A Buteyko módszer

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
A Buteyko módszer - 5.0 out of 5 based on 16 votes

 Készült: 2015.november.30.

egészséges légzés Tegnap befejeződött a Buteyko tanfolyam. Az elmúlt hetekben, ahogy szóba került valahol, hogy ezzel foglalkozom mostanában, általában furcsa tekintetek meredtek rám, mivel a legtöbben nem hallottak még erről a dologról, és nem értették miért is tanulom ezt, mikor nem vagyok légzőszervi beteg, meg amúgy is mindenki tud rendesen lélegezni…
A mai írásban szeretném bemutatni, hogy miről is van szó pontosan és hogy miért fontos ez!


A kezdetek

Konstantin Pavlovich Buteyko a múlt század közepén orvostanhallgatóként kezdte megfigyelni halálos beteg emberek légzését. Rájött, hogy állapotuk súlyosbodásával a légzési minta megváltozik és a betegek légzése egyre jobban fokozódik.

Mikor később nála is nagyon súlyos hipertóniát diagnosztizáltak észrevette, hogy az ő légzése is felgyorsult. Légzésének tudatos átalakításával panaszai enyhültek, majd kigyógyult betegségéből. Tanulmányainak befejezése után a légzés és az emberi szervezet működésének kapcsolatát kutatta, módszerének kidolgozására, kutatásokra és tanításra tette fel az életét!

buteyko professzor

Buteyko professzor

A légzés a keringés mellett alapvető vitális funkciónk, melyet akaratlagosan is tudunk bizonyos mértéking befolyásolni. Ennek ellenére a légzés napjainkban nem kapja meg az ehhez méltó figyelmet, pedig az egészségünk és a teljesítményünk is nagyban függ tőle!

Mi történt a légzésünkkel?

A civilizáció miatt az emberek életmódja az utóbbi pár évtizedben jelentős mértékben megváltozott. Sajnos ennek következménye a fokozódott légzés, más néven hiperventiláció.

A mozgásszegény életmód, a sok stressz, a túlfűtött helyiségek és a modern táplálkozási szokások súlyos következménye ez! Ha a légzés az említett okok miatt rendszeresen felgyorsul, akkor a szervezet idővel megszokja a szaporább légvételeket és az attól való eltérést enyhe légszomjjal jelzi, így fenntartja az új helytelen légzési mintát. Ezen okok miatt a modern civilizált emberek körülbelül 90%-a helytelenül lélegzik!

A légzéssel kapcsolatban ráadásul rengeteg téveszme is kering, emellett a sportban és az orvosi gyakorlatban is sokszor nem foglalkoznak a légzéssel, vagy akár kifejezetten káros tanácsokat adnak.

helyes légzés

A helyes légzés manapság már igen ritka!

A hiperventilláció

Ha túl gyorsan és túl nagy mennyiségű levegőt lélegzünk be, akkor a szervezet kénytelen nagyobb mennyiségben levegőt kilélegezni is. Ez a jelenség általában nem feltűnő (rejtett hiperventiláció). Tünetei lehetnek a sóhajtozás, ásítás, szipogás, mellkasi légzés vagy a beszéd közbeni nagy levegővételek. A felgyorsult kilégzések miatt a szervezet széndioxid szintje túlzottan lecsökken.

Miért fontos a szén-dioxid (CO2)?

A legtöbben úgy tudják, hogy a szén-dioxid a légzés egy haszontalan mellékterméke, amit szépen kilélegzünk és kész. A valóság azonban az, hogy a szén-dioxid az élethez ugyanúgy nélkülözhetetlen, mint az oxigén! Az anyagcsere funkciókhoz szükséges egy bizonyos szén-dioxid szint. Ha ez a kelleténél alacsonyabb, akkor a test nem működik optimálisan, ha pedig a tüdő léghólyagocskáiban a szén-dioxid koncentráció 3% alá esik, akkor ez akár halálos is lehet!

Mi a Buteyko módszer?

Az akaratlagosan csökkentett légzés módszere, mely segít visszaállítani és megtartani a normál emberi légzést. Módszere különféle légzőgyakorlatokat és életmódbeli tanácsokat tartalmaz, mely lehetővé teszi a rossz légzési minta felülírását.

A leggyorsabb és leglátványosabb változásokat légzőszervi problémáknál lehet tapasztalni, de más betegségeknél is értek el kiváló eredményeket.

buteykós csapat

Kép a tanfolyamról a Buteykós csapatról

A jó egészség visszaállításában és fenntartásában, valamint a sportteljesítmény növelésében is hatásos eszköz.

A Buteyko módszer mögött több évtizednyi gyakorlat és kutatás áll, a világ szinte minden országában alkalmazzák már!

Máté

Találatok: 3442