók királynőjének. Érmeit és világcsúcsait szinte már nem is lehet számon tartani, csak abban bízni, hogy még sokáig örülhetünk a sikereinek. Vajon mitől ilyen sikeres az ország büszkesége?


 

 

Óriási a verseny

Manapság már olyan kimagasló eredményekre van szükség az élsportban, amiket igen nehéz elérni. Éveken át tartó kemény edzés, sok lemondás, töretlen kitartás és támogató emberi kapcsolatok állnak a teljesítmény hátterében. Sok sportoló pályafutását kísérik kisebb- nagyobb sérülések és akár teljesítményfokozó szerek használata is. Meg kell fizetni az árát, ha valaki be akar kerülni a sporttörténelembe.

A versenysport professzionálissá vált. A leghatékonyabb edzésmódszereket, táplálkozási elveket és regenerációs eljárásokat folyamatosan kutatják és tesztelik az egész világon. A profi sportolókat számos műszer és technikai fejlesztés is támogatja. A bajnokok élettani paramétereit, a megfelelő sportmozgást különféle programokkal és gépekkel elemzik.

A kimagasló sportteljesítmény alapjai a kiváló sporttechnika, a megfelelően adagolt edzésmunka és a pihenés, regenerálódás váltakozása. A sikeres versenyzéshez ezen kívül megfelelő taktika és mentális felkészültség is szükséges. A mai körülmények között nem könnyű elérni azt, hogy mindig a dobogó legfelső fokára álljon egy-egy versenyző, de Katinkának ez rendszerint sikerül, sőt az idő múlásával egyre többször múlja felül önmagát.

katinka kettlebell

Katinka eredményei vitathatatlanok /Forrás: www.sportmenu.net

Hogy jön ide a kettlebell?

Egyre több olyan képet látni Katinka közösségi oldalán, hogy a kettlebelles gyakorlatok is részei a napi edzésmunkájának. Ez is egy bizonyítéka, hogy a versenysport világában is kiválóan használható a kettlebell. A legjobbak kiélezett versenyében, a sok high tech eszköz között is van helye ennek a több száz éves, egyszerű öntöttvas golyónak. A kettlebell valóban kiállta tehát az idő próbáját.

A kettlebelles gyakorlatok az egész testet egységes egészként használják. Ez lehetővé teszi a valódi erő, a jól használható funkcionális képességek megszerzését, ami egy sportoló számára valóban szükséges. Továbbá az erő, a robbanékonyság és az állóképesség fejlesztésére egyaránt alkalmasak, ami miatt különféle sportolók felkészítésének hasznos kelléke ez az eszköz akár a legmagasabb szinten is.

katinka kettlebell edzes

Katinka kettlebellezik /Forrás: Hosszú Katinka facebook oldala

Mit üzen Neked az Ironlady és a kettlebell?

Azt gondolom, hogy lehet csodálni és lehet, sőt kell is büszkének lenni Katinkára, de semmiképpen nem szabad irigyelni. Az ő kitartása és akarata legyen inkább példa, mint irigység tárgya.

Természetesen tudom azt, hogy aki szeretne egy kicsit jobban odafigyelni az egészségére, az nem feltétlenül tör a bajnoknő babérjaira. Azt gondolom viszont, hogy nem szabad csak a Katinka, vagy a többi élsportoló privilégiumának tartani a kettlebelles edzést. Az, hogy ők rendszeresen használják a vasgolyót, még nem azt jelenti, hogy egy átlagos anyuka, vagy egy irodai dolgozó ne használhatná ugyanezt az eszközt. Igaz, hogy az igények teljesen mások, de a kettlebell egyaránt hozzájárulhat egy elit sportoló sikerereihez és egy „csak” az egészségéért tenni akaró ember céljaihoz is.

Lehetsz akár hivatásos sportoló, vagy az utca embere aki csak kicsit fogyni, erősödni szeretne, vagy egyszerűen csak jobban akarja magát érezni a bőrében, hidd el a kettlebell egyaránt jó választás lesz.

Ha van hetente néhány órád a kettlebell és a hozzá kapcsolódó edzésrendszer ugyanúgy csodafegyver lesz a Te kezedben is, mint ahogyan hozzájárul Katinka újabb rekordjaihoz!

 

Sok sikert kívánok!

Máté

Találatok: 3986