Erőnléti tesztek 2023 július

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Erőnléti tesztek 2023 július - 5.0 out of 5 based on 2 votes

swing test 2023Tegnap befejeztük az év egyik legfontosabb eseményét, a szokásos erőnléti felméréseinket. Az új blogban a beszámolómat olvashatod.

 

 

Az újdonság ereje

A felméréseket 2015 óta végeztetem rendszeresen. Erről számos írás van a blogon. Warrior tesztekkel kezdtük, majd kitaláltam egy rendszert a Simple Sinister felmérésekre is. Az 5 perces snatch teszt is volt már fókuszban. Az évek alatt szép fejlődést értek el az emberek. Az új tesztek új kihívást jelentenek és az edzésmunkát is változatosabbá teszik, hisz más feladatsor kerül fókuszba.

Biztos vagyok benne, hogy a többféle teszt rendszeres végeztetése úgymond „hajtja” egymást is. Vagyis hosszabb távon fenntartható fejlődést lehet így elérni, valamint az edzésplatókat is könnyebben át lehet törni.

Az idei évben tovább bővítettem a palettát és elhatároztam, hogy a csapat többsége a 10 perces swing tesztet fogja végezni!

10 perces Swing teszt

Pontosabban egykezes swing teszt. A swing alapú tesztelésnek vannak buktatói. Mivel robbanékony mozdulatról van szó, illetve a mozgástartomány végpontja nem annyira egyértelmű,, mint a snatch esetében.

A magas ismétlésszámú sorozatok szépen növelhetik a végeredményt, de ez könnyen a minőség rovására mehet. Őszintén szólva rengeteg ilyen videót találni a neten.

A megoldást a Strength Matters által kidolgozott teszt jelentette. Ott ez a teszt a kettlebell oktatói vizsgára lett kitalálva és az egyik vizsgakövetelmény lett (Gyakorlatilag az RKC/SFG 5 perces snatch teszt helyett). Az eredményeket nem, súly és életkor alapján is lehet vizsgálni. Az instruktori szintek nyilván egyből nem elérhetőek a többség számára, de jó célokat adnak és kiváló a folyamatos fejlődés monitorozására is.

Ez a teszt időben fix, konkrétan fél percenként muszáj végezni a következő sorozatot. Fél percenként végeztettem az egykezes swingeket 10 percen keresztül, vagyis 20 kört kellett megcsinálni!

Az eredeti követelményeken módosítottam, így lett egy különböző súlyokkal végezhető teszt, ahol bele lehet erősödni fokozatosan a következő súlyba, illetve az eredmények elég jól összehasonlíthatóak lesznek.

swing test 2023

Az eredmények

Az egykezes swingben a lányok 8, 10 és 12 kilókkal teszteltek. A fiúk 16, 20, 24, 28 és 32 kilós kettlebelleket használtak.

Páran a fiúk közül elérték Strength Matters követelményeit is, amit nagyon szép eredménynek tartok.

A lányokra kicsit jobban kell figyelnem, szerintem több súlyválasztás is lefelé sült el. Inkább nagyon biztosra mentek. Korábban 24 és 20 kilós súlyokkal is többen megcsinálták felmérésen a Simple Sinister tesztet, amiben az egykezes swing ugyanez a bontás, csak más mennyiség, viszont ott utána török felállásokat kell végezni.

És a ráadás

Simple sinister teszteket is csináltunk.(Ez fél percenként 10 egykezes swing váltott karral 5 percig. Majd 1 perc pihenő után percentként 1 török felállás 10 percen át.)

Ezt első tesztelők végezték. Erre ez a felmérés tökéletes, hiszen a legalapvetőbb gyakorlatok vannak benne! 12, 14 és 16 kilókkal születtek eredmények. Itt is nagyon nagy teret látok a fejlődésre!

Nem maradhatott el a Warrior teszt sem! (1-1 török felállás, 20 clean-press, 20 goblet guggolás, 100 snatch 12 perces szintidőn belül)

Ketten nekimentek 28 kilóval úgy, hogy a mostani edzésmunka fókuszában nem is ez volt. Ennek ellenére a szintidőig 80, illetve 93 szakításig sikerült eljutni!

Ezeknek az eredményeknek nagyon örülök, hiszen abszolút értékben ez a teszt ezzel a súllyal komoly kihívás, valamint úgy látom, könnyen elérhetőek lesznek a sikeres tesztek némi direkt felkészüléssel.

Úgy látom, hogy a szakítás részen mentek el tesztek. Mostanában a swinges felmérés miatt ez jóval kevesebbet volt edzésen. A szakítás pedig a legtechnikásabb alapgyakorlat. Pozitívum viszont, hogy a most fókuszba helyezett sok egykezes swing, illetve a clean elég terhelést adott ahhoz, hogy ideáig eljussanak a fiúk!

Záró gondolatok

Örülök, hogy nekivágtunk ennek az új feladatnak. Maga a teszt és a felkészülés is értékes tapasztalatokat hozott.

Az elmúlt hónapok edzései egyértelmű eredményeket mutatnak. Többen annyit fejlődtek, hogy már egykezes swingből többet megcsináltak időegység alatt, mint annó kétkezes swingből. Ez bizony jelentős fejlődés!

Sokan értek el egyéni csúcsokat, a kezdőbbek pedig bekapcsolódtak a felmérésekbe.

Biztos vagyok benne, hogy elő fogom még venni ezt a fajta felmérést és még jobb eredményeket tudunk elérni a jövőben!

Üdv: Máté

Találatok: 443