Az érem két oldala 1. rész — Ballisztikus gyakorlatok

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
Az érem két oldala 1. rész — Ballisztikus gyakorlatok - 5.0 out of 5 based on 18 votes

Készült: 2016.február.14.

teljesítmény érméjeAmíg valaki nem merült el a kettlebelles mozgások rejtelmeiben, addig könnyen bele lehet kavarodni a gyakorlatokba. Sok furcsa név, ráadásul az angol és magyar megfelelőket gyakorlatilag egyszerre használják. Gyakori tévhit, hogy ezekben semmi pláne nincs, csak súlyzó helyett kettlebell van a kézben… Pedig komplex rendszerről van szó és a gyakorlatok felosztása lefedi a különböző sportképességek fejlesztését. Nézzük meg hogyan!

 

A teljesítmény érméje

Először, tisztázzuk, hogy ez a felosztás a hardstyle kettlebelles edzésrendszerekre igaz. Ilyen a StrongFirst rendszere, erről már olvashattál korábban.

A fizikális képességeink igen sokrétűek. Ha kicsit leegyszerűsítjük a dolgot, akkor láthatjuk, hogy egymással némileg szembenálló képességekről van szó.

Az egyik oldalt van az erő és teljesítmény (power), a másik oldalon pedig a gyorsaság, az állóképesség és a hajlékonyság.

/Ez tényleg egyszerűsítés, hiszen a képességek kombinációi is léteznek, például a gyorserő, vagy az erőállóképesség, de ettől ez az elv még teljesen igaz és segít megérteni a koncepciót!/

 fizikális képességek

A teljesítmény érméje

A lényeg, hogy az erő a feszítésből (tenzió) ered, míg a gyorsaság, állóképesség, hajlékonyság lazaságot, lazítást igényel. A kettlebelles gyakorlatok felosztása is ezen alapul. Az erőgyakorlatokat maximális feszítettség mellett kell végezni, ezzel szemben a ballisztikus mozgásoknál a feszítés és lazítás folyamatosan váltakozni fog!

Ballisztikus gyakorlatok

Na de miért is kell ez a váltakozó feszítés és lazítás? Azért mert az életben és több sportmozgás során pontosan ezt kell végrehajtani! Gondoljunk csak egy ütésre! Az ütés elején laza karra van szükség, hogy a gyorsaság megfelelő mértékű legyen, viszont a találat pillanatában a sportoló felfeszíti a testét és minden erejét beleadja a mozdulatba. A dobás, a sprintelés mind további példája ennek.

A kettlebelles ballisztikus gyakorlatok rendkívül jól segítenek elsajátítani ezt a képességet.

További előnyök:

  • A gyakorlatokat jellemzően magasabb ismétlésszámmal végzik, ami miatt kiváló lehetőséget nyújtanak az állóképesség fejlesztésére
  • Gyorsan fel tudja vinni a pulzust, intenzív terhelést biztosít
  • Bármilyen intervallum edzésben, köredzésben ideális alkotóelem lehet 
  • Nem ró nagy terhelést az ízületekre
  • A robbanékonyságot is jól fejleszti 
  • A használt súly mérete itt is növelhető, így erőedzésre és annak kiegészítésére is használható
  • Az egész testet megmozgatja, testsúlycsökkentő programok hasznos alkotóeleme lehet
  • Kiváló a hát izmainak fejlesztésére és az ülőéletmód káros hatásainak ellensúlyozására

 

 
A swing a legalapvetőbb ballisztikus gyakorlat
 

Láthatjuk tehát, hogy a ballisztikus gyakorlatok végzése számtalan előnyt nyújt. Ez a magyarázata elterjedésüknek. A kettlebell alakja ideális a végrehajtáshoz. Egy kézisúlyzóval, vagy rúddal nehézkes, vagy lehetetlen lenne az egyes gyakorlatokat végrehajtani.

A swing (lendítés), clean (felrántás) és a snatch (szakítás) az alap ballisztikus mozdulatok.

A következő részben az érme másik oldalával, az erőgyakorlatokkal folytatjuk!

Máté

Találatok: 4874