Öveket bekötni! Avagy első a biztonság!

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
Öveket bekötni! Avagy első a biztonság! - 5.0 out of 5 based on 17 votes

 Készült: 2015.december.06.

biztonságos edzésMindenki hallotta már a fenti mondatot, aztán belátása szerint hoz egy döntést és cselekszik. Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, de sokkal több a párhuzam a biztonság szempontjából az autóvezetés, vagy bármely más felelősséggel járó tevékenység és az edzés között, mint egyesek hiszik. Az edzőterem is veszélyes üzem és szükség van bizonyos szabályok betartására!

 

Az eszköz

Egy jó minőségű öntöttvas kettlebell szinte elpusztíthatatlan, de érdemes megnézni mivel edzel! Ha a golyó füle sérült, apró kiálló részek vannak rajta, vagy a festék a markod helyénél lepattant, akkor a ballisztikus gyakorlatoknál a kéz bőrét felsértheti.

biztonságos edzés

 Az öv bekötve, reméljük nem épp egy veszélyes edzésre indulnak!

A technika

A helyes kivitelezés alapvető. Kifejezetten veszélyesnek tartom, mikor nem használják a stabilizáló izmokat az emberek, lóg a csuklón a kettlebell, nincs a vállöv a helyén, vagy görbe háttal emelnek. A gyakorlat addig tart, amíg biztonságosan le nem raktad a golyót. Ha harminc sorozat swing van edzésen, akkor erre harmincszor kell odafigyelned! Ennyire egyszerű ez! :)

Ésszerű gyakorlatválasztás

Azért mert láttál egy új, trendi mozdulatot, vagy edzést a neten, még nem jelenti azt, hogy neked is csinálni kell! Sőt, jobb végiggondolni mit is akarsz elérni? Minden gyakorlatnak van egy hozam/kockázat aránya, amit érdemes figyelembe venni! Mit adhat ez a gyakorlat ha végzem, ugyanakkor milyen kockázatokat rejthet magában? Ha a várható előnyökhöz képest magas a kockázat érdemes inkább kihagyni! Valóban vannak értelmetlen gyakorlatok, de ez persze részben az egyén céljaitól függ. Előfordulhat, hogy egy cirkuszi artista számára valami valóban szükséges, de az átlagembernek már eretnekség lenne végezni!

serulesveszely kettlebell

 Szükséges ez vajon, vagy ő tényleg a cirkuszba készül?

„Súlyos” problémák…

Az edzés nem az egód tréningezéséről szól. Nem az a lényeg, hogy hozz egy nagy golyót aztán vagy te rángatod valahogy, vagy az téged…A helyes súlyválasztás alapvető. Ha váltani akarsz nagyobb golyóra, vedd tudomásul, hogy az egy folyamat. Célszerű inkább egy-egy gyakorlatot nagyobb golyóval végezni, majd később egyre többet, mint egyből a mélyvízbe ugrani!

A biztonságos edzésterhelés

Elengedhetetlen, hogy az edzésterhelés mindig fokozatosan legyen felépítve! Ha aznap csináltad először a szakítás, ne akarj mindjárt lenyomni egy 10 perces tesztet!
Igaz, hogy a legtöbb civilizált ember jóval kevesebbet mozog, mint kellene, de elképzelhető, hogy van olyan nap mikor inkább nem kéne edzened. Ha nagyon fáradt, esetleg sérült vagy jobb otthon maradni, vagy egy alacsonyabb szintű aktivitást végezni például csak sétálni egyet, mint rontani a helyzeten. Ne feledd, hogy minden sérülést hátráltatja a fejlődésed és eltávolít a céljaidtól! Hallgass a tested jelzéseire!

edzés biztonságosan

Az egészség és a biztonság az edzés rendezőelve kell hogy legyen!

A környezet

Sokan nem figyelnek erre, hogy milyen helyen edzenek. A neten sok elrettentő videó van, nem baj, ha nem akarunk egy következőben szerepelni! Ha a szabadban vagy, keress olyan helyet, ahol sima a talaj! Az ízületeid meg fogják köszönni. Ha másokkal együtt dolgozol, legyél tudatában hol vannak a kettlebellek, hiszen egy török felállásnál nem lenne jó visszafeküdni egyre, de ha kitöréseket végzel akkor se lesz kellemes felbukni egy golyóban! Ne állj olyan közel a társadhoz, hogy zavarjátok egymást! Az edzéshez mindig kell egy kis hely, ahol zavartalanul tudsz dolgozni!

Záró gondolatok

Tudom, hogy vannak, akinek unalmasnak tűnnek a fenti gondolatok, azonban úgy látom, hogy szükséges erről beszélni. A komolyabb sérülések, balesetek sokszor teljesen banális körülmények között történnek. Gyakran utólag már belátja a delikvens, hogy tényleg felelőtlen volt, de akkor már hiába! A kettlebell rossz szerető ahogy szokták mondani, nem fogja megbocsájtani ha bizonyos dolgokat elhibázol!

Biztonságos edzést kívánok mindenkinek!

Máté

Találatok: 1941