Velük, vagy nélkülük?

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (17 Votes)
Velük, vagy nélkülük? - 4.9 out of 5 based on 17 votes

Készült: 2015.december.06.

szemelyi edzoAki sportolásra adja a fejét, az edzésforma és helyszín kiválasztása után további döntést is kell, hogy hozzon. Vajon a csoportos edzés megfelelő lehet, vagy mindenképpen kell egy személyi edző? Esetleg bárki boldogul egyénileg? Vizsgáljuk meg az egyes edzési módokat, utána könnyebb lesz dönteni.



Együtt könnyebb, avagy a csoportos edzés

A csoportos edzésnek számtalan előnye van. Egyrészt nem vagy egyedül, hiszen egy edző biztosítja a szakmai felügyeletet. Szükség esetén korrigálni tud, illetve gondoskodik a változatos edzésekről, így nem kell önállóan edzéstervet kreálnod magadnak. Ha a csoport mérete nem túl nagy, mindenkire jutni fog egy kis idő.

A társaság húzóerejéről se feledkezzünk meg! Másokat, látni, ahogy veled együtt küzdenek az órán mindig plusz motivációt fog nyújtani. Az órák jó hangulatban telnek, ebben benne van egy kis humor és az egészséges versenyszellem kibontakozása is. Idővel összeszokott társaságok, barátságok alakulnak ki, ami tovább növeli a csapat összetartását. Mindenkinek elkél a társától egy-egy kedves szó, vagy ha biztatják az utolsó ismétlések közben. Az edzések után sokszor jól esik egyet beszélgetni a többiekkel.

csorportos edzes

Közösségi élmény és nagyszerű fejlődés

Az edzések kötött időpontban vannak, de ezt úgy látom inkább előnyként könyvelhetjük el. Ha megveszel egy bérletet, akkor gyakorlatilag nincs más dolgod, mint eljutni az edzésre. Ott vár egy edző az aznapi programmal és a társaiddal együtt kezdhetitek a munkát. Nem kell gondolkodnod, hogy mikor és mit eddzél, egyszerűen az adott időben meg kell jelenned és a többi, ha nem is magától, de viszonylag könnyen menni fog!

Aki nagyobb figyelmet akar, annak ott a személyi edzés

A személyi edzés Magyarországon is egyre elterjedtebb. Akinek nagyon változó az időbeosztása, osztatlan figyelmet akar magának, vagy egy –egy specifikus dologban (képességfejlesztés, technika elsajátítása, korrekciók betanítása) gyorsabb haladásra vágyik, jó megoldás lehet, hiszen a csoportos edzéshez képeset csak vele foglalkozik a szakember.

Hátrányai között megemlíthetjük a magasabb árat és közösség motiváló erejének a hiányát.

személyi edzés

A személyi edző azonnal tud korrigálni

Természetesen a csoportos és személyi edzéseket akár vegyíteni is lehet, illetve bizonyos feladatokhoz elképzelhető, hogy valaki csak kiegészítésképpen és kampányszerűen veszi igénybe a személyi edzőt, ezzel gyorsítva a fejlődését.

A csoportos és egyéni edzés közti átmenet a kiscsoportos edzés, ami anyagilag kedvezőbb, de némi közösségi élményt is nyújthat.

Magányos farkasok

Ez a lehetőség nyújtja a legnagyobb szabadságot, ugyanakkor ez jár a legnagyobb felelősséggel is. Teljesen kötetlenül, akár változó időpontokban lehet edzeni, ami jó esetben egy ünnepnapi, vagy késő esti edzést is jelenthet, viszont magában rejti az időgazdálkodás összes csapdáját is.

Nincs edző és semmiféle segítség az edzésben és az edzésterv összeállításban. A motivációt is mindenki magában kell, hogy megtalálja így.

 egyedul edzeni

Csak magára számíthat

Tény, hogy ezzel a módszerrel is többen érnek el sikereket, de kellő önfegyelem, jó időgazdálkodás és edzéstechnikai ismeretek is szükségesek hozzá.

Az egyes gyakorlatok helyes kivitelezését még ilyenkor is ajánlott szakember felügyelete mellett elsajátítani.

Személyes véleményem

Az elmúlt évek megfigyelései alapján úgy gondolom, hogy a legtöbbeknek az arany középutat a csoportos edzés jelenti. Egy csoportban ahol, a létszám nem túlzottan nagy, egyszerre érvényesül a közösség ereje és az edző szakmai támogatása is. A mozgások megtanulásához, erőnléti célok eléréséhez és az egészség fenntartásához is jó alternatívát jelent.

Természetesen sokan sokfélék vagyunk, némely esetben érdemes mérlegelni a többi opciót, vagy akár keverni az egyes lehetőségeket.

Sok sikert kívánok!

Máté

Találatok: 2059