Kettlebell vs. konditerem 2. rész

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (23 Votes)
Kettlebell vs. konditerem 2. rész - 4.7 out of 5 based on 23 votes

Készült: 2016.január.24.

kettlebell vagy konditeremAz első részben felvetődött a gyakran elhangzó kérdés, miszerint melyik a jobb a kettlebell, vagy a konditermi edzés. Utána tisztáztuk az alapfogalmakat a súlyzós edzésről. Ezek után láthattuk, hogy a kettlebelles és a konditermi edzés teljesen más célokat szolgál, illetve más módszert alkalmaz. Vajon melyik kinek ajánlott? Milyen szempontokat érdemes még figyelembe venni?

 

Strandizmok és más tévhitek a nagy átalakulásokról

A legtöbb konditerembe járó akar valamilyen mértékben izmosodni. Ha alakformálásról van szó, akkor ez helyes is, mivel a testzsír csökkentésén túl az izomzat fejlettsége ami meghatározza valakinek a testalkatát. Tehát ha valaki komoly „átalakulást”(testkompozíció változást) tervez, akkor nem elegendő csak a zsírból fogyni. Az izomzat fejlettsége, tónusa fog még jelentős pozitív esztétikai változást okozni! A fejletlen izomzat alacsony testzsírértékkel sem fog olyan jól mutatni, mint ugyanannyi zsírral egy sportos alkatú ember. Arról nem beszélve, hogy az edzésnek az esztétikai haszna mellett számos élettani előnye van, amit pusztán a fogyás még nem fog biztosítani.

labnap.jpg

Ilyen, ha elmarad a lábnap!

Sajnos gyakori jelenség a konditeremben, hogy nem teljes testet érintő edzést végez valaki, hanem csak bizonyos izmokat edz. Ez mind funkcionális, mind esztétikai szempontból komoly problémákat jelent. Az egész test, egy funkcionális egységet alkot, így mind a sportteljesítmény, mind az egészség szempontjából az a helyes, ha minden testrészt edzünk. Az esztétikum miatt is ez a helyes megoldás. A valódi testépítők is természetesen minden izomcsoportjukat egyformán igyekeznek fejleszteni.

A kettlebelltől lehet-e valaki izmos?

A kérdés megint kicsit filozofikus. Kinek mi az izmos ugyebár? A másik, hogy az izomzat mérete nem egy tényezőtől függ. Sokan hiszik, hogy aki mondjuk rúddal edz, az akkor testépítő edzést végez és biztosan izmosabb lesz, mint aki mondjuk kettlebellel, vagy a saját testsúlyával edz. Az izomzat felépülése (tömegnövelés) eredményessége azonban több tényezős egyenlet. Nézzük, mi lehet a siker képlete:

Izmosság=genetika+elvégzett edzésmunka+táplálkozás+megfelelő regeneráció+táplálékkiegészítés (+ dopping)

Ezek a legfontosabb befolyásoló tényezők. Mindenki rendelkezik bizonyos adottságokkal (genetika), edz, étkezik, és pihen valahogy. A táplálékkiegészítők hozzátehetnek a sikerhez. A valóság mindemellett pedig az, hogy a „naturál” sportolók esztétikai megjelenése elmarad doppingoló társaikétól.

Ha végiggondoljuk a képletet, akkor láthatjuk, hogy egy tényezőt kiragadva nem lehet korrekt összehasonlítást végezni! Egyforma genetikájú, azonosan táplálkozó és regenerálódó embereket összehasonítva láthatnánk meg, hogy az edzésmódszerbeli eltérések milyen különbséghez vezetnek!

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a testépítő stílusú edzés a kettlebelles edzésnél valóban hatékonyabb az izomtömeg növelésére. Ennek egyik oka, hogy a rúddal végzett gyakorlatokkal nagyobb súlyokat lehet megmozgatni, ami az izomzat számára erősebb ingert jelent, illetve a testépítő stílusú edzés lehetővé teszi az izmok alaposabb megmunkálását.

Az izoláció

A konditermi edzés jellemzője, hogy igyekeznek az egyes izmokat hangsúlyozottan, a többitől minél jobban elkülönítve edzeni. Ezt nevezik izolációnak. Gyakran még az összetett (tehát több izomra ható) mozgások során is próbálnak bizonyos izmokat hangsúlyozni (pl a fekvenyomás során a mellizom munkájának kiemelése).

Igaz, hogy az izoláció nem az ördögtől való, de tény, hogy az élet és a sportmozgások során jellemzően egységes egészként kell használni a testet.

kettlebell vagy testépítés

Lábhajlítógép izolálva, a swing teljes testes mozdulatként edzi a combhajlítót

Rajta, üljünk neki edzeni!

Manapság a civilizáció egyik súlyos következménye az ülő életmód, mely számos elismert egészségkárosító hatással jár. Szép, ha valaki sportol, de ha az edzés jelentős részében ülve, vagy fekve edzi az egyes izmait, akkor nem jön létre a mozgás azon áldásos hatása, hogy az ülésből kiragadhassa a testet. Egyszerűen mindenki túl sokat ül! Az egészség szempontjából hasznosabb, ha nem így végezzük az edzésünket.

Szabadsúlyok és gépek

Mindegy, hogy kettlebell, rúd, vagy egykezes súlyzó, a szabad súlyok mozgatása számos előnnyel jár. A stabilizáló izmok aktívan dolgoznak és önállóan alakíthatjuk ki a mozgáspályát saját magunknak.

A gépek egy adott úton teszik lehetővé a mozgást, vagy akár még a mozgástartományt is korlátozzák. Ezeknek a rehabilitációban és az izmok izolációjánál van jelentősége.

A sportolók igényei

Ide tartozik az összes sportoló és mindenki, akinél hivatalból jó erőnlét szükséges (rendőrök, katonák, tűzoltók stb.). Ennek a csoportnak az edzéssel a képességfejlesztés a célja. Nem a szép bicepsz számít, hanem, hogy a katona tudja vinni a menetfelszerelést. A plusz izomtömeg ugyanúgy plusz súly lesz, amit „cipelni” kell. A feladatok végrehajtásához szükséges izomtömeg elegendő. A többi már hátrány. A sportolókra ez szintén igaz. Sőt, a súlycsoportos sportágaknál akár a versenyző a következő súlycsoportba kerülhet, ami miatt hátrány érheti.

Egy sportoló jobban jár, ha nem testtájak szerinti edzésterveket (ma váll-kar nap van) és izolációs mozgásokra alapuló követ, hanem olyan programot és gyakorlatokat használ, ahol a testét egységként tréningezheti!

Az átlagember igényei

A mai kor civil emberének mozgásprogramja legelőször is az egészséget kell, hogy támogassa. Itt nagyon fontos, hogy az ülő életmód ártalmait próbáljuk enyhíteni. Fontos, még a légzési és keringési rendszer tréningje. Az izomerő növelésével a hétköznapi dolgok könnyebbé válnak. Könnyebb lesz cipekedni és arrébb tolni a fotelt. Az erőedzés velejárója, lesz, hogy az izomtömeg és a csonttömeg növekedni fog. Ezeknek több élettani előnyük is van (legfontosabbak a javuló anyagcsere és hogy a csonttörések kockázata csökken) ezáltal mérsékelni/lassítani fogják az öregedéssel járó változásokat. A test mozgékonyságának (mobilitásának) megőrzése vagy javítása szintén fontos kívánalom.

 Összegezzük az eddig elhangzottakat egy táblázatban:      

kettlebell vagy gyúrás

Ha végiggondoljuk, akkor láthatjuk, hogy a kettlebelles edzéssel elérhetők az átlagember számára fent említett kívánatos élettani változások. Ha valaki a testépítő-stílusú edzésben találja meg a szenvedélyét, akkor ajánlatos azt kiegészíteni aerob mozgással (futás, úszás, ugrálókötelezés stb) a keringési rendszer edzése miatt. És figyelni kell a lazító-nyújtó hatású gyakorlatok megfelelő mennyiségű végzésére.

Akinek az esztétikai megjelenés a legfontosabb, annak a testépítő módszerekkel történő edzés és az ehhez társuló életmód segít a legrövidebb úton elérni a céljait. Ez persze nem meglepő, hiszen ez erre lett kitalálva! :)

Edző és megfelelő tudás nélkül mindkettő veszélyes lehet!

Minden mozgásformára igaz, hogy megfelelő szakember irányítása mellett lehet a legrövidebb idő alatt és a legbiztonságosabban elsajátítani. A haverok által vezetett, vagy online oktatás által elsajátított kondizás, kettlebellezés sajnos vezet a gyakorlatok helytelen kivitelezéséhez, eredménytelen, vagy akár sérülésveszélyes edzéshez!

Bízom benne, hogy a két írás elolvasása után sikerült megismerni a két edzésszisztéma közötti alapvető különbségeket!

A mozgásforma kiválasztásánál egyéni ízlésünk mellett érdemes figyelembe venni, hogy az adott sport elsődlegesen miért fejlődött ki, mire alkalmas. Mérlegeljük, hogy saját céljainkhoz eléréséhez mi a legmegfelelőbb eszköz!

Szögezzük le, hogy bármely szakszerűen és megfelelő terheléssel végzett edzés pozitív hatást gyakorol az egészségre. Továbbá minden sport a legszebb lehet, annak rajongói számára!

Sikeres választást és örömteli sportolást kívánok!

Máté

Találatok: 5657