Mit vegyek fel? 2. rész - A cipő

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (23 Votes)
Mit vegyek fel? 2. rész - A cipő - 5.0 out of 5 based on 23 votes

Készült: 2016.február.07.

kettlebelles cipőA sportruházat témáját az előző részben áttekintettük, haladjunk hát tovább és vizsgáljuk meg a cipők témakörét. A lábukat sokszor elhanyagolják az emberek, pedig igen fontos téma, mind az egészség, mind a teljesítmény szempontjából. Nézzük meg milyen opciók vannak az edzéshez, és a cipő kiválasztásánál mire kell figyelni a kettlebelles edzéseknél!

 

Stabil lábakon

Az emberi evolúció alatt bekövetkező felegyenesedés során az ember két lábon járó teremtménnyé vált. A lábak támasztják a testet, szerepük a helyváltoztató mozgások (járás, futás) közben egyértelmű. Az emberi láb egy összetett mestermű. Lábanként(!!!) 26 csont, 33 ízület, 19 izom és 107 szalag alkotja. Csak összehasonlításképpen az egész emberi testet mindegy 200 csont alkotja, aminek negyede a lábainkban található. Ez a komplex szerkezet teszi lehetővé a változatos és egyenetlen alátámasztási felületekhez való alkalmazkodást, a testsúly folyamatos hordozását és a futás, ugrás során a testet érő stressz csillapítását is.

Azok az elhanyagolt lábak

Itt nem a benőtt körmökre és a higiénia hiányára gondolok, hanem arra, hogy a lábainkat egyszerűen alig-alig használjuk. Nem igaz, én egész nap talpalok! – mondhatnák sokan, de tény, hogy a lábunk képességeinek a modern világban töredékét aknázzuk ki. A lábak ez miatt némileg elbutulnak. Ennek több oka is van:

 1. A mesterséges alátámasztási felület

A legtöbben nem az őserdőben élünk, így szembe kell nézni a ténnyel, hogy akár gumi, akár beton márvány van a lábunk alatt, az mindenhol sík felületet képez. Ez miatt a láb egyik funkciója, hogy alkalmazkodjon az alátámasztási felület egyenetlenségeihez ez miatt teljességgel kihasználatlan marad.

 2. A lábak el vannak rejtve

Ez alatt azt értem, hogy szinte mindig zoknit és cipőt viselünk, ami miatt a láb a külvilágból kevesebbet érzékel. Gondoljunk csak bele, hogy a kezünk milyen ügyes, állandóan használjuk de ha egyujjas kesztyű van rajta sokkal kevesebbet tudunk a tapintással érzékelni! Igaz, hogy a kéz sokkal kifinomultabb szerv, de a lábak „elbutulása” kicsit hasonló az állandó vastag kesztyű viseléséhez (csak még jobban be van csomagolva!). A kezüket fogyatékosságuk miatt használni képtelen emberek sokszor egészen megdöbbentő dolgokat hajtanak végre a lábukkal. Főznek, festenek vele és hangszeren tudnak játszani!

A nem megfelelő lábbeli viselése sajnos csak tovább ront a helyzeten! Itt nem csak a magassarkú cipőről van szó (ami több ponton is kedvezőtlenül hat a mozgásszervrendszerre), hanem a szűk cipők viselése is nagyon gyakori probléma nemcsak a nők, hanem a férfiak körében is!

 szoros cipő

Egyszerűen sok szép, divatos cipőről el lehet mondani, hogy eleve olyan a formája, mintha nem is az emberi lábra készült volna!

A lábak az edzésben

Az edzés során a lábak stabilan kell, hogy elhelyzekedjenek a talajon! Ez minden erőkifejtéshez fontos. Ha a lábak nem stabilak a talajon, az akadályozza az egyensúlyt és az erőkifejtést. A dinamikus mozgások alatt lehet, hogy a talpélekre billen a láb, ami a felette levő ízületekre is negatívan fog hatni.

Általános tanács, hogy álljunk stabilan, mintha a földbe gyökereztünk volna (rooting) és ne billegjen a lábunk az edzés során!

Cipőben vagy mezítláb

Ez részben nyilván részben ízlés kérdése is.

A mezítláb edzésnek előnye, hogy jobban érzékeljük a talajt, egész végig szabadon mozoghat a láb és a lábujjak, ami a hétköznapi életből egy felüdülést is jelenthet. A különféle küzdősportokban, harcművészetekben és a jógában is nem véletlenül alkalmazzák és teljesen megszokott a mezítlábas edzés.

 kettlebelles cipő

Ha féltjük a bőrünket, kényelmetlenül érezzük magunkat cipő nélkül, akkor nyugodtan lehet cipőben is edzeni. Tény, hogy a cipő védelmet nyújt a lábnak például egy szabadtéri edzésnél, vagy egy köredzés edzés során lehet nem akarnánk mezítláb futni és ilyenkor jó szolgálatot tehet a cipő. Emellett vannak akik meg megfelelő edzőcipőben stabilabbnak érzik magukat.

Milyen a jó cipő?

Mindenképpen lapos talpú kell, hogy legyen!

A hagyományos sportcipők a vastag, párnázott talppal, és magas sarokkal nem jók. A magas sarok itt azt jelenti, hogy a cipő elülső részéhez képest magasabban van a sarok. Ez a sarokkiképzés futás, ugrás során a talajra érkezéskor segít az ütközés során létrejövő mechanikai energia elnyelésében, azonban a kettlebellezéshez nem megfelelő. 

 megfelelő cipők kettlebell

 A hagyományos dorkó cipők, a Converse és az Inov 8 sok modellje, a birkózócipők, az ötujjas cipők (ezek a lábujjak szabad mozgását is lehetővé teszik) mind megfelelők.

Az összes lapos talpú, sarokemelés nélküli (zero drop-os) cipő jó tehát!

Bízom benne, hogy ezek után sikerül cipőt megfelelő cipőt találni az edzéshez! Érdemes azonban kipróbálni párszor a mezítlábas edzést is. Lehet, hogy ezt is megszeretjük és legalább néha váltogatjuk a cipőben edzéssel. Ha mindenképpen a cipő pártján állunk, a láb egészsége szempontjából ajánlatos biztonságos helyen minél többet egyenetlen talajon járkálni.
A lábunk meg fogja hálálni!

Máté

Találatok: 5096