Hölgyeké az elsőbbség!

Kategória: Blog
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (20 Votes)
Hölgyeké az elsőbbség! - 4.9 out of 5 based on 20 votes

Készült: 2015.november.22.

kettlebell noknekAz orosz kettlebell betört a fitneszipar élvonalába! Katonák, rendőrök, harcművészek és hivatásos sportolók ismerték fel a benne rejlő lehetőségeket. „Edz úgy, mint egy férfi” hangzik a divatos szlogen, melynek hatására a hétköznapi életet élő urak közöl is egyre többen vasgolyót ragadtak.
De mi a helyzet a szebbik nemmel? Ők általában más szempontok alapján választanak mozgásformát. Sajnos gyakran különféle téveszmék is keringenek a nők edzésével kapcsolatban. A mai írással a hölgyeknek szeretnék segíteni, ezért az ő szempontjukból vizsgáljuk meg a kettlebelles edzést!

Kell-e a nőknek egyáltalán súlyzós edzés?

Bár a két nem fizikai felépítésében valóban vannak különbségek, ebből a szempontból ennek nincsen jelentősége. A test formálásának egyetlen igazi eszköze az ellenállásos edzés. Tévhit, hogy egy nőnek elég valamilyen aerob mozgást végezni, ha a cél az alakformálás, vagy az általános fittség. Egy alap erőszint elérésének számos egészségügyi előnye van, hasznos lesz a hétköznapi életben, emellett segíteni fog a sérülések megelőzésében is. Ezeket az előnyöket pusztán aerob/kardió edzéssel nem lehet megszerezni. Ha pedig, csak 1-2 kilós súlyokat használunk továbbra is el kell fogadni, hogy ezekről az előnyökről lemondunk!

Nem leszek túl izmos, nagydarab?

Sok nő félelme sajnos ez. Sajnos, mivel ez teljesen alaptalan, viszont ez miatt lemondanak az előnyökről. A nők hormonrendszere más. Doppingmentesen egyszerűen egy nő nem tud olyan mértékű izomzatot felépíteni, ami esztétikailag zavaró lenne. A legkomolyabb izomzattal bíró emberek vitathatatlanul a testépítők. Ne felejtsük el, hogy ők évekig nagyon komoly munkát végeznek, hogy az izomtömegüket felépítsék. Folyamatosan ennek megfelelően táplálkoznak és edzenek. Senki se lesz tehát véletlenül túl izmos!

nő kettlebell edzés

A súlyzós edzés nem fog a nőiesség rovására menni!

Nem megy a nőiesség rovására ez a vasgolyó emelgetés?

Van, aki attól fél, hogy maga a tevékenység nem nőknek való. Ha ez igaz lenne, akkor világszerte nem edzene kettlebellel rengeteg nő! Egyre többen kapnak kedvet és miután kipróbálták megmaradnak a kettlebellek mellett. Páran a kezüket féltik a sérülésektől, bőrkeményedésektől. Helyes edzéssel azonban ez sem fog gondot okozni. Az óráimon ráadásul úgy látom, hogy különféle körmökkel is többen jól elboldogulnak! :)
Míg a férfiak sokkal inkább eredményorientáltak a sportban (hány kilóval, milyen gyorsan, mennyit), a nők talán jobban értékelik a szép mozgást és más háttérrel rendelkeznek a sport területén. Sokan táncoltak, jógáztak, vagy más mozgásformát űztek, ahol a nőies, esztétikus mozgás előtérbe került. Lehet meglepő, de a hajlékonyság és a rugalmas izmok a kettlebelles edzésnél is nagy szerepet kapnak! Itt is fontos lesz a minőségi, szép mozgás és technika. kettlebell nőknek

Nőies, esztétikus mozgás

Segíti a fogyást? Lehet formásodni tőle?

Manapság a leggyakoribb motiváció a mozgás elkezdésére a fogyás. Ebben sincsen a nemek között különbség. A jó hír, hogy a kettlebelles edzés ebben valóban nagyon hatásos! A gyakorlatok alatt mindig az egész testeddel dolgozol, így hatékonyabb lesz az erőkifejtés és a fogyás is. Ráadásul nem csak az edzés alatti intenzív munkával fogsz több kalóriát égetni, hanem az anyagcsere felgyorsulása miatt ez a hatás az edzés utáni időszakban is érvényesülni fog (EPOC hatás)! Ha valamelyest nő az izomtömeg, akkor az még tovább javítja majd a helyzetet, mivel az izomtömeg növekedése is gyorsítani fogja az alapanyagcserét.
Az edzések hatására tehát csökkenni fog a testzsírszázalékod és valamelyest tónusosabbak lesznek az izmaid. A kettlebellezés így optimalizálja a testkompozíciót.

kettlebell női edzes

Fitt és egészséges leszel

Fittebb leszek tőle?

Egyértelműen igen! Nem csak egy képesség fog fejlődni, hanem erősebb, edzettebb és jobban terhelhető leszel. Mivel ez a mozgás a hagyományos súlyzós edzésnél egy sokkal dinamikusabb edzésforma a szív – és érrendszeredre is pozitív hatással lesz. Ha valamilyen másik sportot űzöl, érezni fogod, hogy könnyebben megy, de a hétköznapi életed során is tapasztalni fogod a változást. Mindegy, hogy egy nehezebb szatyrot kell hazavinni, a gyerekedet felemelni, vagy a munkahelyeden kell többet hajtani, jobban fogsz boldogulni mivel fittebb, egészségesebb vagy!

Remélem a mai írással is sikerült pár tévhitet eloszlatni és a kedves hölgyolvasóknak segíteni, hogy láthassák azokat az előnyöket, amiket ez az edzés számukra adhat!

Ha megjött a kedved, csatlakozz azokhoz, akiknek formás, nőies alakjuk van és a mindennapjaik során is érzik a kettlebellezés előnyeit!

Máté

Találatok: 3697