Az újévi fogadalmak és azok buktatói

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
Az újévi fogadalmak és azok buktatói - 5.0 out of 5 based on 21 votes

Készült: 2016.január.10.

ujevi fogadalomÚj év, új remények! Az év vége és az új év első napjai gyakran a különféle fogadalmak időpontjai. Sokan épp az ünnep hevében az éjféli tüzijáték, vagy a Himnusz alatti csendes befelé fordulás pillanataiban határozzák el, hogy innentől minden más lesz! Mennyire sikeresek ezek a fogadalmak és mi áll a hátterükben? Mi a siker titka és mik a nehézségek? Erről szól a mostani írás!




 

Tizenkettő egy tucat, avagy egy ígéret születése és bukása

Az év vége felé mindenkinek van pár nyugodtabb napja, amikor átgondolhatja az előző tizenkét hónap eseményeit. A sikereket és kudarcokat elemezve teljesen normális, ha valamivel elégedetlenek vagyunk. Nem jól van ez így, duzzogunk magunkban…

Aztán a szilveszteri ünnepi pillanatokban az ember emelkedett hangulatba kerül és tele lesz pozitív elvárással. Nem mehet így tovább! Mától megváltozok! Első lépésként meg is fogadjuk…

Onnantól elkezdődik a nagy változás! Tetterősek vagyunk és lelkesek. Párszor már meg is tettük amit megfogadtunk. Lassan telnek a napok, a hetek. Elindul a megszokott taposómalom, minden visszaáll a megszokott kerékvágásba és a legtöbb ígéret apránként feledésbe merül. Nem foglalkozunk vele, aztán lassan jön a következő szilveszter…

 újévi fogadalom

Éjfélkor erősen súg egy belső hang...

Az érzelmi háttér

Sok fogadalomnak negatív érzelmi háttere van. Ez lehet a külvilágnak való megfelelés kényszere, vagy a korábbi kudarcok miatti bosszúság. Az ünnepi hangulat viszont jellemzően erős érzelmi töltetet ad és megszületnek a nagy ígéretek. A hétköznapi taposómalomba visszatérve szépen lassan megkopik a korábbi kudarcok iránt érzett bosszúság. Tovaszáll az ünnepi hangulat és a túllelkesedés is. Csökken a tetterő és végül nem változik semmi.

Irracionális elvárások

Az emelkedett hangulatban érzett hatalmas tetterő következménye, hogy sokszor eleve túlzó elvárások születnek. Aki 10 éve nem sportolt semmi, annak nem biztos, hogy egyből a maratonra kell elkezdeni edzeni.

A másik probléma, ha szétforgácsolódik az ember a (sokszor akár teljesen reálisan elérhető!) célok sűrűjében. Lehet sok lesz ugyanis egyszerre abbahagyni a dohányzást, lefogyni, megtanulni angolul és rászokni a korai kelésre.

A megoldás —— 5+1 jó tanács céljaid eléréséhez

1. Nagyon fontos, hogy kerüljük a negatív indíttatású fogadalmakat! Ne akarjunk másoknak megfelelni! A céljaink a saját vágyainkat tükrözzék!

2. Lépjünk túl a korábbi kudarcainkon és pozitív, építő jellegű célokat keressünk, amelyekért örömmel tudunk küzdeni!

3. Kerüljük az irreális célokat! Ne vállaljuk túl magunkat, mert ez csak frusztrációhoz és kudarchoz vezet!

4. Tűzzünk ki S.M.A.R.T célokat! Ez egy angol mozaikszó:

Specific     konkrét, pontosan körülírt
Measurable     mérhető
Achievable      elérhető
Relevant         releváns
Time-bound    időben korlátozott

Ha a célunk megfelel ezen kívánalmaknak, akkor nagyobb eséllyel érjük el!

5. A részsikereket elérve mindig jutalmazzuk meg magunkat, mert ez erőt fog adni a továbbiakban és megerősíti a szándékunkat!

célkitűzés

Következetes munkával nagy célok is elérhetővé válnak!

+1 Végül, de nem utolsósorban: Kitartás! A folyamatos erőfeszítések visznek messzire. Tartsunk ki a célunk mellett!

„Semmi sem helyettesítheti az állhatatosságot! A tehetség nem tudja: nincs gyakoribb a sikertelen tehetségnél. A zsenialitás nem tudja: az el nem ismert zseni szinte közmondásos. A műveltség nem tudja: a világ tele van művelt semmittevőkkel. Csak az állhatatosság mindenható.”
                                                                                                                            Calvin Coolidge

Sok sikert kívánok!

Máté

Találatok: 2290