Mit vegyek fel? 1. rész Hasznos tippek sportruházat választáshoz

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (19 Votes)
Mit vegyek fel? 1. rész Hasznos tippek sportruházat választáshoz - 4.9 out of 5 based on 19 votes

Készült: 2016.január.31.

edzoruhaNem a ruha teszi az embert, tartja a mondás azonban a nem megfelelően kiválasztott sportruházat kellemetlenné teheti az edzést, vagy akár akadályozhatja is azt. Ha rosszul választunk akár meg is fázhatunk. A sportolást most kezdők gyakran tanácstalanok, de a régi motorosok is találkozhatnak hasznos újdonságokkal. Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött ez a terület, manapság már bárki számára elérhetővé váltak komoly minőségű, valós előnyöket nyújtó terméket. Tekintsük át a témát!



 

Komoly elvárások és verseny

A sport a múlt században vált professzionálissá. A ruhákkal szemben egyre több elvárás merült fel. Egyértelmű, hogy legyen kényelmes, nyújtson védelmet az időjárás ellen, száradjon gyorsan, ne hagyja kihűlni a viselőjét. Mindezek mellett az esztétikum is fontos.

 edzoruha

Sokan itt is követik a divatot, sőt akár edzés során is igyekeznek kifejezni egyéniségüket.

A profik mellett az amatőrök között is sokan megfizetik a minőséget így komoly piaci verseny alakult ki, ami fejlesztésre sarkallja a gyártókat.

Pamut vs. szintetikus anyagok

A ruhák anyagát tekintve is több választási lehetőség van. A régi, egyszerű és olcsó megoldás a sima pamut anyagú ruha. A pamut anyag elszívja a bőrről a nedvességet, de magában is tartja azt. Nehezen szárad, az átnedvesedett ruha így idővel hidegként veheti körül a testet.

A textilipar fejlődésével jöttek létre a szintetikus anyagok. Különféle anyagokat szőnek össze (pl poliészter, elasztán) az így készített szövet sokrétű tulajdonságokkal rendelkezik. Jól szellőzik, gyorsan szárad, nem gyűrődik és jó a szakítószilárdsága.

sportruhazat készítés

A korszerű ruhákon szellőzőnyílások is vannak, melyek tovább növelik a komfortérzetet.

Kompressziós öltözetek

A modern sportruházatok egyik újabb irányvonalát a különféle kompressziós öltözékek adják. Ezt a technológiát az orvoslásban már régóta használták, azonban azok a megoldások a szabad mozgást korlátozták volna. Ezek a ruhák a testet lágy nyomás alatt tartják, ami segíti az izmok gazdaságos munkavégzését és az edzés utáni regenerálódást is.

 korszerű sportruházat

 

Mi kell a kettlebellezéshez?

A kettlebelles edzéseknél nagyon fontos a szabad mozgás. Nem lehet, hogy a nadrág akadályozzon a lendítések, vagy a guggolások során. A felsőruházatnak is biztosítania kell a karok szabad mozgását. A túl bő ruházat viszont nem ajánlatos, mivel a gyorsan kivitelezett ballisztikus gyakorlatok alatt zavarhatja a mozgást, rosszabb esetben egy felrántás során akár elakadhat a kéz a ruhában. Egy török felállás alsó pozícióinál szintén hasonló a helyzet.

Bent vagy kint

A benti edzésekhez többnyire elég egy nadrág és egy póló vagy trikó, de aki rendszeresen kint mozog, annak érdemesebb lehet minőségi ruházatot is beszerezni. Fontos a réteges öltözködés. A modern technikai ruházatok minden időjárásban megfelelő védelmet nyújtanak és emelik a sportolás során a komfortérzetet.

Divat és kitartás

A sportruházatoknál is elvárás, hogy a funkció mellett divatos, esztétikus legyen. Mindenki saját ízlése szerint kedvére válogathat a különféle színek, márkák és kiegészítők között.

A rendszeres edzés azonban egy átlagos ruhában is ugyanolyan egészséges. Ne kövessük el azt a hibát, hogy a kezdéshez bevásárolunk rengeteg divatos ruhát, aztán pár hét múlva már senki nem használja azokat!

A kettlebelles edzést akár egy egyszerű, már meglévő ruhánkban is elkezdhetjük. Nem igényel különösebb anyagi befektetést. Hosszabb távon érdemes csak a divatra, vagy a valamivel többet nyújtó modern sportruházatokra költeni.

Ha ráállunk a rendszeres testmozgásra, akkor időközben szerzünk néhány személyes tapasztalatot is, ami segíteni fog a későbbi vásárlásoknál, így nagyobb eséllyel veszünk megfelelő öltözéket, mintha egyből egy nagy vásárlással kezdenénk!

Cipő

Nagyon fontos a megfelelő lábbeli! A téma külön megér egy misét úgy érzem, mert sokan elhanyagolják a lábukat és nincsenek tudatában az alapvető ismereteknek sem. A lényeg pár szóban: A kettlebellezéshez stabil, lapos talpú cipő kell, vagy lehet mezítláb edzeni.

Remélem sikerült segíteni az edzést most kezdőknek, a ruha kiválasztásában. A jövő héten a cipővel és a lábak számára egészséges edzéssel folytatjuk!

Máté

Találatok: 4003